Reklama

Reklama

Na planetě Spaceballs vyplýtvali atmosféru, a tak se rozhodli ukrást ji svým sousedům na planetě Druidia, kde má právě dojít ke sňatku královské dcery Vespy s jediným existujícím princem Valiem. Vespa ze sňatku není nadšená a uteče od oltáře. Doprovází ji její komorná Dot Matrix. Spaceballové v čele s neschopným prezidentem Škrobem a lordem Tmavou Helmou hodlají Vespu unést, a získat tím páku na krále Rolanda, aby jim prozradil heslo k ochrannému štítu atmosféry planety Druidia. Král Roland mezitím již kontaktuje kapitána Lone Stara, kterému pomáhá jeho kamarád Blaf, a žádá ho, aby princeznu Vespu zachránil. Lone Star souhlasí, ale za záchranu požaduje poměrně vysokou částku, aby mohl zaplatit své dluhy. Spaceballové už vtahují princezninu loď do své vesmírné lodi Spaceball jedna, když v poslední chvíli Lone Star přemístí Vespu i Dot Matrix na svou loď. Když to Spaceballové zjistí, okamžitě se pustí do pronásledování. Lone Star nemá dostatek benzínu a musí nouzově přistát na pouštní planetě. Zde jim pomohou Dinkové, kteří je dovedou do jeskyně k muži jménem Jogurt. Ten má kouzelný prsten, takzvaný dešvorc, který věnuje Lone Starovi. Protože je Jogurt velmi chytrý, Lone Star by se od něj rád dozvěděl, zda nepoznává amulet, který Lone Star nosí celý život na krku, ale neví, co to znamená. Jogurt mu odpoví, že se vše včas dozví. Mezi Lone Starem a Vespou to začíná jiskřit, ale je jasné, že z toho nic nebude. Princezna si může vzít zase jen prince. Spaceballové zjistí, kde princezna je, a unesou ji. Jogurt poskytne Lone Starovi benzín a ten se okamžitě vydá princeznu hledat... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (444)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22,7miliónaTržby USA $38,119,483Tržby Celosvetovo $42,100,000║ až nečakane suchá paródia, kde niektoré ťahy neboli až tak dobrý nápad, hlavne ten nádych úchylnosti je dosť vedľa a sám o sebe bezvýznamný, niektoré pasáže ušli ale ako celok otravné /20%/ ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Vesmírná komedie, klasika mezi parodiemi pro každého fanouška fantastických filmů a nejen Hvězdných válek, ze kterých si tento film utahuje seč mu síly (a bránice) stačí. Humor Mela Brookse nemusí sednout každému, ale "Války hvězd naruby" vynikají mezi ostatními parodiemi svou větší nápaditostí rovnoměrně dávkovaného humoru a kvalitním hereckým obsazením. Je to již nějaké to desetiletí, co jsem film viděl, přesto: 90% ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Chvíľu mi trvalo kým sa sa dostal k tomuto filmu, vlastne som sa na neho nijak zvlášť netešil, výsledok bol však ohromný. Melovi Brooksovi sa podarilo nakrútiť najlepšiu paródiu všetkých čias, pričom nebola založená na ničom menšom ako najslávnejšej vesmírnej ságe, ktorú asi netreba spomínať. Veľmi dobre sa tu ukázali herecké výkony Ricka Moranisa ako Lorda Helmy a samozrejme Mela Brooksa, ktorý okrem Prezidenta vytvoril aj postavu Yogurtha - potom treba spomenúť tiež prvú úlohu vtedy neznámeho Billa Pullmana. Škoda potom, že film nedostal žiadne ocenenia, pritom by si ich rozhodne zaslúžil. Výborných scén, ktorými Spaceballs disponujú je veľa; okrem už spomínanej vesmírnej ságy (prečesávanie púšte - moje obľúbené) pre ktorú je aj celkom umne skomponovaná hudba, je to potom scénka s rozkošným Votrelcom a v závere potom najslávnejšia scéna s Planéty opíc. I keď ma film vôbec nenudil, zvažoval som či dať plné hodnotenie vzhľadom k tomu, že ide o paródiu, avšak zdá sa, že film ho právom znesie nakoľko je vo svojom žánri špičkou a predčí aj horúce či inak bláznivé strely. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Sranda tu bola, o tom pokoj, pri pár scénkach či hláškach som sa trochu nasmial, no ten príbeh bol rovnako strelený ako ten humor. Čo je však horšie, táto paródia na Star Wars a Planétu opíc ma moc neoslovila, prišlo mi to šedivé a nezaujímavé. Keby tam nebol ten občasný vtip a dobre hrajúci herci, tak idem s hodnotením ešte nižšie. Slabší priemer. 55/100 ()

Galerie (113)

Zajímavosti (37)

  • Scéna, ve které si Dark Helmet hraje s figurkami, nebyla ve scénáři. Mel Brooks s nápadem přišel týž den a Rick Moranin pak celou scénu zimprovizoval. (HellFire)
  • Režisér Mel Brooks, který hrál zároveň postavu všemocného Yoghurta, neměl při natáčení moc důvodů k úsměvu. Zlatý make-up mu způsoboval nepříjemnou vyrážku a stěžoval si také na bolesti v kolenou, po kterých musel chodit, aby byla postava dostatečně malá. (Hans.)
  • Prezident Skroob (Mel Brooks) paroduje kromě Palpatina ze Star Wars a také diktárory Josifa Stalina a Adolfa Hitlera („spacebalovský“ pozdrav je parodií na „Heil Hitler“), ale také prezidenty USA (především Richarda Nixona). Když je prezident Skroob načapán v posteli velitelkou Zirkon, tak předstírá, že čte knihu „Don't Blade Me“ od Nixona. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama