Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá dáma Emma Woodhouseová (Kate Beckinsaleová) považovala svůj život za téměř dokonalý. Jako krásná, inteligentní a navíc i dobře vychovaná a vzdělaná slečna z lepších kruhů byla obdivovaná a chválená v širokém i dalekém okolí rodinného venkovského sídla. Na rozdíl od svých vrstevnic, nemyslících na nic jiného než vdavky, byla Emma (dle svého mínění) naprosto spokojená s životem na venkově s milovaným hypochondrickým tatínkem. Jenže pak se její vychovatelka a přítelkyně provdala a Emmina bystrá hlavinka se začala trochu nudit. I začala se milá Emma, místo aby se starala o své štěstí, starat o štěstí jiných a manévrovat je do (podle ní) nejvhodnějších svazků. Výsledky byly dost žalostné, svými malými intrikami a manipulacemi nadělala Emma víc zmatků než užitku. Trvalo jí ale nějaký čas, než dospěla k poznání, že lidé se prostě chovat a zamilovávat tak, jak si ona zamane, nebudou. A navíc si ke svému úžasu uvědomila, že jistého pana Knightleyho (Mark Strong), dávného rodinného přítele, by v ženské náruči viděla velmi nerada

Televizní film EMMA (1997), adaptaci v pořadí pátého ze šesti románů Jane Austenové, potkala podobná smůla jako svého času VALMONTA Miloše Formana. Opět došlo k tomu, že v krátkém časovém úseku vznikly dva filmy podle stejné literární předlohy. A v takových případech vždy musí být jeden u diváků i kritiky úspěšnější. VALMONT byl zastíněn NEBEZPĚČNÝMI ZNÁMOSTMI a EMMA z roku 1997 EMMOU z roku 1996 první EMMA měla výhodu nejen časovou , ale i mnohem hvězdnější, mezinárodně známější obsazení včetně Gwyneth Paltrowové v hlavní roli. Jedno je jisté, tvůrci Tv adaptace si dali velmi záležet na autentičnosti prostředí a co největším souznění s románem. Je na divácích, jestli je více okouzlí Emma - blondýnka v podání Gwyneth nebo tmavovlasá Emma Kate Beckinsaleové, pro kterou byl právě tento film jednou z prvních velkých výzev v její úspěšné kariéře. (DearS)

(více)

Recenze (16)

made1 

všechny recenze uživatele

Film samotný není nijak zlý, až na samotný konec - žně, ale problém nastává v uvěřitelnosti zamilovanosti jedné postavy. Opravdu jsem uvěřila, že pan Knightley miluje Emmu, ale jí jsem nevěřila nic od začátku až do konce. Na ženu ve svém postavení hrubá a zamilovanost jakoby jen předstírala. Srovnáním s verzí s G. Paltrow ze stejného roku je to v podstatě hrůza, ale jen kvůli hlavní představitelce. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tohle byla velmi slabá adaptace, a myslím to tak, že se snažila jenom popsat, co se v knize stalo, místo aby odvyprávěla, co postavy prožily, jestli je pochopitelné, co tím myslím. Například Samantha Morton mi připadala jako velmi dobrá a zajímavá Harriet, ale film ji vůbec nevyužil. Ve filmu se vyskytuje pouze jako jedna z mnoha figurek, nikoliv jako Emmina přítelkyně a nástroj jejího osobnostního růstu. Jakkoliv miluji Marka Stronga celým srdcem, tak jeho Mr. Knightley byl velmi slabý. Filmu se nepodařilo naznačit, jaký ten kvazi sestersko-bratrský vztah s Emmou mají, a tudíž nemohla nastat ani jeho pomalá romantická přeměna vlivem nových událostí. O tom, že taťka Woodhouse, Batesové, Eltonovi a Westonovi jsou absolutně nevýrazní a jejich existence v rámci fikčního světa taky spíš jen symbolická, ani nemluvím. Věcem určitě nepomáhá, že Olivia Williams v roli "sokyně" působí jako mnohem vyzrálejší a schopnější herečka než Kate Beckinsale. Někdy může být působivé mít velkého herce v malé vedlejší roli, film jako je tento by ale měl mít největší talent jako tu hlavní hvězdu, a k tomu tady bohužel nedošlo. Jediná věc, která mě velmi mile překvapila, bylo zdejší zpracování Franka Churchilla. Je to snad jediná adaptace, která ho zobrazuje jako komplexního člověka a ne jenom jako líbivého slabocha/bídáka. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jak mrcha ke štěstí přišla. Zatím nejhorší adaptace Jane Austen, jakou jsem viděla. Počet sympatických postav nulový, v opačné kategorii hraje bezkonkurenční prim šeredná Emma, těsně následována retardovanou Harriet, a hezké třetí místo obhájil hlavní milovník, línající paznecht Knightley. Pak je tu ještě hejsek na zdánlivě volné noze jménem Churchill se slizkým úsměvem a hejno obstarožních slepic. Stopáž sice odpovídá normálnímu filmu, ale v tomto případě je přesně o 107 minut přepálená. Brrr! ()

Simbet 

všechny recenze uživatele

Za tohle trošku slabší zpracování Emmy může asi tak trochu ztvárnění hlavní postavy. Jednak udělali Emmu více zlou, což nepůsobí moc dobře a jednak Kate Beckinsale není její nejlepší představitelka. Za ostatními herci trošku pokulhává a nestačí ani Markovi Strongovi, který to zahrál s velkým citem, nicméně ho mohli udělat trošinku hezčím a my víme z Hvězného prachu a dalších, že to on umí být. Nejlepší víkon si rozhodně zaslouží Olivia Williams, která roli Jane zahrála na jedničku. Raymond Coulthard si v roli Franka Churchilla v ničem nezadá s Ewanem McGregorem, který roli ztvárnil ve filmu natočeném v tomtéž roce. Celkově celkem povedená série. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Celý příběh je založený na tom, že i když všeználkovská Emma dělá nepochopitelné věci s dohazováním, tak působí sympaticky. Kate Beckinsale působí tak, že by si na konci nezasloužila pana božského, ale toho faráře! Takže prozatím vede minisérie Slečna Emma z roku 2009 a pak ta s Gwyneth Paltrow. ___ edit 2020 Jelikož se podařilo natočit ještě horší verzi, než je tato (Emma s tečkou, jejíž jedinou devízou je soundtrack), přinutilo mě to k silnému zamyšlení, co je tu vlastně špatně. A přišla jsem ke zjištění, že na této čistě britské Emmě mi skutečně vadí jen hlavní představitelka, musela jsem si připustit averzi k ní. Když tedy odpustím Kate, že tu roli vzala, dojdeme ke smířlivému hodnocení 4*. ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama