Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jmenuje se Bond. James Bond. A vyráží do své první akce. Tři zabijáci, maskovaní za neškodné slepé žebráky, zavraždí na Jamajce agenta britské tajné služby i jeho sekretářku. Londýnská centrála MI6, vedená odměřeným šéfem M, pošle na Jamajku jednoho z nejlepších agentů s povolením zabíjet – Jamese Bonda. Jde totiž o mnohem víc než o zmizelého spolupracovníka; z oblasti Jamajky podle všeho pochází rádiové rušení, které má za následek vychylování amerických raket z jejich původního kurzu. James Bond neboli agent 007 se hned cestou z letiště musí vypořádat s útočníkem, který se vydává za řidiče z britského konzulátu. Zanedlouho se v centru jeho pozornosti ocitne nenápadný ostrůvek Crab Key, který je ve vlastnictví bohatého čínského podnikatele jménem Dr. No. Ten na Crab Key údajně těží bauxit. Bond však zjistí, že je zde tajná jaderná základna, s jejíž pomocí chce šílený Dr. No ovládnout západní i východní mocnosti... První filmová adaptace literárních předloh Iana Fleminga, natočená s relativně nízkým rozpočtem, odstartovala jednu z komerčně nejúspěšnějších filmových sérii v dějinách kinematografie. Snímek, jemuž za svou hvězdnou kariéru vděčí charismatický představitel Jamese Bonda, skotský herec Sean Connery, vznikl v roce 1962. (Česká televize)

(více)

Recenze (584)

Lima 

všechny recenze uživatele

007__č.1__Bondovka, která "všechno začala" a naservírovala všechny ingredience pro ní typické - jednoduchou zápletku, u které se nemusí smažit mozkové závity, výrazného záporáka s megalomanskými plány (v tomoto případě člena organizace SPECTRE, která pravidelně provázela conneryovské bondovky) atraktivní prostředí a hezký baby (výstup z moře Ursully Anders patří dodnes k často citovaným scénám). Přesto je DR.No v něčem jiný. Téměř postrádá akci, chybí tu typické vychytávky pana Q. a hlavně Connery je tu zatím příliš vážný, těméř tu absentují jeho sarkastické hlášky a nadhled. Přesto právě výrazné Conneryho charisma "udělalo" tenhle film - bez něj by to byl pouze velmi průměrný film. Lepší časy teprve měly přijít...... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Aby bylo jasno, jsem bondováckej maniak a na Conneryho nedám dopustit, ale Dr. No mě nějak extra neoslovil. Přece jen je to víceméně "pilot", že? Ale kdyby nebylo Ursully Andress, asi bychom dnes neobdivovali Giacintu Jonesovou (Jinx z Die Another Day) v bikinách. A vzato kolem a kolem, Dr. No je přece jen klasika svého žánru a Bond tu navíc předvádí povedené špiónské kejkle i bez zázračného vybavení... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jmenuji se Bond... James Bond. Pomalejší, zručně zrežírované krimi, z něhož zvláštně mrazí, neboť na scénu uvádí jednoho z nejcharismatičtějších hrdinů filmového plátna. 80% Zajímavé komentáře: Jeanne, Adman, ]V[()Rt ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rok 1962 se pro českého fanouška agenta 007 může měřit klidně s roky 1918, 1945 a 1989. V tento rok totiž na filmovém plátně poprvé zaznělo " Bond.......... James Bond" . A já se tak seznámil z nejlepším filmovým hrdinou v dějinách filmu. A každé poprvé může mít své mouchy, méně humoru, méně akce, žádná hračka, ale slůvko "poprvé" to vše vyrovnalo. Holky jedna prosba asi za všechny kluky, zkuste se vynořovat z moře tak svůdně jak Ursula Andress, my vás za to budeme mít moc rádi . ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Většina bondovek se stala klasikou v žánru akčních filmů. Ani tento neni výjimkou. Sean Connery byl a vždy bude nejlepším Jamesem Bondem. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

V roce 1962 se konečně našlo ochotné studio a šikovná dvojice producentů (Saltzman-Broccoli), kteří byli schopní zrealizovat ambiciózní plány na převedení osudů Flemmingova agenta 007 z knih na plátno. Mezi kandidáty na hlavní roli figurovala jména jako Roger Moore (neprošel z důvodu nízkého věku) a Cary Grant, ale volba padla na skotského drsňáka Seana Conneryho, který přesvědčil muskulaturou, drsným úsměvem a charismatem, které z něj zářilo na všechny strany. A jednalo se o správnou volbu, to je z Dr. NO patrné. Jedná se vpodstatě o velmi konzervativní špionku s (na dnešní dobu) minimálním zastoupením akce. Jede se podle relativně realistického scénáře, čili žádné velké vynálezy, žádný Q. Zápletka je řekněme poněkud vlažnější, příliš roztažená a nezpestřená ničím arci zajímavým (sama postava hlavního záporáka je jakoby na okraji zájmu), jenže on Connery podává Bonda s takovou grácií a přesvědčivostí, že žádné špionské zlepšováky a akční eskapády nejsou zapotřebí. Celý film pevně drží právě díky hlavní postavě a jejímu šarmu a troufám si říci, že zrod bondovského kultu byl v prvopočátcích převážně dílem skotského chlapáka. On dal kostru, na kterou se posléze začal nabalovat mýtus superagenta. Dr. NO je tedy Conneryho filmem, je zábavný, po anglicku sarkastický a z dnešního pohledu snad až příliš pozvolný, ale právě v tom tkví jeho neopakovatelné kouzlo. Co si budeme namlouvat, síla nulanulasedmičky nebyla v superzbraních a neskutečných akčních výkonech, ale právě v ocelově chladném úsměvu a klidu pravého gentlemana... Proto se hezounek Brosnan prostě nikdy nemůže stát skutečným agentem 007, ale zůstane "jen" akčním hrdinou. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Jamesem Bondem bylo naštěstí velmi podařené a Sean Connery mi předvedl dokonalého agenta, o kterém každý muž či žena v noci sní, v plné kráse. Tvář Seana tak navždy zůstala synonymem agenta 007 bez jediné chybičky a s naprosto dokonalým vzhledem. Tato zaškatulkovanost nula-nula-sedmičky se naštěstí brzo začala měnit a agent jejího veličenstva všem ukázal, že je nesmrtelný a proto ho máme také všichni rádi. První byl No, poslední podle mě nebude NikdO :) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Maibaum, Johanna Harwood, Berkely Mather .. Zrod nejslavnějšího a nejlepšího představitele Jamese Bonda. Dnes už skutečná KLASIKA a několik skutečně nezapomenutelných scén. Počátek někdy kolísavě kvalitní, velmi oblíbené a zatím nekončící série.. Tehdy určitě bomba, pro mě dnes solidních 70%. ()

woody 

všechny recenze uživatele

1. bondovka - Zahajím svůj subjektivní pohled na svět bondovek. A čím začít než prvním filmem, kdy se Bond vydává do prostředí exotické Jamajky, aby našel maniákálního Dr. No - jednoho z nejvýše postavených padouchů v organizaci SPECTRE (samozřejmě hned po Blofeldovi). Úvodní titulky postrádají písničku, Bond je zelenáč, kterému až příliš mnohokrát o kejhák a za jedinou pořádnou akci můžeme považovat závěr. A i samotný Dr. No postrádá charizma a má kolem sebe partu idiotů (geolog profesor Dent), což by bylo v pozdějších dílech nemyslitelné. Ale já to považuji za začátek krásného přátelství s neohroženým agentem jejího veličenstva. Proto nějakou tu hvězdičku přidám. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jsem viděl stejný film jako ostatní zde hodnotící, převládá nadšení z nadprůměrného filmu, já jsem tak trochu zmaten, neboť ony superlativy vůbec nechápu, zdá se mi, že kolegové nadsazují buď ze svého zaujetí k dané sérii, nebo prostě ostatní bondovky neviděli, Dr. No je totiž podprůměrný jak v kontextu série snímků o agentu 007, tak i v kontextu soudobé kinematografie, stejně jako v žánru akčních detektivek, naprosto sterilní až nudný film bez pořádné akce, se špatně udělanými akčními sekvencemi (třeba honičky v autech jsou úplná nuda, zpětná projekce a divný střih), špatným scénářem a matnými hereckými výkony. Sean Connery má charisma, všechny ostatní ingredience ale chybějí ... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

No, první Bond ještě není to pravé ořechové. Poněkud málo akce a ani se nepřesunuje z místa na místo. Ale Sean Connery je samozřejmě skvělý. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Slečna a máte rada aj iné hry?“ Hoci je DR. NO oficiálne úplne prvou sfilmovanou bondovkou podľa kníh Iana Fleminga, v určitých kruhoch a pod určitým uhlom pohľadu býva za prvú "skutočnú" (snáď v tom zmysle, že až tam nabral Bond tie skutočné bondovské parametre) bondovku pokladaná až "trojka" alias GOLDFINGER (prišiel po DR. NO a SRDEČNÝCH POZDRAVOCH Z RUSKA). Tak či tak, DR. NO je špionážna klasika so začínajúcim Seanom Connerym v titulnej charizmatickej úlohe. Herec dodáva šialenému jamajskému príbehu s Ursulou Andressovou (neskôr KANIBALI 2 a SÚBOJ TITANOV) potrebný nadhľad, ostatné (scenár, herecké výkony) je vedľajšie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No na to, ze se jedna o prvni bondovku, tudiz tvurci jeste nemeli uplne vyreseny, co a jak a s ohledem na stari filmu to je parada, ale v porovnani s jinejma bondovkama to je precejen slabsi. Jsou tu tri drobny problemy. Jednak tu neni skoro zadna akce, sem tam nejaka rvacka nebo honicka, ale na dvouhodinovou stopaz ji je silene malo. Ale prekvapive to moc nevadi, film nenudi a slusne odsejpa. Druhej problem je absence vsemoznejch Bondovo vychytavek, on tu ostatne ani neni Q. No a treti, jedinej podstatnej problem, je zaporak. Ani tak nevadi, ze se ukaze az nekdy po 90 minutach filmu a predtim se o nem jen mluvi, problem je, ze nic moc nepredvede, ostatne k tomu ani nema prostor a s Bondem nema na zaver zadnou velikou bitku. Nicmene i pres tohle vsechno se jedna o nadprumernou bondovkou, ktera ani na chvily nenudi, je zabavna a Connery je jako Bond paradni, je ve forme, nema problem kohokoliv serezat a sem tam utrousi nakou solidni hlasku. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// První Bond je konečně za mnou. A byl super! Po dokonalém Skyfallu, je to trochu slabší, chybí mi tam drive ale Connery je neskutečná klasa a když jsem ho sledoval, chtěl jsem být jím. To mluví za vše :) Dr. No - 80% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nejlepší bondovka. Dokonalý Sean Connery, úžasná atmosféra Jamajky a ostrovu Doktora No, překrásné pláže a z vody se vynořující Ursula Andress. Aaaaach!!! Film mého dětství! ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

První bondovka nasadila laťku poměrně vysoko a zároveň mě utvrdila v tom, že nejlepším představitelem Jamese Bonda pro mě navždy bude Sean Connery. ()

Související novinky

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

08.04.2022

Chtěli jste si někdy dát kompletní bondovskou sérii z pohodlí domova, bez toho, abyste utráceli za blu-ray kolekci, nebo museli sahat po nelegálním stahování? Pak pro vás má streamovací služba Amazon… (více)

Bude studio MGM na prodej?

Bude studio MGM na prodej?

23.12.2020

Zatímco studio MGM zoufale vyhlíží premiéru další bondovky, jeho finanční situace se zdá být den ode dne kritičtější. Nyní jsme se tak dozvěděli, že už se společnost obrátila na několik známých bank,… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Jonny Quest jako akční velkofilm?

Jonny Quest jako akční velkofilm?

18.03.2009

První zmínka o plánech na hranou adaptaci kresleného seriálu z dílny Hanna-Barbera Jonny Quest prosákla ze studia Warner Bros. už někdy v létě 2007. Pak se na ní tak trochu zapomnělo. Těžko ale najít… (více)

Reklama

Reklama