Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna žena mezi dvěma muži. Gregory Peck a Jennifer Jonesová v hlavních rolích amerického westernu... Po smrti svého otce přichází Pearl Chavezová, v jejíchž žilách částečně koluje indiánská krev, do rodiny starého texaského rančera a také senátora McCanlese. Tady vyrůstá pod dohledem tvrdé tety Laury a pokouší se překonat příliš neskrývané rasové opovržení okolí, kterému je vystavena pro svůj odlišný původ. Své skutečné pocity, smutek po rodičích a osamělost, pečlivě ukrývá. Tajemností a krásou upoutá pozornost McCanlesových synů, Jesse a Lewta. Oba začnou soupeřit o lásku Pearl a nakonec se z nich stávají nepřátelé… Western, který natočil klasik americké kinematografie, režisér King Vidor (Chléb náš vezdejší, Cesta na severozápad, Texaští jezdci, Vojna a mír), byl na svou dobu neobvykle finančně náročným projektem a také mimořádným uměleckým činem. Kromě pozoruhodné výtvarné stránky a velkolepých masových scén, zaujme hereckým obsazením. Stojí za připomenutí, že Lauru McCanlesovou ztělesnila významná hvězda němého filmu Lillian Gishová. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Z průměru tahá tenhle extrémně romantickéj western výkon Gregory Pecka.Malýho hajzlíka a posléze velkýho hajzla si zahrál opravdu s chutí.Naopak Jennifer Jonesová svou přehnanou histeričností naprosto kazí jinak celkem příjemnou zábavu.Co mě překvapilo, když jsem zjistil rok výroby filmu, byly davové scény,především scéna rančerů jedoucích zablokovat železnici byla nádherná a k tomu ty barvy. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Selznickove milióny z filmu poriadne vidno, niekedy až samoúčelne. Aj v súčastnosti zaujme nápaditá kamera, rovnako ako niektoré "viacrozpočtové scény". Devízou (tak ako vždy) je samozrejme Gregory Peck, ktorý si tentokrát nezahral svoju tradične kladnú rolu. Najslabším článok je nepochybne scenár, pričom konanie postáv je niekedy premenlivé ako aprílové počasie, bez nejakej hlbšej logiky a vierohodnosti, aj keď rok vzniku môže byť poľahčujúcou okolnosťou. Všetok ten nadbytočný pátos sa dá odpustiť jedine v kultovej poslednej scéne:) ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Souboj na slunci je velkolepě natočeným barevným vysokorozpočtovým westernem s nádhernou kamerou, krásnými outdoorovými scenériemi a velkými hereckými jmény, ale to je bohužel vše. Jedná se o kvalitně natočený snímek, ale bohužel zatraceně dlouhý a děsně natahovaný. Přestože se zde objevují skvělí herci, tak si žádná z postav moje sympatie nezískala. No a ten přechválený konec mě zaujal stejně málo jako zbytek filmu. Vlastně nevím, proč nejdu s hodnocením ještě níž. Asi dám příliš na to vizuální pozlátko :-) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

To není western, ale společenské drama, odehrávající se na Divokém západě. Vlastně takový americký "Heimatfilm". Obrazově i herecky slušné, ale ten scénář mi připadal neuvěřitelně slabý. A protože tu nebyla vidět nadsázka (jako u jiných westernů), a vše bylo bráno smrtelně vážně, musím hodnotit přísně a stroze těmito slovy: nudné (ta délka filmu) a hloupé (chování Pearle Chavézové a závěr příběhu). ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Preplatený veľkofilm, megalomanské scény v ňom ale nehľadajte. Herecké hviezdy na každom kroku a pestrofarebný technicolor - fantázia, ale druhý Gone with the wind to nie je. Je však zbytočné naďalej kritizovať, lebo je to dobrý film s priam až odpudivo nesympatickým Peckom, čo je uňho raritou. Takisto charizma Josepha Cottena boduje so železnou pravidelnosťou, ako dáka matematická rovnica. A má to taký ten duch zlatého veku Hollywoodu, čiže pre fanúšikov obdobia ide o povinnosť. Najmä za tie pohľady, ticho a blesky, ktoré dotvárajú scénam mimoriadnu pôsobivosť. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (14)

  • David O. Selznick údajně v roce 1946 utratil za propagaci tohoto filmu 2 miliony amerických dolarů, což je neslýchaná částka. (sator)
  • Tento film je zařazen mezi 100 nejvíce zábavných, ale špatných filmů, které kdy byly natočeny. (sator)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nivena Busche. (Hans.)

Reklama

Reklama