Reklama

Reklama

Mumínci

(seriál)
  • Japonsko Tanošii Múmin ikka (více)
Animovaný / Fantasy / Rodinný
Japonsko / Finsko / Nizozemsko, (1990–1992)

Předloha:

Tove Jansson (kniha), Lars-Magnus Jansson (komiks) (více)

Hrají:

Leena Uotila (vypravěč), Vivi-Ann Sjögren (vypravěč), Minami Takajama, Rabbe Smedlund, Sixten Lundberg, Akio Ócuka, Matti Ruohola, Johan Simberg, Ikuko Tani (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(104)

Obsahy(1)

Čáry a kouzla v údolí Mumínků! Mumínci a jejich prátelé žijí spokojeně ve velkém údolí. Každý den jim přináší nové radosti, ale i starosti, a hlavně nová dobrodružství. Jejich příhody jsou plné laskavého humoru i tajemství a nebude nouze ani o napětí! (oficiální text distributora)

Recenze (86)

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Na seriálu jsem v dětství vyrůstal, tudíž pro mne má určitou nostalgickou hodnotu. I bez ní však můžu říci, že knižní předlohu zpracoval vcelku zajímavým a originálním způsobem. Oproti loutkovému provedení mi toto animované přece jen sedlo více – zvláště pakliže přiznám, že na danou dobu (tedy devadesátá léta) si seriál drží v animaci určitou úroveň. Hudební podkres nápaditě podtrhává jednotlivé scény, jaké jsou napsány poutavě a přitom i svižně, tudíž s posunem v ději není žádný problém. Režie tak vše dokázala dobře sladit a dobrý výsledek se zkrátka dostavil. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Velice šikovně povedený seriál o zvláštních postavičkách. Jak jsem byl malý, tak to dávali v kouzelné školce. V jednom díle se objevila nějaká strašlivá příšera a já měl dost. Jsem rád, že to znova opakují v Neděli ráno. A celkově je to takové tajuplné. Nejoblíbenější postavička: Šňupálek.90% ()

Reklama

Hromino 

všechny recenze uživatele

V mých dobách okolo deseti let to byla moje pomalu největší závislost - snad mluví za vše, když se přiznám, jakou husinu jsem měl, když se v seriálu objevilo to černé nevímco na ledě, co bylo hrozně strašidelné (Groka, nebo jakže se to zpodobnění Morany jmenovalo? :D). Tehdy jsem měl aspoň 2 roky (nepřeháním!) strach jít do pokoje :) Teda... teoreticky i teď je mi z ní ještě pořád nepříjemně! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Na to, že sa kniha ku mne dostala až v pomerne neskorom veku, bol som ňou silne ovplyvnený. Táto seriálová adaptácia z počiatku 90. rokov veľmi dobre vystihuje nielen ducha predlohy, ale i jeho ťaženie z rozsiahlych fínskych mytologických a bájoslovných prameňov. Tak ako je tomu i v príbehoch Hansa Christiana Andersena či samotnej predlohe Tove Janssona, detailne prekreslené postavy nikdy nemajú len jednu stránku osobnosti a každá z nich je unikátna. Dohľad japonských animátorov je v tomto prípade, podobne ako pri transformácii množstva klasických európskych rozprávok veľkým kladom a dýcha z neho správna čarovná atmosféra. Podrobnejší rozbor už za mňa vykonal Havenohome. K vysokému hodnoteniu prispieva i moja niekdajšia záľuba vo fínskej kultúre a fakt, že som sa podieľal na divadelnej adaptácii knižnej predlohy. Malá srdcovka. 100% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Leckdo asi tento japonsko-finský experiment jen tak znát nebude, my jsme ale Mumínky sledovali pravidelně a zásluhou jejich mnohdy až děsivé atmosféry jsem si vybudoval enormní fascinaci tajuplnými příběhy z prostředí lesů. Dodneška mám velký respekt k lesům za tmy díky své bujné fantazii. Za její zesilnění mohou jistojistě i zrovna Mumínci. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (5)

  • Alicie a její babička čarodějnice byly vytvořeny speciálně pro seriál a v knize ani v komiksech se nevyskytují. (Kmotr76)
  • Seriál se stal velmi populárním a byl vysílán například ve Španělsku, Řecku, Spojeném Království, Polsku, Izraeli, Mexiku, Skandinávii nebo Jižní Africe. (Kmotr76)
  • Seriál se s knižní předlohou v mnohém rozchází. Například Majka, v originále Little My, se objevuje už na začátku seriálu, zatímco v knize až v pozdějších svazcích. (Kmotr76)

Reklama

Reklama