Ifigenie
Řecko, 1977, 127 min
Michalis KakojannisHudba:
Mikis TheodorakisHrají:
Irene PapasObsah
Grécky filmový prepis Euripidovej antickej tragédie. (oficiální text distributora) -
Filmová podoba Euripidovy hry Ifigénie v Aulidě. Posvátný jelen byl zabit. Artemis se zlobí. Aby mohly řecké lodě vyplout vstříc válce v Tróji, musí být napřed obětována Ifigénie. Agamemnón se jen pomalu a pod tlakem celého vojska s Odyseem včele odhodlává k tomuto kroku. Ifigénie je totiž jeho dcera. Pod záminkou, že chystá svatbu, nechá Ifigénii přivést. Jeho záměr se však prozradí a Agamemnón musí čelit rozezlené Klyteiméstře. Ifigénie sama však nakonec pochopí nevyhnutelnost své smrti a podrobí se. (belldandy)
Houdini
Oscar 1 nominace: Cizojazyčný film . . . . . . . Zlatá Palma - výběr(31.3.2004)
belldandy
Viděla jsem ji už v dětství a udělala na mě tehdy obrovský dojem. Nedávno jsem ji viděla znovu na filmové škole a libí se mi stále. Tohle druhé podívání přidalo ménu pohledu novou dimenzi. Pan Petrusek v úvodu mluvil o možnosti interpretovat Ifigénii jako metaforu politiky. A ono to funguje: Agamemnon přestavuje vládnoucího politika, který podléhá vnějším tlakům, aby si uchoval moc. Odyseus je lstivý populistický politik v opozici. Achilles - mladý idealista, ale dost ctižádostivý na to, aby ideálům neobětoval svou budoucí kariéru. Ifigénie je oběť. Třebaže si na to hrají všichni, ona jediná skutečně nemá volbu. A ona jediná si přesto dokáže najít prostor pro svobodné rozhodnutí. Najít odvahu jít sama smrti vstříc a nezůstat pouhou pasivní obětí.(26.1.2004)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 28.8.1988 (R: ČST 1 = 3.3.1989), réžia českého znenia (ČST Praha 1987) = ZDENA KLIMENTOVÁ - Jeden zo skvostov českej dabingovej školy. Teda pokiaľ neovládate klasickú gréčtinu. (31.5.2009)(31.5.2009)
raroh
Antické drama až do morku kostí, přičemž témata politická a rodinná, jež se tu řeší, jsou stále aktuální.(17.6.2011)
elle
Moje první konfrontace s řeckou tragedií. Byla jsem dítě a proto na mě velmi dětsky působící Ifigénie působila velmi autenticky. Irene Papas jako matka-lvice rovněž.(7.9.2007)
d-fens
ocenenia : Oscar 1978 - Nominácia na najlepší zahraničný film(1.2.2012)
Austen
Silný zážitek z dětství. Není to žádný veselý příběh, ale bylo tak opravdové, že jsem to zchroustla stejně lehce jako Arabelu-asi líp. Irene Papas jako Clytemnestra je nezapomenutelná - silná ženská, která brání své mládě a neodpustí. Tatiana Papamoschou jako Ifigenie byla dítě, milující a zděšené, které se změnilo v ženu, která bojuje a nakonec přijímá. Ráda bych tu herečku ještě v něčem viděla. Ostatní si pamatuju méně. Jsou to krásné příběhy. Hodně mi to pomohlo a s chutí jsem četla Homéra i řecká dramata na daná témata - a že to jsou dramata.(21.8.2006)
EvaPetra
Silný příběh, který ani po třech tisíciletích nezestárl. Byli a jsou to pořád ti sami lidé, jejich intriky, boj o moc, slávu, bohatství v konfrontacici se silou lásky a citů. Filmové zpracování tohoto antického dramatu se Řekům opravdu povedlo. Celková atmosféra úchvatná a herecké výkony hlavních představitelů, při těch často až mrazí. Zvláště Irene Papas v roli matky, zoufale bojující o to nejdražší, své milované dítě, je opravdu skvělá. Ráda bych tuto herečku ještě v něčem viděla. Bylo to moje první setkání s řeckým filmem a rozhodně si nenechám ujít některé z dalších děl režiséra Cacoyannise.(10.8.2011)
sunjata
Viděl jsem někdy v pubertě, kdy je dušička nejcitlivější. Ten boj dvou žen, co uvázly v pastech mužského světa, mě tenkrát tak vzal, že jsem si tenhle příběh postavil ve filmovém žebříčku na první místo. Od této doby, a bude to už nějakých 20 let, jsem ho znovu neviděl. Skoro abych si ho raději nepouštěl znovu, dneska bych možná hodnotil jinak, tak abych ho nemusel sundávat z piedestalu.(17.6.2010)