Červený stan
Dobrodružný
Sovětský svaz / Itálie, 1969, 195 min
Michail KalatozovHudba:
Ennio MorriconePlakáty
Roku 1928 ztroskotala vzducholoď Italia na ledové kře. Přeživší členy posádky by čekala jistá smrt, kdyby se z velitelské gondoly nepodařilo zachránit vysílačku, kterou si přivolali pomoc. Poté musí mnoho dní čekat na záchranu v červeném stanu, obklopeném ledovou tundrou, než se objeví ledoborec Krasin. V hlavních rolích tohoto nákladného velkofilmu se objevili Peter Firth (velitel výpravy Umberto Nobile), Claudia Cardinale a Sean Connery jako Roald Amundsen. (mahler)
Pohrobek
Hluboký snímek o hrdinství střetávajícím se s odpovědností, o riskování, touze po úspěchu a drtivé konfrontaci s realitou. Generál Nobile a jeho odpovědnost za osud, jenž potkal jeho muže, výčitky a nezodpověditelné otázky, které ho pronásledují desítky let po prožitých událostech. Scény z pohodlného Nobileho bytu, kde on a jím vyvolané přízraky řeší abstraktní, ale samozřejmě velmi důležité, otázky viny, ostře konstrastují s krutou arktickou realitou, kde se snaží vzdušní trosečníci přežít, jak se jen dá, v těch nejhorších podmínkách. Dramatická místa jsou velmi funkční a zdařilá, ovšem hlavní síla snímku spočívá ve výborné typologii postav, jejichž pohnutky jsou podrobně rozebrány a jejichž charaktery jsou víc než načrtnuty. Peter Finch jako generál Umberto Nobile je pochopitelně postavou nejrozporuplnější, on je tu taky souzen, on představuje ztělesnění problému, kam lze zajít v riskování cizích životů a co to znamená být za někoho zodpovědný. Sean Connery si zahrál "vysloužilého" Amundsena, odvedl perfektní práci a jeho ztělesnění skutečného charakteru a moudrosti, pomáhá při hodnocení Nobileho postavy. Claudia Cardinale představuje společně s Eduardem Martsevichem zdravě živou, obětavou a nesmírně silnou postavu - ovšem realita neříká, že tyto vlastnosti zajišťují přežití. A Hardy Krüger jako letec Lundborg ukazuje, že jeho nehraná elegance - která byla Hardymu vždycky vlastní - zrovna to nejdůležitější není, když se ukáže, že pokud je jenom obalem člověka, nemusí znamenat vůbec nic - k takovému obnažení dochází ve scéně s Claudií Cardinal i při závěrečném přiznání motivu Lundborgovy snahy vzít do letadla právě toho, koho vzal. Působivý Morriconeho hudební doprovod pak je také velmi podstanou součástí snímku. Existují patrně dvě verze filmu - delší ruská, a kratší mezinárodní - namluvená anglicky.(17.12.2007)
║Rozpočet $10miliónov║(9.5.2009)
Altamir
Film o ztroskotání vzducholodi Italia s mezinárodním hvězdným obsazením. Dramatický děj je prokládán úvahami o odpovědnosti generála Nobileho, kterého soudí mrtvé postavy.(20.3.2003)
LiVentura
Překvapivý výkon herce Conneryho.(25.7.2009)
Yardak
Mezinárodní film se známými herci natočený podle skutečné události (roku 1928 havarovala italská vzducholoď při návratu z výpravy k severnímu pólu). Italská posádka neměla v obsazení pouze Italy, ale i Švéda a Čecha (František Běhounek - ve filmu bývá nejčastěji oslovován jako doktor). V hlavní roli podává velmi dobrý výkon Peter Finch a ve vedlejších postavách září Claudia Cardinale a Sean Connery (opravdu malá role, ale velmi důležitá pro děj). Zkrátit délku filmu (vyhodit zbytečné scény), zlepšit úvod snímku a mohlo to být za maximum. Takhle jen slabší 4.(30.1.2011)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 21.8.1972, réžia českého znenia = IRENA SKRUŽNÁ (ÚPF 1971) (4.1.2012)(4.1.2012)
danecek24
29. Zlatý Glóbus za rok 1971 - nominace (1) - Nejlepší zahraniční (anglicky mluvící) film - Itálie / SSSR(5.1.2009)
dr.jacoby
Hudba Ennio Morricone.(29.10.2008)
xaver
Film jsem viděl jako mladík nedlouho poté, co jsem shodou okolností dočetl knihu českého polárního badatele Františka Běhounka, Trosečnící polárního moře. Běhounek v románu popisuje, jako přímý účastník výpravy genarála Nobileho, příběh této výpravy. O to s větším zájem jsem pak film sledoval a i moje hodnocení je tím zásadně ovlivněno, protože od té doby jsem už film podruhé neviděl. Italská výprava k severnímu pólu je zachraňována ruským, pardon sovětskym, ledoborcem Krasin. Je proto pochopitelné, že tento poutavý příběh byl sfilmován v sovětsko-italské koprodukci. Méně pochopitelné je pak herecké obsazení tohoto filmu. Ne že by bylo špatné, naopak je skvostné, ale je až neuvěřitelné, že do hlavní role byl obsazen představitel Jamese Bonda, který byl v tehdějším Východním bloku zatracován a naprosto nežádoucí. Každopádně se ale jedná o jeden z nejlepších snímků z konce 60-tych let, o co nemálo zasloužila nádherná hudba Ennia Morriconeho. Takže celkový umělecký dojem za 5.(7.3.2012)
lake-lake
Tenkrát z toho čišela násilná snaha v tak vypjaté době udělat nákladnou koprodukci Východ - Západ. Jako každý ruský film, táhne se to jako Lovosice. Ale bylo by moc pěkné vidět to znovu.(27.11.2010)
WolfIssen
Pro mě velké překvapení. Dobrodružný film dramaticky zachycuje ztroskotání vzducholodi Italia, vývoj událostí ihned po katastrofě a následnou záchranu přeživších členů expedice. Škoda jen, že František Běhounek nedostal více prostoru. Skvělý film, který určitě potěší všechny milovníky polárních dobrodružství.(13.4.2011)
route60
Je to až neuvěřitelné Sovětský snímek ve kterým hraje Bond Connery opravdu povedený film se skvělou hudbou Ennia Morriconeho(14.2.2010)