Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (554)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Teprve Goldfinger je bondovka ve své nejkrystaličtější podobě - ústřední píseň (tentokrát jedna z nejlepších!), krásné a spoře oděné ženy, spousta hejblátek a udělátek, výrazný padouch se zabijáckým sluhou, humor a nadhled. A samozřejmý Sean Connery, kterému se to nemusí líbit, ale který se pro roli agenta s povolením zabíjet prostě narodil. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Třikrát a dost. Oživil jsem si slogan nekompromisních ctitelů morálky, kteří po 3. trestném činu jsou ochotni poslat kapsáře na doživotí, a aplikoval ho na sérii klasických bondovek. Říkal jsem si, že jestli má u mě kterýkoliv ze starých bondovských titulů šanci na úspěch, bude to právě Goldfinger se skutečně charismatickým padouchem a literární předlohou, kterou jsem četl jako teenager, a tudíž bych k ní měl cítit aspoň částečnou nostalgii. Jenže ouha, definitivně jsem si ověřil, že pro mě fenomén bondovek začíná být aspoň částečně zajímavý až se Zlatým okem. Tohle je neatraktivní, zastaralé, s dávno prošlou záruční lhůtou, kupodivu ale stále se skvělou pověstí. Holt síla značky dělá hodně. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Třetí a co se týče pozdějšího vývoje série i nejzásadnější filmové dobroružství agenta 007. Všechny aspekty, které si dnes představíte pod pojmem bondovka ustanovil právě zde Guy Hamilton. Především hodil všechno dění do výrazné nadsázky a naprosto se odklonil od knižních předloh. A právě tím pro mě celou sérii zabil. Reálnější styl Srdečných pozdravů z Ruska mi byl podstatně sympatičtější. Co se musí pochválit je skvostný úvodní song. Charisma Conneryho či celková zábavnost jsou přítomny. Akorát holt po tomto snímku již Bond není jako předtím. Pro někoho je to jasná výhra, pro mě obrovské zklamání. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Bondova potřeba provětrat každou sukni, kterou uvidí, ho tady vede z jednoho maléru do druhého. Začíná taky konečně brutálně hláškovat. Povedené hrátky s Moneypenny si začínají říkat o větší prostor. Goldfinger i jeho kloboučník jsou pro 007 zdatní soupeři. Má to tedy jedinou chybu. Překvapivě absentují atraktivní ženy. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Z prvních třech Bondů jednoznačně nejlepší. A překvapivě skvělá je hlavně první polovina. Překvapivě proto, že v předchozích dvou počinech byla první hodina příšerná nuda. Tady především celé dění ve Švýcarsku (ale i v Miami) je výbornou jízdou, která nepolevuje. Taky se zde vyskytuje opravdu sympatická dívčina - pirátka silnic, co bohužel nehrála v ničem jiném, a která si nenechá tak srát na hlavu, jako všechny ostatní bond girl do té doby. Škoda, že v Goldfingeru se Bondovi nějak nedaří ty svoje holky moc chránit. V první polovině filmu je taky poprvé trochu ospravedlnitelné ono žánrové označení "thriller". Samotný Goldfinger je vynikající, jak herecky, tak charakterově. Poprvé se mi stalo, že jsem tomu trošku uvěřil. Píseň Goldfinger jako taková mě moc neoslovuje, ale žeru ten vyhrocený dvoutónový motiv na lesní roh a trubky, který byl krásně sklouben s božským James Bond Theme a hraje zásadní úlohu po čas celého snímku. Bohužel v druhé polovině s Fort Noxem to jde dolů. Ať už jde o absurdní vylákání strážce do cely, nebo především samotný letecký útok na Fort Nox, to jsem jen kroutil hlavou. Opravdu asi hodně silný plyn. Na palici je taky tradiční obrácení na tu správnou víru u paní Pussy, zrovna v ten správný čas a obecně fakt, že si Goldfinger Bonda u sebe zcela nepochopitelně neustále drží, protože, ó hrůza, mohli by poslat jiného agenta. Když Goldy vymyslel takhle ďábelský plán, tak tohle určitě nemělo jiné řešení. No a pak ho prostě jen tak pustí na seno s neozbrojenou ženskou. Výborný. Každopádně Sean Connery se ve třetím dílu ještě více chytil a svoji postavu uchopil s grácií, škoda, že kdyby to bylo alespoň trochu věrohodné a každý záporňák se vyloženě nepřetrhl, aby ho uchoval naživu, musel nutně skončit s propálenými genitáliemi v Alpách. ()

Galerie (332)

Zajímavosti (149)

  • V Nemecku sa film premietal pod názvom Muž so zlatými prstami. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama