Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (233)

POMO 

všechny recenze uživatele

Na napísanie a nakrútenie mimoriadne obtiažna látka, ale Bill Condon obstál excelentne. Kinsey je múdry, voľmomyšlienkársky film s desiatkou menších i väčších hereckých hviezd, ktoré si ho vychutnávajú a je im cťou sa na ňom podieľať. Čo je jedna z najhodnotnejších vecí, aké môže divákovi poskytnúť súčasný – viac menej mainstreamový – film. Liam Neeson ako Kinsey je dokonalý, skôr racionálny než emocionálny, trochu podivínsky, ale sympatický. K tomu si pripočítajme majstrovské režijné balancovanie medzi humorom a vážnejšími momentami, úplnu absenciu sentimentu (hoci oscarové ambície boli určite nemalé) a máme tu menšie fajnšmekerské potešenie. Condona radím do skupiny európskych megatalentov ako Marc Forster, Michel Gondry alebo Tom Tykwer. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kinseyho napřed fascinoval hmyz a tak sebral tisíce vzorků na podporu svého výzkumu. Pak ho fascinoval sex a tak opět sbíral vzorky. A taky lidi, jejich praktiky, uchýlky, odchylky, potřeby, zasuté a nevyřčené problémy a touhy, přičemž zašel možná nejdál, kam až to šlo. Neskutečná drzost - v té době - zachránila ale spoustě lidí když ne přímo život tak jeho kvalitu určitě. Film na téma, které ještě dnes vidíme jako choulostivé, je naprosto mimořádně scénáristicky zvládnutý. Vynikající film, tak vynikající, že si mohl dovolit i pohled na "dvě srnky", aniž by to byl kýč. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Bořit předsudky, klišé, společenská tabu, přinášet informace o věcech, které většina společnosti považuje za nemorální, to je věc, která byla, je a bude strašně těžká. Když proti vám stojí většina společnosti, je těžké ji přesvědčit o vaší pravdě, vnutit jí věci, které vlastně ani slyšet a znát nechce. Alfred Kinsey se pokusil bojovat s větrnými mlýny a jeho snažení perfektně zobrazuje tenhle film. Je fakt, že obrovská část filmu těží právě z fascinující prudérnosti a neinformovanosti společnosti té doby (i když dnes to není v některých směrech o moc lepší), hlavně první část, která je také mnohem zajímavější a zaujme... Druhá půlka už lehce zkomírá, ale i tak si drží nadprůměrnou úroveň, i když pořád tak trochu díky choulostivosti a zajímavosti tématu (takže vlastně i scénáře, když tohle všechno dokázal zachovat i na plátně :-)). Dávám 4* a jsou naprosto poctivé. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ať si o doslovné aplikaci přírodovědeckých metod na společenskovědné obory a ignorování emocionálních vazeb (mluvit takhle o lásce je docela děs, že?;)) myslím cokoliv, jedno doktoru Kinseymu nemůžu upřít - že odvedl setsakra velký a ještě daleko záslužnější kus práce. Dnes už sice (alespoň v mém okolí) nikdo nevěří, že orální sex by mohl způsobit zemětřesení (i když, pokud se to opravdu umí, jsem ochoten o tom diskutovat;)), ale naše doba má zase své ujeté tmářské postuláty. Můj extra oblíbený je ten, že homosexuálové ohrožují tradiční rodinu. Jako by v ní někdy žili:P BTW v roce 1997 při rozsáhlém průzkumu veřejného mínění ve Francii zaškrtla u homosexuality čtvrtina dotázaných možnost "homosexualita je nemoc, která by se měla léčit". Zrovna od pronároda zženštilých prokletých básníků a kolaborantských alkoholiků bych to nečekal;) Ale dost řečí, zpět k filmu - Kinsey je životopisným dramatem se vším všudy. Přistoupil jsem na Condonovo pojetí, a tak svoje výhrady k možná trochu zbytečně natáhnuté stopáži přecházím mávnutím ruky. "Vzestupy a pády" velkého společenského štváče a svým způsobem i pěkného úchyla (teď myslím tu posedlost žlabatkami;)) jsou díky Liamu Neesonovi silné tak jak mají být, a taktéž Laura Linney je - nemůžu si to odpustit - s těma svýma tmavýma očima naprosto úžasná. Mimochodem, byly tak strašně tmavě hnědé nebo prostě černé?:) I na ostatních hercích je vidět, s jakou chutí si střihli tu svoji roli, ať větší nebo menší. I díky tomu je film jako takový velmi povedený a může diváka obohatit hned v několika rovinách. Jednou z nich je například i informace o tom, v čem všem může americký senátor taky vidět zákeřnou komunistickou diverzi:)) Dalo by se toho napsat a říci daleko více, ale já končím a dávám naprosto zasloužených 80%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11miliónovTržby USA $10,254,979Tržby Celosvetovo $16,918,723║ Určite na ponúkanú tému bohatý film len škoda že podávaní tak prvoplánovo bez toho aby vtiahol diváka do nejakého príbehu, lebo dej je nehybný a za celý čas sa takmer nikam neuberá, len vysvetľuje a vysvetľuje všetko možné o sexe, chýba tomu nejaká ľahkosť, uvoľnenosť, aby si to čo príbeh ponúka človek mohol užiť, toto je skôr taký zaujímavý dokument držiaci diváka stranou. /45%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Trochu obyčejná diskuze okolo sexu, která s odstupem velmi dlouhé doby nepůsobí tak přelomově, jako v době kdy Kinsey říkal a dělal co mu přišlo na mysl. Dnes působí možnost nemluvit o sexu velmi zastarale a přitom ta doba není natolik vzdálená. Snímek spíše skládá úctu muži, než tomu co dokázal. Neříkám, že si to nezaslouží, ale některé detaily jsou dost k ničemu a film nepůsobí jako celek příliš dobře. Přesto má Kinsey mé vélké díky... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Kinseyho studie provedená ve formě dotazníkového šetření v tehdy puritánské (tehdy !?) Americe znamenala informační revoluci, včetně razantní změny představ o sexuálním životě průměrných Američanů. Film velice poutavě přibližuje snahu, trpělivost a nejspíš i posedlost člověka bojujícího proti všeobecnému tmářství... Souhlasím s Anglie, tenhle film by bylo zapotřebí dostat do osnov středních škol!!! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film o životě jedné z person, která se rozhodujícím způsobem spolupodílela na tváři současné Ameriky a transformovala její ustálené kulturní a civilizační vzorce v oblasti sexu a intimního života, profesoru Alfredu Kinseym, by spíše měl patřit mezi filmy Miloše Formana, který se právě takovýhlemi osobnostmi ve své americké filmografii zabývá především, nicméně i pod režijní taktovkou Billyho Condona si uchovává ,,formanovskou" kvalitu. Přemýšlivému divákovi nabídne nekonvenční pohled do čtyřicátých a padesátých let minulého století ve Spojených státech, které nebyly svázány jen McCarthyhovským honem na čarodějnice, nechvalně známou činností Výboru pro neamerickou činnost, důslednou rasovou segregací a apartheidem v té nejtvrdší podobě, jak to známe z jiných filmů, ale i svou pruderností a sexuálními konvencemi jakoby z hloubky 19. století... (Motta z filmu: ,,Diverzita je základním faktorem života." ,,Lidé jsou prostě jen trochu komplikovanější žlabatky. Musím jich jen nasbírat více než kdokoliv jiný..." ,,Vaše stupnice, profesore: Nula je naprostý homosexuál, šestka je naprostý heterosexuál. Já jsem trojka..." ) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Každý problém má své řešení. A je jedno, jestli jsou to problémy lidí nebo žlabatek..... . Životopisný film - (nemám rád životopisy) dotýkající se oblasti, která není zrovna veřejná. Sexuální chování a jeho zákonitosti již nejsou takovým tabu jako kdysi, přesto málokdo považuje SVŮJ sexuální život za věc tak veřejnou jako Dr. Kinsey. Nic zvlášť šokujícího, jen výzkum a pár životních příběhů. Není to nuda, jen je to moc ,,na jedno brdo". A to zastávám názor, že sexu není nikdy dost. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Od režiséra, který tak výtečně zvládl vytvořit komorní atmosféru v Bozích a monstrech, bych čekal daleko víc. Úvod, kde sledujeme Kinseyho pohnutky a zkoumáme psychologii postav, je skvělý a v Neesonových výzkumech jsem si doslova užíval. S přibývajícím časem se však síla ze začátku otupí a film z náznaků zabředne do přehlídky úchylek a místy i nechutností. Velká škoda. ()

tron 

všechny recenze uživatele

BAVME SA O SEXE ma štve. Najradšej by som dal 40%, ale podobne ako napr. v prípade CRASH (r. Paul Haggis), HĽADANIE KRAJINY-NEKRAJINY alebo REQUIEM ZA SEN, musím uznať, že je to dobre nakrútené. Iste, snaha o získanie aspoň piatich Oscarov je očividná aj z obežnej dráhy. A tron tieto „akademické nudy“ nemá príliš rád. Navyše, ak tento životopis porovnáme s inými slávnymi životopismi (POLLOCK, WALK THE LINE), zistíme, že tomu chýba život. Viete, troška šialenstva a energia. Je to obschnutá melodráma, nakrútená podľa klišé scenára, v ktorom sa dočkáte všetkého, čo budete čakať (hrdinu nikto nepozná, hrdina sa preslávi, nad hrdinom sa začne zmrákať, ale láska ho včas zachráni). Liam Neeson mi pripadal veľmi nesympatický a Laura Linney... no, tá mi sympatická nepripadala nikdy. Snímka od režiséra, ktorý ROZHODNE svoj predchádzajúci film neprekonal (BOHOVIA A MONŠTRÁ), môže byť povďačná aspoň za zvyšok hercov (Sarsgaard, Lithgow, Platt, dočerta, veď aj ten Chris „Batman a Robin“ O´Donnell je tentokrát dobrý!). Na 80% snímku vyťahuje, ako inak, sex. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja fakt nevim, tenhle film sem tak nak skouk aniz bych se nudil a aniz by ve me zanechal nejakej vyraznejsi dojem. Kinsey nejdriv zkouma hmyz a pak lidi a vse je formou dotazniku a rozhovoru, takze nemuzu rict, ze by to byl spatnej film, ale nijak zvlast me nezaujal. Ale Neeson je v hlavni roli fakt fajn, skoda, ze ma tak idiotskej uces a potesi John Lithgow. Mohlo to bejt zabavnejsi, ale diky tematu je film misty aspon vtipnej. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Chcete - li vidět, jak tmářsky vypadala Amerika v oblasti sexu, než se objevil Kinsey a udělal svůj rozsáhlý mnohaletý průzkum, aby na jeho základě sepsal své vpravdě revoluční knihy? Pokud ano, pak se podívejte na tento film Billyho Condona. Profesor Kinsey byl možná kontroverzní postava, možná neměl ve všem pravdu a asi ne všechny jeho metody byly správné, ale pro mnoho lidí znamenaly a znamenají výsledky jeho výzkumů hodně. Dokázal totiž, že vše, co nikomu neubližuje a k čemu nejsou nuceni, je normální. Mnoho lidí se tak dokázalo smířit samo se sebou. KINSEY je film, který mluví o sexu tak otevřeně, jako sám Prok . Tohoto pozoruhodného muže ztvárnil Liam Neeson velmi přesvědčivým způsobem. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Let´s talk about sex. Kinsey je zajímavý film, kde se hovoří o sexu. Je to decentní, aby se zdůraznilo, že Kinsey nebyl úchyl, ale prostě jen věděc se zájmem o věc. Ovšem pocit z promarněné příležitosti zde je. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako zkušený gigolo mám nejen jistou povědomost o tom, že děti nenosí čáp a že při orálu k otěhotnění nedochází, ale ovládám i obě dosud objevené sexuální pozice. Zejména v poloze "na lenocha" patřím ke světové elitě. Pan Kinsey však žil v době, kdy sex sloužil pouze k plodění dětí, nemanželský sexuální chtíč byl považován za nemoc a časopis Maxim nevycházel ani v samizdatu. To byly tak skvělé podmínky pro výzkum, že panu Kinseymu rozhodně závidím to, že on byl tím vyvoleným, který to začal zkoumat. Kinseyho vědecká práce byla zkrátka zajímavá, ale určitě si zasloužila méně uměleckého střídání černobíla s barvou a o něco vyšší žhavost. V této podobě byl film zábavný asi jako dvouhodinová přednáška o žlabatkách a to je poněkud škoda. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Docela promarněná příležitost, což překvapuje zvlášť když si uvědomíme, že režisér filmu má na triku i snímek Bohové a monstra. Takový fantastický námět se určitě dal zpracovat méně schematicky a poplatně klasickým životopisným bijákům. Autoři se mohli zaměřit více na samotného Kinseyho - zvlášť ve chvíli kdy se mu přestalo dařit profesionálně a díky rozličným experimentům se mu začal rozpadat i osobní život, bylo zaděláno na slušné drama. Takhle nám zůstal zajímavý film, který klidně plyne a příliš emocí nevzbudí. Nicméně Liam Neeson mi přišel po strašně dlouhé době opravdu dobrý, bylo vidět, že tohle není jen další z rolí pro peníze. Laura Linney zklamat asi ani nemůže a příjemně mě překvapil i Peter Sarsgaard v roli Kinseyho žáka a spolupracovníka (a taky milence). Opravdu škoda. Teď mě napadá, že by mě zajímalo, co by z tohoto tématu dokázal vytěžit třeba takový Forman... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

O filmech podle skutečných událostí a především o těch životopisných se traduje, že bývají nudné a často natáčené tak nějak z povinnosti či z kalkulu. Kinsey ukazuje, že to jde i jinak. Předpokladem je silný námět, kvalitní scénář a obsazení. Kinsey se v ničem zásadním neodchyluje od skutečnosti a přece se místy dostává na půdu ryzí komedie - tak nám někdejší názory na lidskou sexualitu mohou připadat absurdní a směšné. Už v první scéně dští ctihodný postarší gentleman oheň a síru proti bezbožné novince - zipům u kalhot, které umožní bezbožné mládeži ukájet své choutky kdekoliv a kdykoliv a v krátké době zajisté přivedou naši civilizaci k úpadku. Kinsey otevřel zakázanou 13. komnatu poznání lidské sexuality a ukázal, jací jsme ve skutečnosti, nikoliv jak by nás chtěli vidět úzkoprsí vykladači společenské morálky a náboženští aktivisté. Kinsey použil vědeckou metodu zkoumání tam, kde dosud vládla neznalost, pokrytectví, předsudky a nesmyslná tabu. Společnost nezkazil, jen jí nastavil zrcadlo. Jeho práce významným způsobem ovlivnily společenskou atmosféru a nástup sexuální revoluce, stejně jako ženskou emancipaci. Jeho vědecké výstupy byly v některých případech korigovány, ale zásadní poznatky nedokázal zpochybnit nikdo. Snímek je lakmusovým papírkem tolerance a svobodomyslnosti. Všiml jsem si, že někteří nadšení příznivci Californication (ale nejen oni) s jeho promiskuitou, citovou vyprázdněností a povrchností mají najednou se sexuální otevřeností Kinseye velké problémy. Snímek přinesl velkou hereckou příležitost Liamovi Neesenovi a Lauře Linney, které oba beze zbytku využili. Celkový dojem: 95 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zip není vynález ďábla, aneb vnesme světlo do tmářství.. Condon s vkusem i nadhledem o projektantu suché statistiky, jenž polarizovala společnost, bourala tabu a oslabovala předsudky. Precizně zahrané party Laury Linney i Petera Sarsgaarda, jen nakousnuté téma, kam až byl průkopník sexuologie v USA ve svém výzkumu schopen zajít (jestli se i žlabatka bála před ním předklonit) a dojemná předposlední scéna s pohlazením ruky (ukazující, že všechno to počínání, i kdyby ovlivnilo jediného člověka, mělo smysl). Ale co s tou neměřitelnou láskou, Alfrede? „When it comes to love, we are all in the dark…“ ()

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama