Reklama

Reklama

Na planetě Spaceballs vyplýtvali atmosféru, a tak se rozhodli ukrást ji svým sousedům na planetě Druidia, kde má právě dojít ke sňatku královské dcery Vespy s jediným existujícím princem Valiem. Vespa ze sňatku není nadšená a uteče od oltáře. Doprovází ji její komorná Dot Matrix. Spaceballové v čele s neschopným prezidentem Škrobem a lordem Tmavou Helmou hodlají Vespu unést, a získat tím páku na krále Rolanda, aby jim prozradil heslo k ochrannému štítu atmosféry planety Druidia. Král Roland mezitím již kontaktuje kapitána Lone Stara, kterému pomáhá jeho kamarád Blaf, a žádá ho, aby princeznu Vespu zachránil. Lone Star souhlasí, ale za záchranu požaduje poměrně vysokou částku, aby mohl zaplatit své dluhy. Spaceballové už vtahují princezninu loď do své vesmírné lodi Spaceball jedna, když v poslední chvíli Lone Star přemístí Vespu i Dot Matrix na svou loď. Když to Spaceballové zjistí, okamžitě se pustí do pronásledování. Lone Star nemá dostatek benzínu a musí nouzově přistát na pouštní planetě. Zde jim pomohou Dinkové, kteří je dovedou do jeskyně k muži jménem Jogurt. Ten má kouzelný prsten, takzvaný dešvorc, který věnuje Lone Starovi. Protože je Jogurt velmi chytrý, Lone Star by se od něj rád dozvěděl, zda nepoznává amulet, který Lone Star nosí celý život na krku, ale neví, co to znamená. Jogurt mu odpoví, že se vše včas dozví. Mezi Lone Starem a Vespou to začíná jiskřit, ale je jasné, že z toho nic nebude. Princezna si může vzít zase jen prince. Spaceballové zjistí, kde princezna je, a unesou ji. Jogurt poskytne Lone Starovi benzín a ten se okamžitě vydá princeznu hledat... (TV Prima)

(více)

Recenze (444)

Cival 

všechny recenze uživatele

Nejdriv jsem si pustil dvakrat za sebou vsechny epizody Star Wars a pak už jen doufal, že mě Brooks konečně přesvědčí o svých kvalitách. Ani omylem. Jen několik málo vtipů je opravdu dobrých, zbytek jen nudné nebo dokonce trapné gagy. Můj milovaný příběh by si zasloužil určitě lepší parodii. Ale abych nebyl tak negativní. Spaceballs jsou určitě nejlepší Brooksův film, co jsem viděl. Robin Hood, Sedla atd. jsou o mnoho horší. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nejzdařilejší parodie na všechny možné sci-fi filmy, na které si jenom vzpomenete. Ať De Schwartz zůstává s vámi, to vám přeje Yogurt všemocný, Yogurt velkolepý! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je to taková sranda, že ortodoxním Star Wars a Star Trek fandům ho doporučuji jako zaručené dávidlo kombinované s projímadlem:) A tomu zbytku populace to nelze než doporučit in bona fide. I když byste si možná měli zkouknout aspoň ty Star Wars, jinak se spoustě věcí nanasmějete tak jak byste mohli.... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak správně pochopil slovenský distributor, komedie s "guľama". Ujetá parodie všeho „hvězdnoválečného“ od úvodních titulků, přes vybraná prostředí až k merchandisingu („máme tady trička Spaceballs, vločky Spaceballs, plamenomet Spaceballs: děti ho milují“). K tomu ještě desítky narážek na všechno možné, na Bílý dům, na Sněhurku a sedm trpaslíků, na nahrazování herců jejich dubly („vy idioti, chytli jste jejich kaskadéry“). Prostě neuvěřitelná sranda intergalaktických rozměrů. Přirozeně to má hrozné triky a pár hluchých momentů (zvlášť zbytečně natahovaný konec), ale proč bych si stěžovat, když jsem se skutečně a upřímně bavil, několikrát se od srdce zasmál a nadto si ještě vychutnal lahůdkovou ústřední píseň filmu. A teď sorry, že vám prozradím pointu, ale nemohl jsem si to nechat pro sebe: lord Helma není s Lone Starem ve vůbec, ale vůbec žádném příbuzenském vztahu. To jste nečekali, co? De Švorc s vámi, Yoghurti! 90% Zajímavé komentáře: kinej, kwoky ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Protože nevynechám jedinou příležitost, kdy si můžu rejpnout do Hvězdných válek, podotknu teď, že už samotná SW mytologie funguje jako parodie na sci-fi a polovina epizod je sama o sobě (nechtěně) směšná, takže Spaceballs je ve své podstatě zbytečný film. To ale píšu jenom proto, že nemám Star Wars rád a baví mě si z nich dělat srandu ;-). Faktem je, že když se mi podařilo překonat předsudky, které k žánru parodií mám, pobavil jsem se u Spaceballs velmi dobře. 7/10 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak tahle "brooksovka" mě ze všech jeho filmů pobavila nejvíce. Není to sice úplně dokonalá pardie, ale humor je místy doslova k nepřežití. Zejména Rick Moranis jako Lord Tmavá helma je vynikající. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22,7miliónaTržby USA $38,119,483Tržby Celosvetovo $42,100,000║ až nečakane suchá paródia, kde niektoré ťahy neboli až tak dobrý nápad, hlavne ten nádych úchylnosti je dosť vedľa a sám o sebe bezvýznamný, niektoré pasáže ušli ale ako celok otravné /20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Spaceballs jsou jediným filmem Mela Brookse, u kterého jsme se aspoň trochu bavil. Zbytek jeho tvorby je mi totálně ukradený. Vesmírná tělesa se dotýkají mého milovaného fenoménu Star wars , ale jsou pouze parodií, čerpající ze SW. Nic víc. Po několikátém shlédnutí jsou pro mě Spaceballs jen prázdným filmem, těžícím z legendy a přiživující se na ní. Mel Brooks tak nadobro zůstane mnou nepochopený a naprosto odstrčený. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jelikož už Hvězdné války považuji vlastně svého druhu za parodii, pak mne parodie parodie svým uměleckým záměrem právě příliš nepřesvědčuje. Mel Brooks se navíc doslovně drží dějově linie parodovaného originálu, čímž ještě více zdůrazňují vlastní povrchnost a průměrnost. Meritem věci je ale to, že neoriginalita parodie by měla být vyvážena smrští vtipů a gagů...kterou ale Spaceballs nenabízí...je tu příliš hluchých míst, mnohdy jsou vtipy tak lehce předvídatelné a čitelné, většina mi vůbec nepřipadala vtipná...pár dobrých gagů tu sice bylo, ale většinu filmového času jsem se nudil...a nejočividnější je, jak rychle tenhle film zestárl...analogová technika v éře budoucích ,,hvězdných válek", sbírka VHS kazet na palubě vesmírné lodi... Spaceballs skutečně nejsou nadčasová zábava... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pro mě zcela reálná součást Hvězdných válek - a zrovna ta nejvtipnější i nejinteligentnější zároveň. John Hurt si zopakoval svoji nechutnou vetřeleckou roli. Rick Moranis jako Dark Helmet, jehož helma svojí velikostí zcela vynahrazuje to, co chybí Moranisově postavě. Nejpovedenější jsou však "merchandising - obchody", kdy jsou nabízeny figurky představitelů již v samotném filmu. A za to vše vděčíme Melu Brooksovi, který se kromě režie, produkce, scénáře a songů postaral hned o dvě hlavní role - o zlého presidenta Skrooba (přesmyčka Melova příjmení) i moudrého Yoghurta. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Boooože, to je taková blbost. Vtipné momenty střídá záchodový humor.. zkrátka typická parodie, kterým jsem nikdy úplně nepřišel na chuť. Dokonce ani teď, když se parodují moje nejoblíbenější filmy vůbec. Scotty, beam me out of here! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Podle mě jediná opravdu skvělá parodie od Mela Brookse. Pro mě nezapomenutelná scéna jak se právě chystají unést princeznu: . . . . (Helma) Opatrně ty idiote! Řekl jsem před nos, ne do něj! - (šilhavej chlapík) Promiňte pane. Střílím, jak umím. - (Helma) Kdo ho udělal střelcem? - (další šilhavej chlapík) Já, pane. Je to můj bratranec. -(Helma) Kdo je to? - (Sandurz) To je Hovádo, pane. -(Helma) To jsem si všiml. Jak se jmenuje? - (Sandurz) To je jeho jméno. Hovádo. Major Hovádo. - (Helma) A jeho bratranec? - (Sandurz) Také Hovádo. Střelec 1.třídy Filip Hovádo. - (Helma) A kolik Hovádů máme v naší posádce? - (asi 20 dalších šilhavejch chlapíků) Zde! - (Helma) Věděl sem to! Takže jsem obklopenej samejma Hovádama. Pokračujte v palbě, hovada! A samozřejmě John Hurt, kterej si stěžuje, že mu ten Vetřelec z břicha vylezl "Ach ne! Už zase!" Mimochodem všimli jste si, že ty filmy, který vyjmenovávají v té instantní filmotéce jsou všechno starší Brooksovy projekty? Co se týká zábavnosti filmu jako takového, myslím, že si ho užije kdokoliv, kdo není fanatickým fanouškem Hvězdných válek, protože je to zesměšňuje nevídanou mírou. A užije si to i ten, kdo o Hvězdných válkách ani neslyšel (když jsem to viděl poprvý někdy 1994 v pátek odpoledne na Čt2, znal jsem z Hvězdných válek jen jeden komiks a přesto se mi to líbilo hned tehdy) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na této lodi byste mě měla oslovovat Idiote a ne Kapitáne." Ujetý Spaceballs mi rozhodně nepomohl vyřešit zásadní otázku, jestli se chci po galaxii pohybovat absurdní rychlostí v létajícím Mercedesu či v létajícím Winnebagu. Místo toho mi objasnil, jak je těžké drbat se na koulích, když je zadek vpředu, jak se hřebenem pročesává poušť a proč se nemá princezně střílet do vlasů. Jsem prostě rád, že žiju v době, kdy kazety s filmem jsou v prodeji dříve, než je film hotový. Schwartz s vámi všemi, kteří si tuto hovadinu někdy pustíte. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nijaké, sotva průměrné. Několik zajímavých nápadů, ale když ten film člověk sleduje, vidí, jak víc by mohli scénáristé svět Star Wars využít. Kvůli tomu je to docela promarněná šance. Většina vtipů nevyzní, nebo je vyloženě trapná. A parodie na Star Wars bez Luka? To snad ne! 50% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Takže Mel Brooks mě opět moc nepřesvědčil. Možná je to tim, že nejsem zrovna znalec Star wars, takže jsem určitě všechny vtipy nepochopil, ale stejně mi nějak styl Mela Brookse nesedí. Mně připadá, že se až moc snaží tlačit na pilu. Vyloženě mě teda sralo to neustálý připomínání toho, že je to jenom film (kdo viděl, ten ví, co myslim). Tohle už udělal např. na konci filmu Ohnivá sedla a zadupal ho tim do sraček. Mně tohle vtipný vůbec nepřipadá. Spíš mam z toho pocit, jako když se díváte na film v televizi a do toho vám najednou pustěj reklamu na vložky. Jinak jsem se těšil na svýho oblíbence Johna Candyho, ale ten tady v roli prasopsa (nebo co to bylo) prakticky neměl prostor něco předvést. Zatimco v jinejch filmech je John Candy vyloženě tahounem, tak tady prostě jen odehrál svou roli. Nic víc, nic míň. Skvělej byl naopak Rick Moranis jako Dark Helmet a nejvtipnější byly právě scény, kde se vyskytoval on. Vesmírná tělesa jsou jenom další z řady naprosto průměrnejch parodií od Mela Brookse a můžou se zařadit např. vedle Drákulovin a Ohnivých sedel. Třeba Bláznivá střela nebo Žhavé výstřely jsou tak o třídu lepší... Pro mě spíš zklamání. Od filmu, kterej tady má 80%, jsem čekal trochu víc. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Super parodie na hvězdný války, nejlepší jsou ty změny postav, kde místo Darth Vadera je Dark Helmet s mega helmou, místo Chewbbacy je Barf, nějakej šílenej kříženec člověka a psa, ale vypadá jak prase, místo Yody je Yogurt a místo Jabba the Hutt je Pizza The Hutt, ze kterýho furt teče sejra. Prostě Mel Brooks a v hodně vtipný formě, což u něj neni vždycky pravidlem ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Mimo jiné fascinující sledovat tempo, v jakém se to odehrává. Zajímalo by mě, jak to musí vypadat v hlavě mých rodičů, kteří tohle viděli v dobách svého mládí a potom byli postupně svědky zrychlování filmového vyprávění až do dnešních dnů. Nedivím se, že tito lidé dnes umírají mladí. Divím se, proč to píšu do komentáře ke komedii. ()

Reklama

Reklama