Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Populární italský politik je unesen a dva měsíce držen v zajetí. Film vypovídá nejenom o okolnostech únosu, ale klade také otázky, zda mohl být Moro zachráněn a které politické síly měly zájem na jeho odstranění. (Cinema)

Recenze (5)

pm 

všechny recenze uživatele

Specialista na společenská a politická témata Giuseppe Ferrara v ¨"Aféře Moro" zachycuje poslední dny Alda Mora, křestansko-demokratického politika, v roce 1978 uneseného a posléze zavražděného levicovou teroristickou organizací Rudé brigády a události s tím spojené. Dík civilnímu herectví Giana Maria Volontého přesvědčivý psychologický portrét, dík režisérovi kritická sonda, která diváka podrobuje palčivým otázkám namířeným na média i na špičku tehdejší italské politiky. Výborní jsou všichni herečtí představitelé, z vedlejších rolí za pozornost stojí třeba představitelka Morovy manželky. "Aféra Moro" kvalitou s přehledem zastiňuje filmy, které téma otevřely v letech následujících :jak "Náměstí pěti měsíců" nebo "Dobrý den, noci", tak televizní film s Michelem Placidem. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film je rekonstukcí skutečných událostí. Příběh únosu generálního tajemníka italské vládní Křesťanskodemokratické strany Alda Mora Rudými brigádami je místy až krutý, zejména scéna Morova zavraždění. Snímek odhaluje řadu nesrovnalostí v celé kauze a upozorňuje na možnou spoluzodpovědnost tehdejší italské vlády za Morův osud. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý snímek natočený podle skutečných událostí, kdy byl unesen předseda významné politické strany (křesťanské demokracie) v březnu 1978 levičáckými teroristy z Rudé brigády. Po 55 dnech věznění, když selhaly všechny pokusy o výměnu za vězněné členy Rudé brigády, byl Aldo Moro zastřelen. Snímek až dokumentaristickým stylem ukazuje, jak je státní aparát těžkopádný, vysocí úředníci často sledují své zájmy nebo dokonce hájí zájmy jiných skupin či zvažují výhodnost politických kroků s ohledem na volby nebo veřejné mínění a mezitím se vytrácí lidskost a jednoduché rozumné smýšlení. Zároveň se zde objevuje problematická otázka - má se vyjednávat s teroristy nebo ukázat tvrdou stranu demokratického zřízení, ať to stojí lidské životy? Na to není jednoduchá odpověď a tento pocit na mě film beze zbytku přenesl. Volonté podal velkolepy výkon. ()

RPupkin 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že Italům nechybí odvaha ani talent vypořádat se důstojně s vlastní historií, v tomto případě poměrně čerstvou (natočeno osm let po Morově únosu a zavraždění rudými brigadisty), ba co víc, vypořádat se objektivně a s nadhledem. Co by za to jiní dali… Volonté (paradoxně sám komunista) jako vždy bezchybný, Donaggiův hudební doprovod jakbysmet. Jediný deficit lze možná spatřit v tom, že film dostatečně zřetelně neodsuzuje čin Brigate Rosse a naopak vyznívá poměrně kriticky vůči tehdejšímu politickému establishmentu (dílem oprávněně). Na druhou stranu, Ferrara z diváka nečiní ovci, neschopnou rozlišit zlo a dobro. Celkově vzato: za mě palec nahoru, 80 %, mohu vidět znovu. [viděno v květnu 2021 | komentář #39] ()

Reklama

Reklama