Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jarmila Kukačková (I. Janžurová) dojíždí do pražské nemocnice z venkova, kde žije už dvacet let "na psí knížku" s Pepou Padrnosem (J. Lábus) - dělníkem na skládce odpadu a jeho matkou (S. Zázvorková). Jarmila je uklízečkou v nemocnici a pro její jméno jí tam neřeknou jinak než "Kukačka". Kukačko dojděte, Kukačko přineste... Navíc Josefova maminka, u které Padrnos dosud bydlí, nemá Jarmilu příliš v lásce a dává to viditelně najevo Co to je za zázračnou ženu a jak to dělá, že je tak laskavá a pořád samý úsměv? Kde se v ní bere ta energie? Jaktože zvládá život s takovou lehkostí? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Oskar 

všechny recenze uživatele

No, není to bůhvíjaký zázrak. Scénáristka Remundová si vymyslela řadu herecky vděčných situací, spojených postavou paní Kukačkové, ale trochu zapomněla na to, co je to příběh. Ideální varianta je, že všechno se vším souvisí, ale tak to tady není a aby měla inscenace aspoň nějaké vyvrcholení, na konci je přišité "velké odhalení" něčeho, o co tady do té doby vůbec nešlo. Tolik výhrady, které by stejně (v kouzelném světě, plném jednorožců a skřítků) měla řešit dramaturgie, nikoli scénáristka. K velkým kladům patří jednak střízlivá režie Františka Filipa a druhak obsazení. Zatímco třeba Jiří Lábus nemá až tak moc co předvést v roli tak jednoznačné, Iva Janžurová se na Kukačce vyřádila podstatně víc a zlatým hřebem všeho je Eva Holubová jako nešťastná podnikatelka. Potěší také Jan Skopeček, Stella Zázvorková nebo Zuzana Bydžovská, přestože jejich postavy jsou opravdu jen epizodní. 60 % ()

sud 

všechny recenze uživatele

No, mě to nijak zvlášť vtipné nepřišlo. Námět sice není špatný, ale film se ve výsledku rozpadá na jednotlivé scénky, z nichž je většina nezáživných. Iva Janžurová ovšem (jako vždy) stojí za pozornost. Ujde to. 40%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Životné trápenia i malé radosti zo života upratovačky. Alebo čím sa často trápia sociálne slabší. Výstižné postrehy sa striedajú so situáciami, v ktorých počuť vŕzganie fráz žurnalistického pera. Napríklad scéna s bohatou znudenou podnikateľkou, ktorá je okrem neznesiteľnej alkoholičky aj držgroškou ako sa patrí akoby vypadla z nejakého nepodareného moralizujúceho fejtónu o znudených paničkách - partnerkách bohatých investorov. Takýchto situácií je tu viac, pričom ich vyvažuje kombinácia spomenutej uveriteľnej časti filmu s voľbou typovo vhodných hercov. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová je takový typ herečky, který moc neosloví. Ale na druhou stranu to zahrála celkem dobře. Pár slabších scének si mohli scenáristi odpustit, třeba s vietnamci, malinko víc to zavánělo trapností. ( Hodnocení: 4/10 ) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Po ránu nedokážu strávit míchaná vajíčka, před spaním se zase nesmím dívat na psí knížku. Možná je to kyselým obličejem Janžurové, možná přítomností Miss antisympatií všeho druhu Holubové, možná rokem 80´, který jsem z toho cítil víc než cokoli jiného, buď jak buď jsem se na spánek naladil až při losování Sportky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skvělý scénář, lahůdkové herecké obsazení a hlavně perfektně napsané postavy. Nezáleží na tom, jak malá je role, všichni mají co hrát a šanci zaujmout. Typický případ televizního filmu, který je lepší než mnohé filmy určené pro kina. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na televizní zpracování nadprůměrný snímek o mezilidských vztazích. Spolupráce Remundová - Janžurová se vyplatila. Souhlasím s Flegem, že scénář mohl být dotažený, ale trhliny zacelují herci - především Janžurová. A souhlasím s uživatelem Lish84, který upozornil na karikaturu postavy Evy Holubové; i mně se scéna s ní vybavila před druhým zhlédnutím. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony sú na ďaleko vyššej úrovni ako scenár, ktorému chýba ucelenosť a "príbeh". Je to škoda, lebo keby scénky dokázala Remundová spojiť, bol by to dobrý televízny film. Tri body dávam len kvôli pani Janžurovej. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Slabé! Nejlepší úmysly, nosné téma, dobří herci. Kde je tedy zakopaný pes, proč se nepovedlo, co se povést mohlo? Zdá se, že největší slabinou je roztříštěnost scénáře, který se rozpadá na epizody soustředěné kolem jednotlivých postav. Všecko jakoby bylo jen lehkou rukou načrtnuté a čekalo teprve na své rozpracování. Divák čeká, že některé dialogy, scénky, narážky budou mít pokračování pro další děj... ale nebudou. Poselství film nepřináší také veskrze žádné, resp. můžeš si, milý diváku, vybrat, co chceš! Holubová hrála sama sebe? Tahle herečka mi není moc příjemná, ale tady byla pro mne až nesnesitelná! Závěrem nutno říct, že se tenhle nadějný snímek nevyšvihl nad průměr! (Mimochodem ten výraz "na psí knížku" znaly starší generace a působil dost hanlivě. Dnes žít bez oddacího listu je bohužel běžná praxe!) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Žánr komedie mi příjde trošku někde jinde. Je fakt, že Eva Holubová převedla něco šíleného. To bylo divadýlko. Doprovázet ji, tak se asi rovnou propadnu hanbou. Celé to ale působí jako divný slepenec nedotažených situací. Většina je nakousnutá a nemá konec. Škoda. No, mezilidské vztahy nejsou vždy úplně ideální. To víme všichni. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Smutný snímek o stáří a životních prioritách určitě není komedií. 30letá Sabina Remundová napsala svůj scenáristický debut (a při něm, zdá se, i zůstalo) pro svou matku, Ivu Janžurovou. 72letý František Filip rozvážně režíroval, 38letý Petr Malásek dodal trochu hudby a pak už nastoupili herci: 61letá Iva Janžurová (uklizečka Kukačková), 52letý Jiří Lábus (Kukaččin partner Pepa), 80letá Stella Zázvorková (Pepova matka), 43letá Eva Holubová (bohatá Hrabětová) a další. Ani nejasný děj nedokázal ublížit jejich hereckému umění. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velmi hezký televizní film o lidskosti, životní energii, vztazích mezi lidmi, rodinnými příslušníky, skvěle obsazený především Ivou Janžurovou a Jiřím Lábusem. Jeho pracovník na skládce, jezdící ve slepované škodovce (s Rakovnickou poznávací značkou :-)), chovající se jako správný vesnický chlapík je parádní, i když nemá příliš prostoru. Potěší také velice roztomilý Jan Skopeček či popíjející maminka (Stella Zázvorková) a nemístně chlastající "prdelka" Eva Holubová. Jen konec mohl být trošičku názornější, ale autoři asi nechtěli příliš hrát na emoce diváků. ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: V tomto se svolili hráti herecké osobnosti Čech, Moravy, Slezska a Československa? Viděl někdy režisér "Pra pra pra" (TV seriál) umělé osvětlení? Neviděl, ale ještě, že my diváci jsme viděli v jedné scéně celý odraz kameramana. Taktak, že to není odpad. ()

Knuckless 

všechny recenze uživatele

Paní Kukačová (I. Janžurová) je buď světice nebo trochu blbá... (Ok já vim, je to o lásce.) Žije s nevěrnym Pepou (J. Lábus) u jeho matky (S. Zázvorková), resp. jezdí k nim kamsi na víkendy- tam navaří, zaplatí hospodu, uklidí a jede zpátky na ubytovnu. (Olga Sommerová by asi měla radost.) Hlavní ehm příběh rámuje několik vedlejších epizod, kdy většinu asi nejvíc pobaví ta až mírně absurdní s "norkem" Venuší Hrabětovou (E. Holubová). Ostatní, např. ta s Bydžovskou nebo Skopečkem (který imho hraje nejtragičtější postavu) mně připadaj už trochu nedotažený. No a na konec si připravte kapesník... Ach jo... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Film je obyčejně neobyčejný a scénář Sabiny Remundové pro svou matičku dobrý... dojemné scény s vratným...viděno po 10 letech znovu... ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Příznám se, tohle mě zaujalo. A líbilo se mi to. Moc. Facka do obličeje představy o ideální konstelaci v mezilidských vztazích. Všechny herecké výkony jsou úžasné. A ještě jeden kraluje nad ostatními. Není to nikdo jiný než Iva Janžurová. Co tahle dáma umí divákovi vetřít do mysli, je až nauvěřitelné. S jakou autenticitou a sugestivností to pan Filip nakroutil, tak s takovou vervou to Iva Janžurová s celou svou bandou zahrála. Před tím vším však byl příběh jakoby "ze života" a na to konto skvěle napsaný scénář. Bravo, takhle se má dělat inscenace, jež navíc jako bonus donutí diváka popřemýšlet. ()

Reklama

Reklama