Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřekonatelný Jackie Chan tentokrát jako automechanik a skvělý řidič, který se po dokončení školy v Japonsku vrátí do Hongkongu, kde pracuje u policejního oddělení, které hledá a zabavuje nelegálně upravené vozy. Je nejen mistrem svého oboru, který je schopen odhalit každou závadu ve voze často pouhým poslechem, ale také skvělým řidičem, což dokáže například během jednoho z nočních zátahů, kdy pomůže policistům chytit nebezpečného závodníka a vraha přezdívaného Puma. Ten mu to rozhodně nemíní odpustit a poté, co uteče z vězení, se chce pomstít. S pomocí japonské mafie jakuzy zničí Jackiemu dům i dílnu a také unese obě jeho sestry se vzkazem, že je nevrátí živé, pokud Jackie neodjede do Japonska, kde by se s ním utkal v nebezpečném automobilovém závodě. To se však zdá nemožné, protože Jackieho vůz byl zničen společně s jeho dílnou. Naštěstí je tu mladá reportérka Amy Yip, která mu pomůže, ovšem jen proto, aby dosáhla svého cíle a mohla napsat senzační reportáž. Pomůže mu také s pátráním po únoscích a najde tu správnou stopu. Jackie se za únosci vydá a podaří se mu v souboji se značnou přesilou jednu ze sester zachránit. V kvalifikačním závodě se sice Jackiemu podaří dosáhnout potřebného času, jeho auto je však po kolizi zničeno a zdá se, že vše je ztraceno. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi najdivnejsi film v Jackieho filmografii. Zacne sa to ako nejaka superbeckova variacia na Rychlo a zbesilo a skonci sa to ako zavodny film v destruction derby. Humor tu prakticky uplne absentuje. Miestami je to dost brutalne (prehnane neprijemna scena likvidacie autodielne). Ale vazne sa film aj tak brat neda. Na to je podany prilis beckovo. Zaporak je klasicky chichotajuci magor. Jackie si znova vylozil seriozne hranie tak, ze sa za cely film ani raz neusmeje vdaka comu pôsobi dost nesympaticky. Dokonca sa ho behom filmu jedna postava opyta, co sa vie vôbec smiat. Bitky su tu len dve a Jackie je v nich masivne dablovany kaskadermi. Vraj mal este nezahojene zranenie nohy z ineho filmu. V niektorych zaberoch viditelne kriva. Bitky vyzeraju jak z poslednych Seagaloviek. Jackieho vidno len ked udiera rukami. Akonahle kope, tak je zaberany kaskader zo zadu alebo len dolna cast tela. Pokial by bitky za nieco stali, tak by sa to dalo akceptovat. Uspokojuca je aspon prva bitka v autodielni. Zato druha v herni je totalne predratovana a divne nasnimana s trhanymi pohybmi. Nahodne predmety sa nevyuzivaju vôbec. Behom celeho filmu som nevidel ziadny kaskadersky kusok, ktory by ma aspon trochu zaujal. Este prvu polovicu film akotak fungoval a aj ked je to iny styl filmu ako ma Jackie vo zvyku, tak som uvazoval nad troma hviezdickami. Ale v druhej polovici sa fim nadobro rozpadol. Nasledovala brutalna prestrelka na policajnej stanici, ktora sa sem vôbec nehodila, mizerna bitka v herni ale film uplne zabilo finale s automobilovym zavodom. Najprv nastve otrasne nasnimanie, ked su pomalo iduce auto komicky zrychlovane a nakoniec sa zavod zmeni na destruction derby. Neviem preco si filmari neustale myslia, ze kvalitny zavod je ten v ktorom je co najviac havarii. A na nejaku strategiu alebo pôsobive predbiehacie manevre kaslu. Vdaka tomu je druha polovica filmu ledva hodna jednej hviezdicky. Celkovo je to teda za rozpacite 2* a fakt ma nenapada komu by som tento film odporucil. Chaoticky vysledok filmu najviac podtrhuje to, ze sa Jackieho postava vola Chan Foh To a aj tak ho behom filmu viackrat oslovia Jackie. Vysledok pôsobi jak jedna nekonecna reklama na Mitsubishi a Japonci maju divne reklamy. 4/10. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Škoda té sestupné kvalitativní tendence, kterou tento film dost silně vykazuje. Úvodní automobilová honička nočním městem je prakticky dokonalá a hráčům počítačových her musí silně evokovat závodní kousky typu Need for Speed Underground. Skvělé snímání, dynamická kamera a jen minimum zbytečností (detailní záběry pro zjištění vnitřního stavu hrdinů), to jsou hlavní kvalitativní stránky první půle. Dozajista k nim patří i přestřelka na policejní stanici, jenž by se s klidným srdcem dala přirovnat k akcím heroic bloodshed respektive typologii Johna Woo. Bohužel se Gordon Chan ve zpomalených záběrech dosti zasekl a nepochopil jejich základní principy. Ve druhé polovině je totiž cpe v takové koncentraci, až máte dojem, že sledujete špatnou a nějak zdeformovanou kopii tohoto díla. Rovněž vygradování celého děje mizí do ztracena a tupá závěrečná honička, která v sobě nemá ani nádech dramatičnosti, dorazí vaše celkové očekávání. Závěrečný souboj se prakticky nekoná což samo o sobě nepotřebuje další komentář. Škoda převeliká škoda, protože to v počátku slibovalo extrémně dobrý asijský a pohodový zážitek. Za zmínku ještě stojí povedená hudba, která jakoby na pár místech čerpala z pera skladatele Joe Hisaishi a jeho Kikujira. I když je to trochu mimo mísu, tak se dušuji že při podrobném poslouchání jistou paralelu zcela určitě odhalíme. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Když se muž soustředí na nějakou práci, je vážně neodolatelný." ----- No ... neřekla bych, že platnost těch slov lze jen tak beze všeho zevšeobecnit, ale v případě Jackieho Chana platí stoprocentně. Tahle záležitost není nikterak výrazně komická ... ne tak, jak byste možná čekali. Navzdory několika odlehčeným momentům je notně zmazaná krví a svou brutalitu nijak neskrývá. Leč dějová linie je solidně vystavěná a podpořená nadprůměrně kreativní kamerou, kromě bitek v "Chanovském" stylu nabízí i střelné zbraně, těžkou techniku použitelnou k demoliční činnosti, rychlá kola a řev motorů ... dalo by se říct, že se v ní vyskytuje dostatečně výbušná směs všechno, co máte rádi - tak si nestěžujte. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tak takéto počiny s Jackie Chanom sa už aj ťažko hodnotia, stále je to na jedno kopyto a najhoršie je keď sa to chce tváriť ako dráma, v tej chvíli to prehráva na plnej čiare a začína to byť maximálne otravné. Jedine čo dokáže ako vždy pobaviť tak tie nápadité súboje predvádzané z tou klasickou ľahkosťou a ich celková bojová choreografia čo môže len a len upútať. /50%/ ()

haj 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se klade důraz na automobilové závody (které jsou někdy zbytečně zrychlovány, což vypadá trochu srandovně) a tak je zde o poznání méně akce. Jsou zde vlastně je dva pořádné souboje, které jsou zvláštně, ale zajímavě sestříhané, takže výsledek je poněkud jiný, než na jaký jsme u Jackieho zvyklí, což je podle mě příjemná změna. Jen škoda, že ve filmu téměř chybí humor. V době vzniku to byl nejdražší hongkongský film všech dob (US$25 milionů). ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Ačkoliv se Chanova hlavní postava mechanika jmenuje Chan Foh To, několikrát je ke konci filmu nazvána Jackiem. Při finálovém závodu, kdy se na okruhu dostane před Pumu, dokonce i diváci zřetelně skandují "Jackie, Jackie". (Tommassi3)
  • Jedno z aut, jež se účastní závodů, je prototyp Mitsubishi HSR-III, postavené pro Tokyo Motor Show 1991. (Raztubyl)
  • Kvůli neustálému dešti nebyli filmaři schopni dokončit natáčení závodních scén v Japonsku a museli se přesunout na Malajský okruh Shah Alam Circuit. Tam však kvůli obavám malajské vlády museli závodní scény natáčet v malé rychlosti. (Raztubyl)

Reklama

Reklama