Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (233)

lamps 

všechny recenze uživatele

S Alfredem Kinseym bych se býval strašně rád setkal. Potkat člověka, který se ve svém oboru pohybuje s takovým neskrývaným zanícením a obětuje mu navzdory negativnímu ohlasu ze strany společnosti takřka celý život, to se poštěstí upřímně jen málokomu. A právě Condonův film na mě působil, jako bych si s Kinseym opravdu měl tu čest popovídat, jeho elán a zarputilé přesvědčení o prospěšnosti svého počínání se přenesli i na mě a ty dvě hodiny jsem slupnul stejně jako jedno vychlazené po celodenní túře. Neeson opět výrazně zabodoval a potvrdil svou hereckou extratřídu, ze zástupu podpůrných rolí je třeba zmínit kromě vždy skvělé Laury Linney ještě Williama Sadlera, na jehož neskutečnou úlohu se jen tak nezapomíná. Žít v minulosti více takových lidí jako Kinsey, tak snad chodíme v létě na ulici nahatí :-) 85% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kinsey je taká čistodušovská životopisná dráma s vysokými ambíciami, ktorá pohľadí po duši, poteší kvalitnými hereckými výkonmi, množstvom známych tvárí vo vedľajších úlohách a v tomto prípade otvorenosťou, akou pristupuje k téme. To je spôsobené tým, ako k sexu pristupoval sám Kinsey a treba poznamenať, že mu z tej vedeckosti už začalo trochu hrabať. Film sa neprekvapivo vyhýba ťažším obdobiam života Kinseyho, o ktorých síce nič neviem, ale asi nemal v živote na ružiach ustlané. Manželstvo si asi tiež prešlo zopár vážnejšími krízami, o ktorých sa ale nič špeciálne nedozvieme. Takže po formálnej stránke je film stále krotký a to aj napriek tomu, s akou otvorenosťou sa tu hovorí o sexe a aj napriek tým zopár zobrazeným diapozitívom na Kinseyho prednáške:). Ja som stále v jeho škále jedna až šesť na jedničke a dúfam, že to tak aj zostane. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Každý problém má své řešení. A je jedno, jestli jsou to problémy lidí nebo žlabatek..... . Životopisný film - (nemám rád životopisy) dotýkající se oblasti, která není zrovna veřejná. Sexuální chování a jeho zákonitosti již nejsou takovým tabu jako kdysi, přesto málokdo považuje SVŮJ sexuální život za věc tak veřejnou jako Dr. Kinsey. Nic zvlášť šokujícího, jen výzkum a pár životních příběhů. Není to nuda, jen je to moc ,,na jedno brdo". A to zastávám názor, že sexu není nikdy dost. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Kdy jste měl svůj první sexuální styk ??" - "Ve čtrnácti !! S jednou krávou.." ;) Jedinečný Condonův životopisný snímek, jehož údernost umně staví jak na vycizelovaných dialozích, tak i na vizuální stránce věrohodně vykreslující dobu největší "slávy" americké prudérnosti a pokrytectví, skládající poklonu novodobému kacíři a ve své podstatě doslova obsesivnímu sběrateli, entomologovi a sexuologovi Alfredu Kinseymu !! Výtečná dobově věrohodná hudba, výjimečné herecké výkony Laury Linney, Liama Neesona a za mě především Johna Lithgowa v celé své nahotě, v neposlední řadě i střih ( A to nejen ten Neesonův ;) ) dělají z Kinseyho velmi lidskou biografii, která stejně jako její hrdina bruslí na velmi tenkém ledě v závislosti na tom, kolik si je přemýšlivý divák schopen sám o sobě přiznat a kde stojí jeho vlastní hranice morálky, čímž však spolu se stářím příběhu snímek sám sebe připravuje o možnost být šokujícím !! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Docela promarněná příležitost, což překvapuje zvlášť když si uvědomíme, že režisér filmu má na triku i snímek Bohové a monstra. Takový fantastický námět se určitě dal zpracovat méně schematicky a poplatně klasickým životopisným bijákům. Autoři se mohli zaměřit více na samotného Kinseyho - zvlášť ve chvíli kdy se mu přestalo dařit profesionálně a díky rozličným experimentům se mu začal rozpadat i osobní život, bylo zaděláno na slušné drama. Takhle nám zůstal zajímavý film, který klidně plyne a příliš emocí nevzbudí. Nicméně Liam Neeson mi přišel po strašně dlouhé době opravdu dobrý, bylo vidět, že tohle není jen další z rolí pro peníze. Laura Linney zklamat asi ani nemůže a příjemně mě překvapil i Peter Sarsgaard v roli Kinseyho žáka a spolupracovníka (a taky milence). Opravdu škoda. Teď mě napadá, že by mě zajímalo, co by z tohoto tématu dokázal vytěžit třeba takový Forman... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Lauru Linney za její výkon nominovali na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Snímek získal tři nominace na Zlatý globus, mimo jiného také za Nejlepší film – Drama. (imro)
  • Bill Condon při přípravě na film osobně hovořil s Kinseyho kolegy. (Kulmon)
  • Navzdory tomu, že John Lithgow ztvárnil ve snímku Kinseyho otce, ve skutečnosti je jen o sedm let starší než Liam Neeson. (imro)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama