Ruský dům
Drama / Romantický / Thriller
USA, 1990, 122 min
Fred SchepisiHudba:
Jerry GoldsmithObsah
Sovietsky fyzik Dante sa snaží prepašovať prostredníctvom svojej bývalej milenky Katji Orlovej do zahraničia materiál, ktorý môže dokázať, že predpokladaná jadrová sila Sovietskeho Ruska v skutočnosti neexistuje a závody v zbrojení sú teda úplne zbytočné. Britský nakladateľ Blair by mal tieto materiály uverejniť. Nakoľko nie je na medzinárodnej konferencii v Moskve prítomný, podklady prevezme jeho poľský priateľ Niki s prísľubom, že ich spisovateľovi odovzdá. Rukopis sa dostane do rúk britskej tajnej služby, ktorá má záujem dozvedieť sa o pravdivosti Danteho senzačných materiálov čo najviac. Blaira zadrží britská šionáž a vypočuje ho. Napriek intímnosti listu, priloženého k vedeckým dokumentom, popiera, že ruskú redaktorku Katju pozná. S vedcom Dantem a jeho prácami sa zoznámil asi pred troma mesiacmi. Tajná služba vyšle Blaira do Ruska, aby informácie preveril. V Moskve sa stretne s príťažlivou Katjou a ich láska všetko náhle zmení. Blair sa musí rozhodnúť medzi politikou a citmi. Tie nedokážu obaja milenci ovládnuť. Zároveň si však uvedomujú, že ich môžu celkom zničiť (oficiální text distributora)
Houdini
Zlatý Medvěd - výběr(27.4.2006)
Lima
Prototyp dokonalé nudy. Pokud nemůžete někdy usnout, pusťe si "Ruský dům" a za chvíli spolehli.......chrrrrrr!!(15.7.2002)
lebowski
Ani do knihy jsem se nějak nemohl začíst,no a pak z toho natočit dobrý film moc nejde,je to nuda,špionážní thrillery umí psát jedině Frederick Forsythe(17.3.2003)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $22,997,992║Tržby Celosvetovo $-║(10.5.2009)
mandes
rozpočet : ? tržby americke : $22,997,992(28.1.2007)
dobytek
Nuda k posrání. Ani jsem to nedokoukal.(5.3.2011)
viperblade
Nezáživné. Špionážní témata mám moc rád, (např. vynikající mini-série The Company), ale tohle mě fakt zklamalo. Hvězda za Seana, hvězda pro Michelle (z jejich úst bylo příjemné slyšet slova jako "Československo" nebo "Praha" :-)) a hvězda za Scheidera. Víc ani ťuk.(25.6.2009)
petaspur
"Dante je poctivý! Znáš to slovo?" - místo poklidného zveřejnění knihy tajemného Rusa, rozjedou tajné služby svoje zakódované hry. Při nich se na plátně objevuje slušná herecká sestava, která mne však nedokázala do děje vtáhnout.(15.12.2008)
Hunt
HUDBA: Jerry Goldsmith(26.6.2009)
LiVentura
To už tady mockráte bylo, tohle jen další předělávka...! Connery a jeho charisma velké osobnosti filmu dává příběhu více.(13.2.2010)
Blofeld
Zajímavý film: je zručně napsaný (Tom Stoppard!), velice dobře obsazený a dobře natočený - a přesto je skutečně dost nudný. Především, dle mého názoru, proto, že v něm vlastně až tak o moc nejde.(18.2.2010)
blackrain
Víte jak vypadá dokonalá nuda, která vás sežere? Zkuste tento film. Není to žádná oddechovka, při které budete chroupat popcorn. Téma rozhodně není špatné, ale jeho zpracování je hrozné.(29.6.2009)
danecek24
48. Zlatý Glóbus za rok 1990 - nominace (1) - Nejlepší herečka (drama) - Michelle Pfeiffer(14.12.2008)
hans500
Bohužel, tento špionážní thriler je pouze průměrný a to ještě hodně zásluhou výborných herců. Scénář není zvlášť povedený, taktéž je průměrný, což je dost překvapivé, scénáře Toma Stopparda jsou obvykle velmi kvalitní (Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi, Zamilovaný Shakespeare, Romantická Angličanka). Ani režie Freda Schepisiho film nijak nepovyšuje. Takže celkem 3*, hlavně za herce (takovým skvostům jako je např. "Špión, který přišel z chladu" se zdale nevyrovná).(17.2.2010)
lennyd
Na počátku byl rukopis, který měl dokazovat, že jaderná síla Sovětského svazu není tak velká, jak západní svět předpokládá. Tento rukopis se měl dostat do rukou britského vydavatele Blaira (Sean Connery), jenže místo toho se dostane do rukou britských tajných služeb. Ty samozřejmě dokumentu přikládají velký význam, a tak angažují samotného Blaira, aby v Sovětském svazu zjistil od tvůrce rukopisu, Danta a jeho přítelkyně Katji (Michelle Pfeiffer) víc .... Jak už tu píší i jiní, tento film by směle mohl soutěžit o titul Nejnudnější film desetiletí. Sice má lehce přes dvě hodinky, ale jeho sledování mi přišlo jako věčnost - a v polovině filmu jsem se rozhodl, abych neusnul, nechat jej jako kulisu a radši po domě udělat spoustu restů. Takže je možné, že mi několik kousků uniklo, ale nepředpokládám že se ve filmu dělo něco zásadního. Nebýt ve hlavních rolích Sean Connery a Michelle Pfeiffer (kteří alespoň předstírali nějaké to hraní), asi bych šel s hodnocením níže ...(11.8.2010)
Hopper
Nuda, nuda a keď to už prestane baviť, tak duplovaná nuda. Dobrú noc.(29.6.2003)
Dárius
Mám rád Seana Conneryho i Michelle Pfeiffer.Ti taky zachranují tenhle snímek,protože moje oblíbené špionážní nadšení dostalo těžce naprdel.Na druhou stranu záběry z Moskvy-kdo tam za těch dob nebyl,dnes už neuvěří.A přece to byla pravda.(20.2.2008)
bull!nka
I po letech si vzpomínám na ten hořký pocit zklamání, hodně jsem se na tento film těšila a pak nic, prázdnota a trapná nuda...zkoušela jsem se kouknout ještě jednou, ale ten dojem zůstal(16.6.2009)
parabellum
Nuda, nuda a zase nuda, bohužel to nezachránili ani dva mí oblíbený herci. Doporučuju to těm, kteří chtějí Ruský dům použít jako okolébavku.(13.3.2011)
Valentin
Průměrný špionážní film, popravdě Conneryho a Michelle je pro to škoda.(5.4.2011)