Sakuya: yôkaiden

Rodinný / Dobrodružný / Fantasy

Japonsko, 2000, 88 min

Kenji Kawai

Píše se rok 1707. Hora Fuji exploduje a během erupce se na povrch dostávají nejrůznější monstra a démoni a snaží se Zemi ovládnout. Sakuya je dcerou samurajského bojovníka s těmito démony. Když její otec v jednom zápase démonovi podlehne, stává se sama nositelkou jediné zbraně, která démony dokáže porazit - meče Vortex. Spolu s Kappou, malým démonem přijatým za jejího bratra, se vydává k úpatí hory, aby porazila vládkyni všech démonů - Pavoučí královnu. Mocný meč je však s osudem svého nositele nelítostně spjat a každým soubojem si od něho vyžádá kus jeho svíce života. // Fantasy záležitost vycházející z tradic japonských monster movies, které i v r. 2000 nespoléhají jen na CGI, ale využívají především tradiční trikovou práci (hádejte, co se s finálním monstrem v závěrečném souboji stane). Film mi silně evokoval zážitky z videoherních adventur a jeho atmosféra by na mě jako desetiletého kluka bezpochyby silně zapůsobila. Celý příběh mohl být určitě trochu lépe vystavěn, ale pokud se dostanete přes nezbytnou hranici žánrové tolerance, můžete se celkem dobře bavit.(19.11.2006)

Když nám z hory Fuji začnou létat kameny a vylézat různé potvory, je třeba zavolat na pomoc specialistu. Tím je v tomto filmu slečna se speciálním mečem Vortex, který si s yokai hladce poradí, ale ubírá přitom život svému nositeli. Dívka Sakuya putuje se svým kamarádem chlapcem-démonem až k Pavoučí královně, která všechny démony ovládá a pokusí se ji zabít. Žádné extra počítačové triky, jen staří známí herci v gumových kostýmech a proto je ten film taky tak pohodový.(24.9.2010)