Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Matty 

všechny recenze uživatele

Opulentní válečná podívaná, jejíž multiperspektivní románová struktura podává neobyčejně komplexní obrázek slavného vylodění. Film od začátku paralelně stříhá mezi muži různých hodností a národností, přičemž každý má přístup k jiným informacím, což významně pomáhá budovat napětí. Na jedné straně nechceme, aby Němci věděli, kdy spojenci zaútočí, zároveň si přejeme, aby byli o invazi včas informováni např. členové francouzského odboje. Jedině správná synchronizace může přinést vítězství. Díky rozmáchlé stopáži nám sice můžou být postupně představeni všichni hlavní aktéři (byť je později spíše než podle jmen rozpoznáte podle tváří známých herců), ale důraz je kladen primárně na samotnou operaci a její jednotlivé kroky, nikoliv na psychologii postav a jejich citový život. Jde o podobně fascinující procedurální ansámblovou válečnou akci, jakou o rok dříve nabídla Děla z Navarone nebo o několik let později Kam orli nelétají. Oproti nim je ovšem Nejdelší den zároveň více orientovaný na co nejvěrnější (v rámci možností žánru a hollywoodského vyprávění) zprostředkování historických fakt, čímž předjímá dokudramata, která se dostanou do módy o něco později. Díky zaměření na to podstatné je film navíc nabitý akcí. Téměř neustále se v něm něco zásadního děje, nebo alespoň k něčemu zásadnímu schyluje. Některé masivní scény, viditelně natáčené se stovkami komparzistů pobíhajících po pláži, berou dech nejen svou rozmáchlostí, ale i virtuozitou režie (obzvlášť vyniká jeden nepřerušovaný letecký záběr bojů probíhajících na obou březích řeky). Občasné komické vsuvky (procházející jeptišky) a dialogové scény mezi vojáky (které "velký příběh" nikam neposunují) tak představují vítanou možnost vydechnutí. Pojetí války je s ohledem na dobu a charakter projektu poměrně černobílé. Zejména američtí vojáci jsou bezchybní hrdinové, zabíjení je nevyhnutelné a nevyvolává ambivalentní pocity a nihilistický dovětek v podobě posledního dialogu přichází příliš pozdě. Ani silná alergie na Johna Waynea a heroické oslavy virility vám ale nebrání vychutnat si, jak obratně je film vystavěn a jak svou konstrukcí v něčem připomíná (mimo jiné) Dunkerk Christophera Nolana. 80% Zajímavé komentáře: DaViD´82, Subjektiv, Madsbender, gudaulin ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Možno najlepší film o Dni "D", jediná chyba, že nebol vo farbe, hoci už mohol byť. Inak herecky zvládnuté na jednotku, Nemci naháňali tými ksichtami a pokrikmi fašistickú hrôzu, Anglosasi ako slušní osloboditelia a Francúzi silní milovníci vína. Prepísknutá dĺžka a niektoré evidentne umelé scény s hercom v štúdiu a za ním hrané scény na plátne, to sa dá vzhľadom na rok výroby tolerovať. ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele

První půlhodinka byla trochu nudná, ale pak se to rozjelo. Stejně jako u Bitvy o Británii mě zklamal velký počet herců, z nichž někteří se objevili jenom na moment (Henry Fonda, Robert Ryan a Richard Burton, na které jsem se těšil), ale aspoň tu byli tahouni John Wayne mezi výsadkáři a Robert Mitchum na pláži. Docela mě překvapilo, že v americkým filmu tý doby němci mluvili německy a francouzi francouzsky (v dabingu ale bohužel česky), a že je hráli příslušníci rodných zemí. Ve kterém filmu se podaří vidět Johna Waynea, Seana Conneryho a Bourvila, z toho dva poslední v jedné scéně? Film jsem viděl jen v TV v kolorované verzi, ale s tímhle si dali opravdu záležet, narozdíl od filmu V pravé poledne, to se mi barevný nelíbilo. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Ha, další snímek z války, který mě moc nadchnul. Vylodění v Normandii, nádherný námět na vznik filmu, je jich sice moc, ale tenhle se mimořádně povedl. Oceňuji zbraně, uniformy a hlavně efekty, ty hodně přidaly na dokonalosti filmu. Dále pak i hudba na začátku měla takový bojový rytmus. Většina filmu z války je dobrých, ale tenhle považuji za jeden z nejlepších. 90% ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Ne vojín Ryan. TOHLE je nejlepší válečný film. Je zde dost vidět, že to dělalo více režisérů. Německé scény - super. Americké scény - průměr. Bojové scény - super. Francouzské scény - dobré. Vyskytuje se zde jedna menší vada na kráse a to jsou hodně bizardní pokusy o vtip. To prostě do válečných filmů nepatří! Herci jsou super. Od Alberta až po Johna Wayna zde nenajdeme špatné herce. I podobnost se skutečnými postavami se povedla (Eisenhower). Co se týče historické přesnosti, tak zde se jedná asi o nejpřesnější rekonstrukci všech dob. Veškerá technika autentická (lepší žádné tanky než napodobeniny).Celkově si teda myslím, že kdo tomuto filmu udělí z různých důvodů špatné hodnocení, nemůže rozumět historii. Maršál Žukov by měl tvrdě pykat za hodnocení, které filmu udělil ve svých pamětech (napsal jsem to do zajímavostí). ()

Galerie (61)

Zajímavosti (49)

  • Film byl záměrně natočen černobíle v době, když už byl barevný film snadno dostupný. Režisér chtěl zachytit vzhled dobových filmových týdeníků. (sator)
  • Americká, britská a francouzská armáda poskytly dohromady 23 tisíc vojáků, Francouzi přispěli jedním tisícem. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama