Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak dvě růžičky jednoho keře tu kvetou spolu a jsou si k nerozeznání podobné. Jedna však chodí v šatech samá krajka a druhá také pěkně, ale obyčejně. Jedna líhá v kanafasu a z postele ji zvedá práce, druhá spí v hedvábí a drží se jí nuda. Copak Madlenka! Ta, co potřebuje, na to stačí sama. Ale kolem Marion se točí celý dvůr. Jedna vládne, druhá pere a obě touží po štěstí a kráse… Princezny mívají všelijaké rozmary, i ta naše Marion. Není zrovna spokojená se svým přepychovým životem, a tak ji jednoho dne napadne, jak by se jí žilo jako obyčejné pradleně, ta má přece život jako peříčko! Zrovna to samé si ale o princezně myslela pradlenka Madlenka. Ta by zase tuze ráda alespoň na chvíli vyměnila práci za spokojený život na zámku. A tak začala Marion kralovat v prádelně a Madlenka se usadila na trůně… Jak jim ta výměna prospěla, na to se teď podívejte... Laskavou pohádku, která je plná pěkných písniček, natočila v roce 1986 režisérka L. Koutná podle scénáře M. Zinnerové a do hlavních rolí obsadila M. Fišerovou (dvojrole Marion a Madlenky), P. Trávníčka (kominík Venda), K. Rodena (princ Petr), Z. Hadrbolcovou (teta Julie) a L. Lipského (strýc Josef). (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Při vší úctě se mi nelíbil výběr herců: Markéta Fišerová jako princezna, Karel Roden jako princ či ten nijaký Lubomír Lipský na krále. Vůbec mi v těch rolích neseděli. Celkově jsem postrádal vtip i malebnost (což tak umí konkurentka Libuše Koutné Vlasta Janečková), ani písničky mne nezaujaly. Ale vzhledem k tomu, s jakým zájmem pozorovalo pohádku 11leté děvče, dávám tři hvězdičky. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádková komedie, u které je mi vždycky navzdory její optimistické a humorné náladě trochu smutno. Především kvůli Markétě Fišerové - netuctové krásce s jiskrou a komickým talentem, který (bohužel) ani nemohl být využit :-(. No, nebudu takhle smutně končit komentář k takhle veselému filmu. Velice potěšil i troubovitý Karel Roden (který zde i velmi slušně zpíval) a netypicky neprincovský Pavel Trávníček. 85%. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Pyšná princezna a hodná pradlenka si vymění jedné měsíčné noci svá já, aby mohly ozkoušet, že to, po čem touží, skrývá také mnohé ostny a trní, nejen pohodičku a lážo plážo, jak si myslí. Pohádka je koukatelná díky Markétě Fišerové, tehdy ještě zdravé, a Trávníčkovi, který specificky po svém blbne a alespoň on sem přináší určitá nadhled a humor. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Roden a Trávníček tady úžasně sekundují Markétě Fišerové a je to prostě kouzelná pohádka.... a svatá pravda.. Zahálka se zdá být jako med a on je to zatím jed!!!! :-)  A "co tady děláte, když vůbec nic neděláte????".  To jsou slova , která by měla být tesaná do kamene !!!! Příjemně veselá a poučná pohádka :-) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka, která přestože vznikla v osmdesátých letech, výrazně překračuje stín tehdejší televizní tvorby. Může za to jak sympatické herecké obsazení (Pavel Trávníček překvapivě není princem), tak nádherné exteriéry zámku Červená Lhota, zajímavý příběh i pěkná výprava a v neposlední řadě příjemný hudební dobrovod. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • V pohádce se objevuje hudební motiv písně „Šel nádražák na mlíčí“ ze hry „Švestka“ Divadla Járy Cimrmana, kterou údajně mistr složil vlivem stařecké senility pouze o dvou tónech v rozmezí půltónu. Jedná se tak o objev této melodie o 11 let dříve než u slavných Cimrmanů. (Nptoh)
  • Filmovalo se na zámku Červená Lhota v jižních Čechách. (M.B)

Reklama

Reklama