Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak dvě růžičky jednoho keře tu kvetou spolu a jsou si k nerozeznání podobné. Jedna však chodí v šatech samá krajka a druhá také pěkně, ale obyčejně. Jedna líhá v kanafasu a z postele ji zvedá práce, druhá spí v hedvábí a drží se jí nuda. Copak Madlenka! Ta, co potřebuje, na to stačí sama. Ale kolem Marion se točí celý dvůr. Jedna vládne, druhá pere a obě touží po štěstí a kráse… Princezny mívají všelijaké rozmary, i ta naše Marion. Není zrovna spokojená se svým přepychovým životem, a tak ji jednoho dne napadne, jak by se jí žilo jako obyčejné pradleně, ta má přece život jako peříčko! Zrovna to samé si ale o princezně myslela pradlenka Madlenka. Ta by zase tuze ráda alespoň na chvíli vyměnila práci za spokojený život na zámku. A tak začala Marion kralovat v prádelně a Madlenka se usadila na trůně… Jak jim ta výměna prospěla, na to se teď podívejte... Laskavou pohádku, která je plná pěkných písniček, natočila v roce 1986 režisérka L. Koutná podle scénáře M. Zinnerové a do hlavních rolí obsadila M. Fišerovou (dvojrole Marion a Madlenky), P. Trávníčka (kominík Venda), K. Rodena (princ Petr), Z. Hadrbolcovou (teta Julie) a L. Lipského (strýc Josef). (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmíček je důvodem, proč mám televizní pohádky tak hrozně moc rád. Veselý příběh, trošku toho vážna, hezké písničky a humour. V dvojroli Madlenky a princezny můžeme vidět manželku Marka Ebena, která toho vpravdě moc nenahrála... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Že je možné pohádku jen tak lehce jakoby nahodit - a navíc do pohádkového muzikálu a formy krajně úsporné - dokazuje tato drobnička korunovaná oslňující dvojrolí Markéty Fischerové, pro kterou to byla jedna z jejích posledních hereckých úloh před tragickým zdravotním postihem. Jen tak mimochodem je tu navíc nahozen sociální motiv sdělující, že i ten sebelépe a sebechutněji namazaný krajíc je vždy jen o dvou kůrkách. Smířlivé vyústění je navíc okořeněno poznáním základních věcí lidského života. To je na jednu pohádku natočenou v atraktivním prostředí spíše zámečku než zámku Červená Lhota víc než dost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sice je to už nejméně miliontáprvní variace na Price a chuďase Marka Twaina, ale v téhle podobě je to vyloženě osvěžující. Aneb jednoduché hudební pohádky čs. televize 80. let na věčné časy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádková komedie, u které je mi vždycky navzdory její optimistické a humorné náladě trochu smutno. Především kvůli Markétě Fišerové - netuctové krásce s jiskrou a komickým talentem, který (bohužel) ani nemohl být využit :-(. No, nebudu takhle smutně končit komentář k takhle veselému filmu. Velice potěšil i troubovitý Karel Roden (který zde i velmi slušně zpíval) a netypicky neprincovský Pavel Trávníček. 85%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Roztomilá písničková pohádka s hezkým (tehdy ještě) princem a neméně hezkým (tehdy ještě) kominíkem. Jen nechápu, proč když se narodí dvojčata, tak jsou vychovávána tak extrémně. Nějaká zlatá střední, ono žít na zámku nebylo ve své podstatě nic moc a mít ruce v neckách taky ne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dnes se bohužel jen otravně popisuje a opisuje a uřvaným postavám se cpou do pusy šílené dialogy. Scénáristé chybí, stejně jako v posledních letech pohádka, která v sobě kloubí kouzla, humor, kvalitní herecké výkony a tu správnou pohádkovou atmosféru. Buďme tak za každý podobný pohádkový kus jako je O štěstí a kráse rádi. Sic je televizní a nijak výpravná, nahrazuje to její bezprostřednost, vtip a příjemná atmosféra. Jaroslav Uhlíř samozřejmě znovu bezchybný!! ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Pohádku s povedeným příběhem, výbornými herci, která byla natočená na zámku Červená lhota, doprovází český hudební mág Jaroslav Uhlíř. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Při vší úctě se mi nelíbil výběr herců: Markéta Fišerová jako princezna, Karel Roden jako princ či ten nijaký Lubomír Lipský na krále. Vůbec mi v těch rolích neseděli. Celkově jsem postrádal vtip i malebnost (což tak umí konkurentka Libuše Koutné Vlasta Janečková), ani písničky mne nezaujaly. Ale vzhledem k tomu, s jakým zájmem pozorovalo pohádku 11leté děvče, dávám tři hvězdičky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pyšná princezna a hodná pradlenka si vymění jedné měsíčné noci svá já, aby mohly ozkoušet, že to, po čem touží, skrývá také mnohé ostny a trní, nejen pohodičku a lážo plážo, jak si myslí. Pohádka je koukatelná díky Markétě Fišerové, tehdy ještě zdravé, a Trávníčkovi, který specificky po svém blbne a alespoň on sem přináší určitá nadhled a humor. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelně afektovaná hlavní představitelka.. Troufám si říct, že ta třetí hvězda je jen za roztomilého Karla Rodena... ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Na tuto pohádku jsem narazil úplnou náhodou. Nedávno vyšla v levných DVD, ale já si ji nekoupil, protože jsem myslel, že to nebude povedený snímek. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem si ji na CSFD vyhledal a do očí se mi rozzářila červená barva. Z trafik ji vyprodali a já zabrousil na jedno fórum a vyhledal link na stažení. Byl to velmi kvalitní TV rip. Hodnocení číslo 999 a získává ho tato pohádka. Je sobota, těsně před půlnocí a já jsem se právě dodíval na tuto pohádku, která mě v dětství minula. „Kamarádi“ se opíjejí v hospodě a kdybych jim řekl, že si pouštím hodinovou pohádku, tak si ťukají na čelo a považují mě za blázna. V této pohádce jsou velice pěkné písničky. Herecké výkony jsou na úrovni. Zejména Trávníček, který zde překvapivě nehraje prince, ale ušmudlaného kominíka a dále Karel Roden s nudlemi na hlavě. Oba hrají výborně. Dále Vladyka zde hraje asi čtyřprocentního:-). A dodává jeho "teplou" řečí pohádce vtipnost. Mimochodem, celý snímek je komediální. Babička Havelková nezklamala a něco nepopsatelného z ní vyřazuje a možná si ji zařadím mezi nejoblíbenější. Madlenka v podání Markéty Fišerové je kouzelná. Mimochodem asi nemusím zdůrazňovat, že je to jedna z posledních rolí Markéty. Bohužel zanedlouho po natáčení těžce onemocněla a v dnešní době je na invalidním vozíku. Jejím manželem je Marek Eben. Markétě přeji mnoho sil do dalších let života. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka v čem starší pohádky absolutně válcují ty soudobé - velmi půvabná a sympatická princezna/pradlenka jež předvádí výborný herecký výkon, milá hudba a krásné písničky, příjemný humor, žádné přihlouplé fórky od šaška Mádla typu "Jóóó, Bolej mě hnáty" apod. zoufalosti, které opravdu pohádku pohádkou nedělají, naopak se do ní vůbec nehodí. Ta má především potěšit, zahřát u srdíčka a to zde platí na 100%. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* dneska jsem si v televizi nostalgicky připomněl tuto starší pohádku s příjemnými písničkami Jaroslava Uhlíře. A i když není tak výpravná a ani moc originální s výměnou těch dvou holek, tak je příběh je dobře napsaný a není nuceně humorný. A protože časem neztratila na kráse, tak jemně nadhodnotím. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka, která přestože vznikla v osmdesátých letech, výrazně překračuje stín tehdejší televizní tvorby. Může za to jak sympatické herecké obsazení (Pavel Trávníček překvapivě není princem), tak nádherné exteriéry zámku Červená Lhota, zajímavý příběh i pěkná výprava a v neposlední řadě příjemný hudební dobrovod. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádka O štěstí a kráse je dalším dokladem, že i se skromným počátečním vkladem lze vytvořit zábavné dílo, které svou nenucenou upřímností, prostotou a vhodným hereckým obsazením pobaví a potěší. Příběh je jednoduchý, pointa je srozumitelná a nálada je prodchnuta radostí ze života. Herci se předvádí a povyšují tím skromnou pohádku vzhůru. Středobodem filmu je šarmantní Markéta Fišerová v dvojroli pradlenky Madlenky a princezny Marion (s hlasem Ljuby Krbové), nespokojenost s životní rolí a šance při záměně identity. Vše podbarveno tajemstvím a vykoupením. Důležitou postavou je babička a chůva (dobrá Libuše Havelková) s nadpřirozenou schopností zasahovat do osudů jednotlivců. Hlavní mužskou postavou je rozverný kominík Vendelín (příjemný Pavel Trávníček) v milostně neodbytném toužení a škádlení. Výraznou postavou je tetička Julie (zajímavá Zdena Hadrbolcová) a kuchař Josef (příjemný Lubomír Lipský st.) s pečlivě skrývaným společným tajemstvím. Z dalších rolí: upřímný a dlouho očekávaný princ Petr (Karel Roden), či extravagantní, zhýčkaný a odmítaný princ Fridolín (Miroslav Vladyka). Jednoduché, s humornou nadsázkou a zřetelným poselstvím. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Klasická televizní exteriérová pohádka vyznačující se hezkou hudbou a kupou písniček vypráví příběh dvojčat, z nichž jedna je princeznou a druhá pradlenou, přičemž obě dvě si chtějí své role vyměnit a kouzelná babička jim jejich sny splní. Co to přinese, je všem jasné. Pohádka sice trpí klasickými nešvary (některé písně po několikáté opakované už spíše otravují, mnohé záběry jsou hodně laciné, dvojčata jsou hrány evidentně rozdílnými herečkami), ale ani to nemůže zabránit strávit hezkou chvíli u hezké pohádky. ()

Reklama

Reklama