Reklama

Reklama

Epocha Concordu

(TV film)
  • Francie Concorde, une épopée (více)
Francie, 2019, 52 min

Režie:

Joëlle Novic

Obsahy(1)

V neděli 2. května 1969 Concorde poprvé vzlétl. Start prvního nadzvukového dopravního letadla se stal prvořadou mezinárodní událostí a byl vysílán mnoha televizními stanicemi světa v přímém přenosu... Concorde veřejnost fascinoval, svým tvarem a rychlostí, i tím, kolik finančních prostředků a lidského umu do něj francouzská i britská strana vložily. V období po skončení druhé světové války zaznamenalo letectví i nově se rozvíjející raketová technika velký pokrok. Sputnikem začalo soupeření SSSR a USA ve vesmíru. Začátkem šedesátých let Francouzi a Britové využili svých zkušeností z dlouholeté výroby letadel, spojili své síly a začali psát novou kapitolu dějin letectví. I když stroje typu Concorde od roku 2003 už nelétají, jejich příklad nedává spát jak technikům, tak provozovatelům leteckých společností. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokumentu o Concordu jsem viděl víc, ale nevěděl jsem, že Američané za Kennedyho a později Nixona ho se zpožděním za Francii, Ruskem a Velkou Británii vyvíjeli také. Ale jedna miliarda dolarů na výzkum byla vyhozena oknem a peníze odklonilli na let Apola 11. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Všechno o Concordu žeru... už jsem psal u o rok staršího francouzského dokumentu Concorde: Nadzvukový závod. Je tu to, co už bylo i jinde, ale víc detailně je tu zobrazen první zkušební pilot a první let prototypu 001 a také tu dostane slovo jediná a zároveň poslední kopilotka. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama