Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Josef (V. Preiss) se rozhodl, že obě jeho dcery musí mít svatbu zároveň. Princezna Zlata (S. Laurinová) byla totiž krasavice, zato princezně Pepičce (L. Vlasáková) nadělil osud sice dobré srdce a bystrý rozum, ale na kráse šetřil. Na zásnubním plese všichni nápadníci chtěli za ženu Zlatu, o Pepičku nestál žádný. Král však nechce ani slyšet o tom, že by se vdala jen princezna Zlata, a tak zklamaní ženichové opouštějí zámek. Jistou naději jim ale král přece jen dal… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyřka. Zatímco začátek je svěží a vtipný, tak posledních 20 minut to kazí, a to zejména vystoupením čaroděje, které působí dost násilně a silně nelogicky. Jinak je potěšením se dívat na Viktora Preisse jako krále (ostatně tento herec má vždycky úroveň), buclatou "slepičí" princezničku Sabinu a vášnivého prince - veršotepce. Celková myšlenka, totiž vyšší hodnocení moudrosti a obětavé lásky než povrchní lidské krásy, je dobrá a správná. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, že vzhled není to podstatné, že to hlavní se skrývá uvnitř a záleží, jaké má člověk srdce a kolik dobroty na rozdávání. Vynikající jsou zde Preiss a Dejdar, Dlouhý jako básník princ jen statuje, Laurinová hraje svůj rozverný diblíkovský standard holky z E55 a Vlasáková svůj typický standard zakřiknuté holky, který jí věřit příliš nejde. Blažek je někde uprostřed, ostatně jako slepý toho moc hrát nemohl, když ho vodili za ručičku. Pár vtipných momentů, slušné exteriéry, ale celkově poněkud nevyvážené a vlastně nepohádkové (jediným pohádkovým motivem je lék čaroděje, a to ještě jako vedlejší produkt). Některé dialogy jsou vtipné, jiné zase trapné. Ty osobní myšlenky řečené nahlas jsou občas zbytečně natahované, i když mají alespoň nějaké opodstatnění. Prostě - jak už jsem psal - je to nevyvážené, dobré scény střídají ty poněkud trapné až hloupé, stylizovanost princezen je přehnaná stejně jako Laurinové dekolt, a samotní Preiss s Dejdarem to zkrátka sami nezachránili. Btw, pokud chtěli ošklivou princeznu, měli ji nechat hrát Bárou Hrzánovou nebo klonem Helenky Růžičkové. ()

Reklama

Véronique 

všechny recenze uživatele

Moc milá televizní pohádka - pohladila po duši a tak by to s nedělními pohádkami mělo být. Výborné herecké obsazení, i neobvyklý námět. U dílek podobného typu si vždy postesknu, že to tvůrci "nedotáhli do konce". Opravdu se z toho dalo "vytříškat" mnohem více, filmový formát by pohádce určitě prospěl. 62% ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní pohádka, která mi přijde, že byla ušita horkou jehlou. Námět je dobrý, ale to provedení je příliš průměrné. K tomu herci hrají dost podřadně, vzhledem k tomu, kdo byl do hlavních rolí obsazen. Na Blažka jsem si již zvykl, že jeho filmové začátky nebyly nic extra. Řekl bych, že začal hrát, až co shodil tu svoji hřívu na hlavě. Přesto i tak si myslím, že tohle je jeho nejslabší role. Michal Dlouhý jako tradičně hraje takového prapodivného slizkého užvaněného prince, takže nic nového. Ovšem zlom přichází u Dejdara a jindy skvělého Preisse v roli krále. Tak jak Blažka jsem ještě tak slabě neviděl hrát, tak Preiss tady fakt propadl. Nebo spíš ten samotný blekotající král, to je král jak z Kocourkova nebo snad dědeček hříbeček s korunkou na hlavě. A Dejdar v roli arabského kouzelníka, které plynule mluví česky vypadá strašně. Arabské kouzelníky a prince prostě do českých pohádek nedávejte! Jediný, kdo jakžtakž zahrál je samotná hlavní představitelka Vlasáková. Jenže proč hraje tak ošklivou ženskou? Určitě by se našla škaredší. Tady jí dali jen otřesné brýle a udělali jí strašný účes a to bylo vše. Takže jak zahráli herci špatně, tak i scénář a dramaturgie šla udělat mnohem líp. Potencionál to mělo, bohužel takhle j to jen pouhá průměrná pohádka na vyplnění nedělního televizního schématu. [872. hodnocení, 49. komentář, 59%] ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Pěkná moderní televizní pohádka v tom nejlepším slova smyslu. Příběh Jany Kašové zajímavým způsobem aktualizuje tradiční pohádková schémata, která ale zachovává. K tomu dobrá porce slušného a neurážlivého humoru (Jmenuje se princ Ramán nebo Román? - Není to jedno?...), pěkné prostředí a velice dobré herecké obsazení (především Viktor Preiss). K tomu si můžeme mi dospělí přidat pěknou hlavní myšlenku (důležitější je krása vnitřní než vnější) a několik dalších podnětů k zamyšlení či následování (Jak vlastně vypadá ošklivá žena? Je pro ženu důležité stát se krásnou? Nebo má dát raději přednost tomu, aby ji její muž mohl vidět?...) Zajímavé komentáře: otík, Jezinka.Jezinka, Mariin, haWranka. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry byly natočeny v Růžové zahradě na Konopišti. (rakovnik)

Reklama

Reklama