Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vítejte v Japonsku, pane Bonde. Sean Connery v hlavní roli britského akčního filmu. Americká raketa je na oběžné dráze Země pohlcena neznámou nepřátelskou raketou. Američané podezřívají z napadení Rusy, zatímco britská tajná služba má informace, že útočící vesmírné plavidlo přistálo v oblasti Japonského moře. Britové proto vyšlou do Asie svého nejschopnějšího muže, agenta s číslem 007 Jamese Bonda. Ten je v Hongkongu zabit během milostných hrátek s čínskou agentkou, avšak je to jen kamufláž pro oklamání nepřátel: po fingovaném pohřbu se „oživlý" 007 vydá do Japonska. Ve spolupráci s šéfem tamní tajné služby Tanakou Bond zjistí, že chemický koncern boháče jménem Osato zpracovává nezvykle velké množství chemikálií, které se používají pro cesty do vesmíru. Od Osata vede stopa do vyhaslé ostrovní sopky, v jejíchž útrobách se skrývá raketová základna Bondova úhlavního nepřítele Ernsta Stavra Blofelda... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (80)

  • Janu Werichovi byla role Blofelda přímo nabídnuta producentem Harrym Saltzmanem. Jeho hlavní obavou bylo, aby režimu nevadily zmínky o organizaci SMERCH, která měla základ v sovětské kontrarozvědce. V říjnu 1966 odlétá i s manželkou na natáčení do Londýna, nikoliv do Hollywoodu jak se traduje. O tom, že má hrát v bondovce si píše s Jiřím Voskovcem a plánují, že se v Londýně setkají. Po měsíci se však vrací, když se neshodne na pojetí postavy a je nahrazen Donaldem Pleasencem. Honorář za roli mu byl však vyplacen celý, podle podepsané smlouvy. (kenny.h)
  • Ve filmu se objevilo i několik verzí pistole a pušek značky Gyrojet, které střílely malé rakety. Zbraně značky Gyrojet se začaly vyrábět počátkem šedesátých dvacátého století. Zpočátku se vyráběly pistole ráže 13 mm (od roku 1968 kvůli zákonům pistole ráže 12 mm). Dále bylo časem vyrobeno několik kusů karabin, útočných pušek a pistolí (typ deringer a survival). Nevýhodou raketových pistolí a pušek byla nepřesná střelba způsobená zrychlováním rakety i po opuštění hlavně (na rozdíl od normální munice, kdy kulka zrychluje jen v hlavni). Jak se ukázalo, byl vývoj raketových pistolí a pušek slepá ulička. Nejvíce bylo vyrobeno asi 1 153 kusů pistole ráže 13 mm s prodejní cenou 99 dolarů (stejně jako normální pistole). Dnes se tyto zbraně prodávají v aukcích za cenu přesahující 1 000 amerických dolarů a cena jedné rakety je min. 150 dolarů. (Rollo_Tomasi)
  • Malá Nelly, se kterou se Bond (Sean Connery) prohání nad japonskými ostrovy, skutečně existovala a byla vyrobena počátkem 60. let 20. století. Ve filmu se jednalo o vírník Wallis WA-116, britského konstruktéra Kena Wallise (JohnSmith)
  • Toyota 2000 GT, řízená Bondem (Sean Connery), byla upravena do podoby kabrioletu až poté, co se zjistilo, že se do ní Sean Connery nevejde. Úpravu do podoby kabrioletu provedla na požádání a bez dohadů během dvou týdnů sama Toyota. (Azog)
  • Japonská tajná služba v této bondovce sídlí v slavném japonském hradu Himedži, oblíbené lokaci západních i domácích filmařů. Tato lokace se objevila např. ve filmu Poslední samuraj (2003) nebo ve snímku Ran (1985). (KlonyIlony)
  • Přestože Jan Werich Ernsta Blofelda nakonec nehrál kvůli nátlaku ze strany KSČ, byly použity některé záběry s ním i v konečné verzi filmu. Všimnout si tak můžeme čouhajících vlasů zpoza otočného křesla, kdy se Bond (Sean Connery) a Bloefld (Donald Pleasence) poprvé potkají. Donald Pleasence je přitom plešatý. (Chegi)
  • Papír, který shoří a nic po něm nezbude, je napuštěn kyselinou dusičnou a sírovou, která při zapálení začne oxidovat. (M.B)
  • Jediný film, kde Bond navzdory svým zvyklostem přijme Martini (od Hendersona), které je míchané neprotřepané. Jde o záměrný vtip, ne o chybu produkce. (džanik)
  • Pro akční sekvence s nindži byl najmut tehdy jediný praktikující mistr tohoto umění, 34letý Masaaki Hatsumi, který pokračoval v tradici svého učitele Takamatsua. Samotného Hatsumiho můžeme uvidět v soukromém Tanakově vlaku, kde přerušuje jeho rozhovor s Bondem, aby oznámil, že fotografové jsou připraveni. (džanik)
  • Bondův “pohřeb“ do moře se konal z lodi Královského námořnictva H.M.S. Tenby (F65). Scéna se točila v zimě, štáb však musel mít tropickou “výstroj“. Jelikož se "tělo" nechtělo potopit, tak se scéna točila naněkolikrát. (džanik)
  • Scéna, ve které vrtulník popadne auto magnetem, byl nápad Dany Broccoli, ženy producenta. (džanik)
  • Jako technický poradce a zprostředkovatel zde fungoval penzionovaný podplukovník Charles Russhon z letectva USA. (džanik)
  • Jediná filmová bondovka, ve které Bond nazve Moneypenny její přezdívkou, "Penny". (džanik)
  • Hlas Tetsura Tamby byl dabován i v originále. Jeho vlastní hlas uslyšíme pouze tehdy, když něco sděluje japonsky dívkám, které jeho a Bonda koupou. (džanik)
  • Poslední bondovka, kde se hojně dabovalo (hlavní ženské postavy, záporné postavy). V dalších Bondových filmech se dabingu při originální produkci užívalo už zřídka. (džanik)
  • John Jordan, autor leteckých záběrů, přišel během natáčení o nohu. (džanik)
  • Venkovní scény firmy u “Osato Chemicals“ se točily na tokijském hotelu New Otani. (džanik)

Související novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Reklama

Reklama