Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Recenze (478)

Lima 

všechny recenze uživatele

007__č.2__Jedna z těch nejlepších bondovek. Na bondovské poměry zajímavý kompaktní děj, zajímaví záporáci (baba s bodákem v botě rulez, Martin Shaw jako přímo ukázkový zabiják), těch pár akčních scén docela podařených a svižných (dobře natočená rvačka ve vlaku). Oproti Dr.No velký posun k lepšímu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka má podle mě nejlepší scénář, minimálně mezi "Conneryovkami". Krásná dvojitá agentka Tanya Romanova (nejkrásnější Bond-Girl šedesátých let - pryč s Ursullou Andress, budiž sláva Danielle Bianchi) nevědomky vedoucí Bonda do pasti nalíčené Blofeldovou organizací SPECTRE, přesně podle plánu vymyšleného agentem SPECTRu číslo 5, geniálním šachistou Kronstenem (podle scénáře Čechoslovák:)) a prováděného pod dohledem nejošklivější ženské, která se kdy v bondovkách objevila, Rozou Klebovou z KGB (SPECTRE číslo 3). Její bota s otráveným vystřelovákem se stala takřka kultovním módním doplňkem:). Ale tím hlavním soupeřem, se kterým se Bond střetne skutečně tváří v tvář, není nikdo jiný než skvělý Robert Shaw coby drobet vyšinutý vrahoun Grant, jak jinak než ve službách SPECTRu. A ještě tu je Ali Kerim, možná ještě zajímavější postava než Žukovskij v Brosnanových bondovkách. A když se přidá ještě zázračný kufřík od pana Q, skládací sniper puška s tehdejší novinkou - IR zaměřovačem, sametová stužka kolem krku krásné Rusky a exkurze do života rumunských cikánů, je zaděláno na super film. From Russia With Love je prostě nadčasová klasika mezi bondovkami. Howgh! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tak trochu North By Northwest mezi bondovkami (Bond obětí hry, kterou řídí jiní + přiznaná citace slavného náletu práškovacího letadla). Akčních scén není mnoho, ale patří k těm nejlepším, souboj v jedoucím vlaku je jenom o málo syrovější než bitky muže proti muži v bourneovkách. A do Taťány jsem se platonicky zamiloval už v raném mládí. Jedna z nejlepších. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, Legas, ]V[()Rt ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vlastně Bond měl psát srdečné pozdravy spíše z Turecka,ale to je jedno. V Dr.No si dali Bond a organizace SPECTRE prvni spíše oťukávající soubojíček na Jamajce . Zde už to oba soupeři rozjíždějí naplno a Bond dostane napomoc první "hračky" od Q. Soupeře má také zdátne, třeba kopající důchodkyni s otraveným bodákem v noze. Ovšem co mě zaujalo bylo kolik měl Bond holek za cca 2hodiny : "starý případ" , "2 cikánky" a Bondgirl - překrásnou Taťánu Romanovovou . To je i na Bonda fakt dobrý, težko tento rekord někdy vyrovnám. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na to, že trvá téměř hodinu, než se doopravdy začne něco dít, a že záporáci nevyrukují s megalomanským plánem na zničení půlky světa, je to pořád zajímavé po celou dobu, čemuž napomáhá svižná Youngova režie a chytrý jednoduchý scénář, který nenabídne příliš akčních sekvencí, ale za těch pár kousků uctivá poklona; především Bondova rvačka s Grantem ve vlaku je něco, co svojí fyzičností musel Bourne znovuobjevit až za 40 let. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"Bond. James Bond." "Martini s vodkou. Protřepat, nemíchat." Myslím, že tohle si pamatuje o Jamesi Bondovi snad každý. A taky to, že je tento agent vždy obklopen krásnými ženami, rychlými auty a supermoderními vynálezy. Pokud si odmyslíme poměrně jednotvárnou charakteristiku všech jeho soupeřů, lze konstatovat, že u každého jeho filmu jde o solidní akční podívanou, která rozhodně nezatíží mysl, ale ani diváka neunudí k smrti. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $24,796,765Tržby Celosvetovo $78,900,000║ Sean Connery ako vždy prináša svoj šarm a čaro. Určite by to ale chcelo troška svižnejší dej a akciu. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po famózním sukcesu Dr. NO přemýšlelo producentské duo Saltzman-Broccoli, kteráže knižní předloha by se nejlépe hodila jako pokračování triumfální pouti agenta 007 po stříbrném plátně. Pro Srdečné pozdravy z Ruska nakonec promluvil dosti nečekaný faktor... J. F. Kennedy prohlásil tuto knihu za jednu ze svých nejoblíbenějších, prodeje vzrostly a pánové od MGM měli vystaráno. A tak se půl roku po kubánské atomové krizi objevil v kinech film, v němž Rusko i západ stojí nevědomky na jedné straně barikády, zmanipulováni chytrým gambitem Čechoslováka Kronsteena a organizace SPECTRE v čele s tajemným Blofeldem (všimněte si, že v titulcích je u jeho jména otazník). Zápletka je tentokrát velmi slušně zamotaná, ale v důsledku vyznívá trochu "do ztracena" (či spíš do dalších dílů). Mýtus Jamese Bonda coby superagenta začíná nabývat tvar, na scéně se objevuje Q, víceúčelový kufřík a fotoaparát-záznamník, přesto se tenhle snímek odehrává ještě spíše v intencích klasické špiónky. Hodně dialogů, několik sympaticky odsýpajících akčních sekvencí (zejména pěstní souboj s Grantem v expresu stojí za to), ještě více lechtivých scének než v Dr. NO, krásná Bond girl s ruským akcentem... a trochu slabší Connery, který jen stínuje svému famóznímu výkonu z prvního filmu. Srdečné pozdravy z Ruska mají však jeden z nejlépe zapletených příběhů ze všech bondovek a samozřejmě čirou šedesátkovou atmosféru, pročež nemohu dát méně, než dostal Dr. No... vlastně, co bych nemohl, debut je debut. Terence Young prostě bondovky točit uměl. ___ Bond song: "From Russia with Love" (Matt Monro) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Maibaum .. Proč mám pocit, že už jsem tohle hodnotil?? Myslím, že nejsem jediný, kdo postrádá nějaké hodnocení či komentář.. Ale zpět k pozdravu z Ruska. Bond, prostě (starý dobrý) Bond.. 70%. ()

woody 

všechny recenze uživatele

2. bondovka - SPECTRE se na agenta OO7 nakrkla a připravila důmyslnou pomstu za Dr. No. Geniální šachista Kronsteen naplánuje důmyslný plán jak se zbavit "sexistického dinosaura" v čemž mu pomáhají takový poskoci jako Rosa Klebbová, Morzeny (Walter Gottel se později objevil jako generál Gogol - šéf KGB) a hlavně Rudý Grant. Vraždící stroj s vypracovanou muskulturou. Nádherná bond-girl, památná rvačka ve vlaku a skvělý scénář slibují skvělý zážitek. Ale to by tu nesmělo být tolik uňuděných scén - hlavně těch v cikánském táboře. Bylo skvělé, že za rok přišel Guy Hamilton, protože s Youngem by z Bonda zbyla maximálně trilogie. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejlepší bondovka se Seanem Connerym. Respektive... Nejlepší bondovka vůbec. Výrazně jiná než ty zbylé a spíše klasický špionážní film. Sice nejvážnější, ale zároveň napínavá, s nadsázkou, dostatečně akční a místy docela i reálná. Třeba rvačka v kupé je typ fyzické akce, který bondovky standardně prostě nenabízejí (tedy až do příchodu Craiga). ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačné zlepšení. Více akce, více skvělého bondovského humoru, konečně se tu objevuje Q + naprosto geniální Connery. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vybočující příspěvek do britských filmových korunovačních klenotů, který přináší hromadu rozporů. Pro někoho je právě tenhle pozdrav podobou Bonda, kterou by chtěl vídat častěji a uznávám, že tuhý souboj s chladným špionským protipólem patří k tomu nejlepšímu, co šedesátkové výlety mohly nabídnout. Dívat se na něj ale se zpožděním šesti dekád je místy utrpení, protože vlakové druhé polovině předchází katastrofální polovina první. V ní se vedou prázdné dialogy, řetězí se epizodické scénky a odpůrci sexistické tváře 007 mají žně. Vysoko postavená ženská protivnice je vykreslena jako šeredná krabice, za záchranu skupiny je hlavní hrdina odměněn tím, že mu jsou chtě nechtě nabídnuty dvě ženy z místní komunity a vůbec je spousta věcí poplatná době takovým způsobem, že se mi úsměv křiví zbytečně často. Sám Connery pak samozřejmě hraje se šarmem sobě vlastním, ale tentokrát málem nestačilo ani to. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oproti Dr. No zlepseni skoro ve vsech smerech. Mame tu zajimavejsi a propracovanejsi pribeh, je tu vic akce, i kdyz i tady by ji mohlo bejt o neco vic, je tu Q a vynalezy a je tu bondgirl (nic proti Ursule, ale za bondgirl ji moc nepovazuju). Kde ale bohuzel neni zmena, to je zaporak. Tentokrat tu pro jistotu neni vubec, ma jen asi dva dialogy a videt ruku. Ale tady to aspon vynahrazuje baba a svalovec, ktery jsou jako zaporaci dostatecny. Navic, oproti Dr. No, tu je velkolepejs podanej zaver. No a Connery uz ma Bonda naucenyho, takze s naprostou samozrejmosti hazi hlasky a rozdava pesti. A to vse navic solidne odsejpa a celou dobu bavi. Lepsi 4*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Geniální atmosféra. Terence Young + Sean Connery + 60. léta (+ východ Evropy, studená válka ...), to byl recept na nejlepšího Bonda! Rvačka Conneryho se Shawem je lahůdková. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.¨ Dnes už klasický akční film se Seanem Connerym se odehrává v temných zákoutích Istanbulu a pak v Orient expresu na cestě do Terstu. Takže srdečné pozdravy této druhé bondovky z Orientu a Balkánu, navzdory bulharským agentům pracujícím pro Rusy, tureckým agentům ve službách Britů, cigánům najímaným Turky a agentům nadnárodním. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=x_USL1yvnaw ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

V pořadí druhá bondovka, která je lepší než Dr. No. Zajímavý příběh, zajímavý záporáci (Martin Shaw je jako zabiják přímo ukázkový) a pěkná bondgirl, která se přemění ze sovětské soudružky na kapitalistku. ()

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama