Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V březnu 1991 skončila válka v Perském zálivu. Svérázný major zvláštních jednotek souhlasí, že bude spolupracovat na reportáži s úspěšnou reportérkou Adrianou Cruzovou. Mezitím seržant Barlow, zásobovač Vig a seržant Elgin objeví při odzbrojování zajatců u jednoho z nich mapu vedoucí k úkrytu, kam Saddám Husajn ukryl uloupené kuvajtské zlato. Gates chce mapu zabavit, ale pak se s trojicí dohodne, že se pro zlato vydají sami. Vojín Wogaman dostane za úkol odlákat reportérku a ostatní ráno vyrazí k bunkru, vzdálenému asi sedmdesát kilometrů. Ten je však prázdný. Saddámovi vojáci tvrdí, že zlato je ukryto jinde, při odjezdu si však Archie všimne pečlivě střežené studny. Je vchodem do krytu, plného elektroniky, zajatých kurdských rebelů a také hledaného zlata. Čtveřice vše naloží na zabavenou dodávku a chce odjet, když se stane svědky brutality iráckých vojáků. Rozhodnou se zajatým pomoci a po krátké přestřelce se pokusí uprchnout před přijíždějícím tankem. Zatímco se vůdce povstalců dohodne s Gatesem, že za část zlata Američanům pomůže, irácký velitel si vybíjí vztek mučením Barlowa, kterého zajal. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (308)

castor 

všechny recenze uživatele

Výstřely doznívají, slunce pálí o sto šest.. operace „Pouštní bouře“ skončila. Nechvalně známá válka „v přímém přenosu“ z Perského zálivu začíná coby humorná idylka a končí jako přímá žaloba celého konfliktu. Tihle vojáci ale mají leccos u zadku a právě ze stejných míst jednoho z nepřátel vytáhnou podezřele zajímavou mapu, která je má dovést ke zlatému tajemství. Tuhle čtyřčlennou bandu nakonec povede major Gates (dnes silně respektovaný George Clooney je ve vojenském k zulíbání) a mezi gardisty, šejky i místním obyvatelstvem to nejednou bude vřít. A šlohnout něco nebude zase tak horký; navíc onen důležitý orgán má tohle kvarteto na správném místě a ušlechtile pomůže několika nevinným obětem celého válečného konfliktu. Netriviálně vystavěný příběh jde rovnou k věci a doposud nepříliš prověřený režisér David O. Russell ordinuje v několika žánrech, nicméně jeho mutant nepostrádá nadhled, inteligentní humor i brutální násilí. Jeho doménou je kvalitní scénář, který zbytečně nemoralizuje, ale četněkrát ťukne na ožehavou notu. Dočkáme se endoskopie lidských útrob, vizuálních srandiček a.. netýrejte Michaela Jacksona!! ()

902 10 

všechny recenze uživatele

akcni pohoda z iraku, ktera ma od vseho neco : humor, nadsazku, ale i solidni porce krve a utrpeni (vetsinou to schytavaji civilisti), silne emoce a poctive herecke vykony (marky mark, clooney). dulezite je i to, ze se film nestavi na zadnou stranu konfliktu, coz mozna jednoho u americkeho filmu prekvapi. v podstate bez chyby... ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nutnosť. Najdôležitejšia vlasnosť - ten hnací motor posúvajúci ľudí k tým správnym rozhodnutiam aj keď sú len malý krôčik od toho aby spravili to nesprávne. Morálka a zároveň chamtivosť stoja v rozhodujúcom súboji na území Iráku a boj spočíva v rukách štvorice pochybných individuí s tvárami známych hviezd. Russel vytvoril formálne bohaté dielo s niektorými dych berúcimi zábermi a desiatkou výborne spracovaných aj natočených nápadov. Scenár je niekde na rozmedzí medzi komédiou a drámou ale ani v jednom žánri sa úplne nestratí. Cube, Clooney, Jonze a Wahlberg si očividne svoje úlohy užívajú a Russel im na to dáva kopec príležitostí. Veď kde inde si môžte zastrielať na lopty s idúceho džípu, a zároveň pobehovať s taškami zlata cez mínové pole? Síce si nie som tou 4 hviezdou až tak istý, lebo vrchol filmu nastal niekedy v polovici a odvtedy to bolo celé akési nekonzistentné, a nebyť konca, celá tá myšlienka by išla do horúcich pekiel ale každopádne tam tú 4 hviezdu dám. Predsa len sa jedná o netradičný film, ktorý má kopec highlightov a tiež kopec hluchých miest. Asi len záleží na čo dokážete upriamiť svoju pozornosť. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Co je potěšující je herecký cástíng a přítomný humor, který tomuhle úletu sluší, co je však nepotěšující je poměrně nekvalitní technická stránka, kde i z hlediska vizuálu se není příliš na co koukat, všude prach a písek a působilo to na mne místy jako film z levnějšího kraje, naštěstí jsem se bavil nadprůměrně, tak čtverec přihodím, ale jen o chlup. 70% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tenhle film pro mě byl kdysi velkým překvapením. Čekal jsem tehdy zábavnou akční variaci na Kellyho hrdiny přenesenou do Pouštní bouře a zpočátku tomu vše i nasvědčovalo. K mému překvapení mi však úsměv postupně vyprchal z tváře, jak se zábava a nadsázka postupně měnila ve vážné, téměř protiválečné drama s řadou silných momentů. I nyní to fungovalo, když z válečného dobrodružství postupně začaly problikávat vážné tóny, které okamžikem smrti mladé matky ovládly film a místo slibované zábavy začaly vyprávět o tom, co znamená válka a politické čachry pro obyčejné lidi, ať už mají uniformu nebo ne. A přestože se vlastně pořád efektně vypráví o tom jak dostat ukradené zlato, najednou jako by to bylo ve skutečnosti nepodstatné, jako by fungovalo spíš coby alibi, pro to, co chce příběh opravdu říci. Nekorektně a bez servítků. Pro mě nejsilnější scénou byl tehdy a byl i nyní, rozhovor zajatého Barlowa s jeho iráckým mučitelem. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)


  • Podle George Clooneyho (Archie Gates) opravdu nebylo snadné pracovat zároveň na tomto filmu i na tehdy stále ještě mimořádně populárním seriálu Pohotovost (od r. 1994): "Točili jsme hodinu cesty od Phoenixu v Arizoně a já musel skoro každý den po skončení práce na Pohotovostí létat z Los Angeles. Musel jsem zvládnout spoustu třicetihodinových dní. (...) Většinou pomohlo, když jsem si nakapal do očí nějakou žíravinu. Zvláštní je, že se občas dostanete do fáze, kdy si řeknete, 'tohle je příležitost, kterou si nemůžu nechat ujít, bez ohledu na to, jak tvrdě budu muset pracovat.' Některé dny byly docela síla, protože jsem v půl páté ráno po sedmnácti hodinách práce dotočil Pohotovost, sedl jsem na letadlo do Arizony a dalších dvanáct hodin pracoval na Třech králích. Ale řekl jsem si, že na postavě, kterou hraju, pak bude vidět, jak jsem utahaný a zničený, a to by mohlo být pro dobro věci - a taky nakonec bylo." (NIRO)
  • „Skoro všechno, co uvidíte ve filmu, je pravda. Především základní zápletka, protože Saddám ukradl z Kuvajtu obrovské množství zlata a ne všechno na konci války vrátil. Spousta našich vojáků byla také silně roztrpčena z toho, že se musí stáhnout a přitom je Husajn stále u moci,“ prohlásil Russell. [Zdroj: iDnes.cz] (pornogrind)
  • V priebehu natáčania došlo ku konfliktu medzi Georgeom Clooneym (Archie Gates) a režisérom Davidom O. Russellom, ktorý je známy svojou prchkou povahou. Režisér pri natáčaní neustále urážal a zosmiešňoval komparzistu, ktorý podľa neho nerobil to, čo mu prikazoval. Clooney stratil kontrolu a režiséra fyzicky napadol. Napriek tomu zostal pri natáčaní a film dokončil. (Jello Biafra)

Související novinky

Bale trénuje Wahlberga

Bale trénuje Wahlberga

22.04.2009

V čempak asi? V klení asi těžko, Mark si vystačí sám (mrkněte třeba na Skrytou identitu, jak mu to jde). Pár hereckých lekcí by Bale Wahlbergovi dát mohl, ale to taky není správná odpověď. Půjde o...… (více)

Jessica Biel má v hlavě hřebík

Jessica Biel má v hlavě hřebík

08.11.2007

To není metafora, to je základní východisko politické satiry Nailed. Pokud máte zájem o jeden z nejšílenějších námětů roku, čtěte dál. Jessica si zahraje maloměstskou nymfomanku, která svede dělníka… (více)

Reklama

Reklama