Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka vznikla na motivy dvou pohádek Boženy Němcové "Spravedlivý Bohumil" a "O černé princezně". Vypráví o slabošském králi (M. Vašut) a jeho ženě (M. Steinmasslová), kterou touha po dítěti přivede až ke spolku s ďáblem (K. Heřmánek). Princezna (M. Kobrová), jejíž dospívání proběhne pod vlivem „nečistých“ mocností, se z jejich moci vymaní až díky lásce k rybáři Radkovi (T. Herfort). (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Méně tlačící na náboženskou notu než předloha či novější a doslovnější adaptace (o pro mne problematickém vyznění předlohy jsem se rozepsal tam), celkově ale ne příliš vyvedená pohádka. Samotná princezna tu ovšem působí ve své posedlé podobě podle mě o něco přesvědčivěji a Heřmánek v bezeslovné roli ďábla je docela démonický (zapomeňte na S čerty nejsou žerty). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co na králi bylo slabošského. Že se nepokoušel řešit něco, co stejně vyřešit nemohl? Jo, slaboch. Nebo že rád rybařil? Napadá mě, s náboženským podtextem pohádky, jak velký slaboch by pak byl třeba svatý Petr. Princezna nemá moc prostor se projevit a ty okamžiky, kdy se projevuje, nestojí za mnoho, navíc má většinu doby pěkně hnusné umělé nehty. Rybář Radek je sympaťák, ovšem ani jemu se nedostane mnoho prostoru a jeho láska na první letmý pohled na princeznu je těžko uvěřitelná. Pavel Mang tu je roztomilý, Karel Heřmánek je démonický, film si však pro sebe naprosto jednoznačně ukradla Milena Steinmasslová jako královna. Jen mě tak napadá k tomu jejímu tragickému zestárlému vzhledu, který šokoval dvořany - valná část žen i mnohem mladších nevypadá zdaleka tak dobře jako ona, když je nenalíčená, což bylo podstatou jejího zchátrání. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

tradiční televizní nízkorozpočtová záležitost se slušným obsazením. jednohubka jako mřenka k nedělnímu popolednímu kafču. 60% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jsem taky z těch, které tato pohádka v mládí pořádně vyděsila, což se dá považovat spolu s Akty X za jeden z televizních pilířů mého hororového fanouškovství. A musím říct. že dalo dost práce ji po letech vypátrat. Pro malé děti tato pohádka rozhodně není, protože příběh o zakleté spící princezně s černým xichtem, která přes noc trhá hlídače na kusy, dost pravděpodobně způsobí prckům poruchy spánku. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Tak Milena mě jako malou doslova děsila a ani teď po těch letech mi její vraždění a černý obličej nejsou zrovna dvakrát příjemné... V každém případě je to poměrně netradiční pohádka, která temnou, nepříjemnou (až horrorovou) atmosférou rozhodně nijak nešetří.;-) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Výprava chudá a tuctová, herci slabí nebo nevhodní (včetně Steinmasslové). Sice podle dobré literární předlohy Boženy Němcové, ale tak nějak zpackané, odnáboženštěné, nepohádkové, po všech stránkách - včetně scénáře - vysloveně diletantské. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která má sice nízký rozpočet, ale to nic nemění na tom, že se u ní celkem budete bavit. Líbil se mi příběh, který na mě působil, jako nějaká "skládačka". Herecké výkony, zvláště u některých, např. pan Heřmánek, nebo pan Vašut, byly kostrbaté. I přesto ale tuto pohádku doporučuji ke zhlédnutí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mě tato pohádka vždycky dost děsila a ani dnes mi nijak zvlášť k srdci nepřirostla, protože na mě bohužel působí pořád stejně a to už dávno nejsem malé dítě a mám samozřejmě už něco nakoukáno. Herecké výkony mi přišly dost toporné a kostrbaté, jako by herci ani pořádně neměli co hrát. Stopáž pohádky vypadá při sledování, že je mnohem delší než ve skutečnosti je. ()

slunicko2 odpad!

všechny recenze uživatele

K popisu tohoto produktu potřebuji tři slova: křeč, křeč, křeč. Na fakt, že jeden den královna porodí dceru a následujícího dne je dotyčná dcera dostatečně vyspělá na vdávání reagují šlechtici od dvora cimrmanovským komentářem: To není samo sebou. V tom musí něco být. Na rozdíl od cimrmanů však to autoři myslí zřejmě vážně. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Strašidelná a drsná pohádka, kterou jsem jako dítě kvůli tomu neměl v oblibě. Teď se už nebojím, zato se mi nelíbí, jak z pohádky čiší okatě nedostatek peněz. Zvučnější herci mají méně viditelné role, nejvíce si užijeme dvojici stráží. Reálné lokace i interiéry naopak kvituji s povděkem. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Je legrační jak si na tu princeznu s černým obličejem pamatují všechny moje kamarádky. Tahle pohádka asi všem dětem mé generace uvízla v hlavě.... Ovšem po několika letech, kdy tolik neprožíváte princeznovský masakr a černé barvivo pohádka trochu doplácí na dlooouhý úvod. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Šíleně rozvleklá pohádka, která aspoň naštěstí graduje ve své poslední třetině soubojem dobra a zla. O pohádce pro děti se rozhodně nedá mluvit - začátek je nebude bavit, závěr je pro ně zase moc strašidelný. Zkrátit to o polovinu, byla by z toho solidní podívaná. Takto stály za shlédnutí tak maximálně venkovní lokace. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

takhle to dopadá,když krále hraje někdo o pět let starší,než jeho dceru princeznu....vlastně nebyla jeho,tak co,že? :-) ...docela pěkně tam bylo vystižené chování ženy,prahnoucí po dítěti (za každou cenu) - taky jsem jich pár za život potkala,ale stejně se mi tohle zpracování pohádky Boženy Němcové nelíbilo,v dětství jsem si to při čtení ve svojí fantazii vymalovala úplně jinak ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Myslím, že u té pohádky kroutí každé malé dítě nechápavě hlavou, jak můžou být lidé tak hloupí. Je přeci jasné, že když král tráví dny i noci na rybách a královna má záchvaty vzteku, tak se potomka nedočkají. Protože k nim samozřejmě čáp nezavítá, když mu král vychytá všechnu potravu z řeky, a pokud zkusil celý hladový a vyčerpaný přece jen donést dítě do zámku, královna ho zaplašila svým řevem. No a nad Vašutem kroutím nechápavě zase hlavou já, proč podlehl módě a nosí na hlavě to vyholené koleno, když mu ty husté kadeře tolik slušely? ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

No čakal som omnoho viac. Dosť nezáživné a nudné. Neviem či to bolo obedom, alebo filmom ale ja som zaspal. Zobudil som sa keď sa narodila princezná, ale tá mala hneď 18 rokov , tak to som moc neprespal. 40%. ()

Reklama

Reklama