Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Recenze (554)

Lima 

všechny recenze uživatele

007__č.3__Hlavní výhru bych viděl v obsazení Goldfingera (výborný švýcar Gert Frobe) a jeho poskoka Oddjoba v podání wrestlera Harolda Sakaty. Ten jeho zabijácký cylindr jen tak nezapomenu. Hlavní záporák, coby jeden ze členů zločinecké organizace SPECTRE, která bondovky provázela od Dr.No až po YOU ONLY LIVE TWICE, tu netouží ovládnout svět, ale díky geniálnímu plánu "jen" co nejvíc zbohatnout, čímž celý příběh nabývá uvěřitelnějšího rozměru. Některé scény sice už zestárly, ale jinak spokojenost. Ale jako "nejlepší bondovku" bych to rozhodně neviděl. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

No, mě to nepřijde jako nejlepší bondovka ze všech, Connery je sice dobrý, ale ten film hrozně stárne (docela ráda se podívám na bondovky s Brosnanem za 40 let, asi taky nebudou vypadat moc "in", ale stejně ze svého názoru neustoupím :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Do you expect me to talk? No, Mr. Bond, I expect you to die. V celé Bondovské sérii je jen málo tak kultovních hlášek jako v Goldfingerovi. Nikde jinde nedostal skvostný Aston Martin DB 5 takový prostor a s titulní písní od Shirley Bassey může soupeřit snad jen Goldeneye Tiny Turner. Není divu, že Britové tvrdí, že Gert Fröbe je jediným Němcem, který kdy dobyl Británii. Naprostá klasika špionážních filmů, s charizmatickým Connerym ve vrcholné formě. Prostě to nejde jinak - *****. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Odlehčenější než oba předchozí díly (v akčních scénách trochu ke škodě věci). Po ztrátě otěží v Srdečných pozdravech bere Bond věci zpět do svých rukou. Padouch si nezahrává s ním, ale on s padouchem. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, Blofeld, RAiken ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Koho by to před patnácti lety, když jsem Golgfingera poprvé viděl, napadlo, že se ze mě v podstatě stane bondovský fanoušek. Zásluhu na tom mají hlavně bondovky s Danielem Craigem, ale určitě se na všechny bondovky zpětně podívám a přehodnotím je - přesně jak se to stalo s Goldfingerem. Díval jsem se na nevalný rip s dabingem, z jiných než "studijních" účelů a i v těchto otřesných podmínkách jsem nestačil zírat, jak skvělý snímek to je, přesně jak většina zdejších uživatelů píše. Já bych obzvláště vypíchl hudbu Johna Barryho. Nic hudebně kongeniálnějšího k Bondovi nikdo nesložil, až do příchodu Davida Arnolda - a počítá se to až do osmdesátých let. 100%!!! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý padouch i jeho přisluhovač, zcela přaváží nad méně půvabnou bondgirl. Ovšem 007 dostal poprvé svého Aston Martina vybaveného hračkami od Q, Radost koukat jak Bond využívá svých privilegii v boji se sokem,posedlým zlatem. Cylindr jako zbraň, kdyby to viděl tak Pan Tau . ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nebudu se stále dokola opakovat o tom, jak byl Connery skvělý, takže se omezím jen na konstatování, že jde asi o nejlepší bondovku ze všech. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho... nejlepšího. Nejbondovštější bondovka ze všech a vskutku gloriózní (a nepřekonaný) vstup Guye Hamiltona do série 007. Co je na téhle bondovce tak extrovního? Čistota stylu, vybroušený scénář, spojující všechny dosavadní atributy Flemmingova superagenta do chutné a vyvážené směsi humoru, akce, napětí a vizuální atraktivity. Sean Connery předvádí hotový koncert s dokonale vyladěnými instrumenty – šarmem, cynismem a tradiční ostrostí. Protihráč Auric Goldfinger (Gert Fröbe) je na první pohled ňouma, ale o to lepší je jeho "rozkvět" v jeden z největších kriminálních mozků všech dob... Oddjob? Nepřekonatelný padouch s nepřekonatelnou bouřkou na hlavě. Příběh sice není nijak osvětový, ale jak již bylo řečeno, je skvěle dotažený, rozvržený i natočený. Hamilton dodal zejména do akčních sekvencí mnohem více dynamiky než výtečný (a trochu ortodoxní) stylista Young a etabloval tak novou podobu Jamese Bonda, podobu, ze které vycházejí tvůrci dodnes. Nestárnoucí klasika! ___ Pár zajímavůstek: Gert Fröbe byl vybrán na základě role, ve které hrál pederasta. Neuměl ani slovo anglicky, ačkoli to bylo produkci slíbeno, tudíž během hraní drmolil neurčitým jazykem a byl později předabován. Interiér Fort Knox je čirou architektonickou fikcí, která vychází z Hamiltonovy představy "chrámu zlata". Exteriéry největší světové pokladnice byly nátáčeny v londýnský studiích Pinewood. ___ Bond song: "Goldfinger" (Shirley Bassey) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Určitě ne nejlepší, ale určitě ne nejhorší bondovka. Čistý průměr co se týče 007, ale lepší nadprůměr normálních filmů. ()

woody 

všechny recenze uživatele

3. bondovka - Vše co stovřilo Bonda nepřinesl Young, ale Hamilton. Skvělá píseň, nadsázka, Q a jeho sespetičky jako součást děje a arcilotři. Kupodivu se neobjevuje organizace SPECTRE, což je jen dobře. Auric Goldfinger je sólista a jeho dokonalý plán pochaválí i Bond. No a pak je tu němý Oddjob a jeho ostrý klobouk, který dá Jamesovi ještě co zabrat. Humorná scéna na golfovém hřišti, první použití laseru k nevědeckým účelům a samotné přepadení Fort Knoxu - to vše činí Zlatý prst nezapomenutelným filmem. Zamrzí jen padouchův konec. Nedůstojný, jářku nedůstojný. Ale za ostatní děkujeme Guyi. Škoda že se toho nedožil Ian. Určitě by umíral s lepším pocitem než které si odnesl z rozporuplných předcházejících dílů. A mimochodem. Song nazpívala Shirley Bassey. Snad nejnádhernější hlas, který v bondovkách zazněl. Poté se ještě vrátil v Diamantech a v Moonrakerovi. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Třetí a co se týče pozdějšího vývoje série i nejzásadnější filmové dobroružství agenta 007. Všechny aspekty, které si dnes představíte pod pojmem bondovka ustanovil právě zde Guy Hamilton. Především hodil všechno dění do výrazné nadsázky a naprosto se odklonil od knižních předloh. A právě tím pro mě celou sérii zabil. Reálnější styl Srdečných pozdravů z Ruska mi byl podstatně sympatičtější. Co se musí pochválit je skvostný úvodní song. Charisma Conneryho či celková zábavnost jsou přítomny. Akorát holt po tomto snímku již Bond není jako předtím. Pro někoho je to jasná výhra, pro mě obrovské zklamání. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tenhle film samotnej mi zas tak super nepřišel a myslím že jsou lepší Bondi, ale to co je tady super je ten číňan s vrhacím kloboukem. Ten se zapsal zlatým písmem do dějin kinematografie. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Další klasa. Objevuje se Aston Martin. Jenom Bond je dost dlouho v zajetí a bondgirl Pussy Galore není nic moc, ta baba na začátku je lepší. Ale jako první jsem si všiml bombové bondovské písně - paráda. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V součtu všech bondovek za éru prvních tří představitelů je právě tahle mojí nejoblíbenější. Connery byl v nejlepší formě a popasoval se tehdy s nejďábelštějším záporákem, který si pro sebe dokonce po vzoru Dr. No ukradl název filmu. Nejlepší na ní je samozřejmě to, že i šedesát let po svém vzniku by v dnešní konkurenci hravě obstála, jakkoli se zub času začal ve výpravnějších scénách podepisovat i na ní. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No o tyhle bondovce se da rict vicemene to samy, co o ty predchozi. Zajimavej a svizne natocenej pribeh, opet vic akce, triky na stari filmu docela slusny, nechybi vychytavky od Q, tentokrat i nabuseny auto a Connery tradicne perfektni, obzvlast ta uvodni akce nema chybu. Jenze je tu jeden podstatnej rozdil, Bond konecne dostal kvalitniho protivnika, Gert Fröbe je naprosto perfektni a stejne jako Connery si neodpusti sem tam nakou hlasku. Navic to neni nejakej silenec, ale vse ma dobre promysleny. Akorat misty je precejen znat, ze Gert neumel anglicky. No a co se tyce zmeny rezisera, ta se podle me na filmu nijak zvlast neprojevila. Paradni bondovka za slabsich 5*. ()

movie 

všechny recenze uživatele

"SVŮJ PŘÍŠTÍ BONMOT SI DOBŘE ROZMYSLETE, MOHL BY BÝT VÁŠ POSLEDNÍ." Auric Goldfinger tu má tentokrát 007 v hrsti. "OČEKÁVÁTE, ŽE PROMLUVÍM?" "NE. OČEKÁVÁM ŽE ZEMŘETE." Nezapomenutelné! Bohužel Guy Hamilton není Terence Young! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Pro mne jedna z nejlepších bondovek, alespoň z těch prvních. Tentokrát je protřepán více Double O Seven než jeho protivník milovník zlata Goldfinger se svým svalnatým asijským strážcem. Klasikou tohoto dílu je jedna z Bond girls natřená zlatou barvou, auto Aston Martin upravené k všestrannému boji i památný golfový zápas, naopak ubylo akčních scén. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=94UpZMvUvEk ()

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama