Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká dvoudílná minisérie vychází z biografického románu Anna Franková od Melissy Müllerové a z původního výzkumu a rozhovorů Kirka Ellise. Některé scény filmu lze rovněž najít ve známé knize "Deník Anny Frankové".
V úvodu říká dospívající Anna: "Chci se stát bruslařskou mistryní a spisovatelkou. Chci svou fotografii ve všech časopisech. Možná ze mě bude filmová hvězda. Chci být jiná než všechny ostatní holky. Chci být moderní ženou, chci cestovat... a studovat jazyky. Chci dělat všechno."
Osud jí však nepřál. V rámci genocidy, již nacisté nazývali "konečným řešením", bylo zavražděno půl druhého milionu dětí. Příběh Anny Frankové je příběhem pouze jednoho z nich. "Deník Anny Frankové" se prodal ve více než 30 milionech výtisků a byl přeložen do 60 jazyků. Je po bibli druhou nejčtenější nebeletristickou knihou světa.
Film režiséra rumunského původu Roberta Dornhelma (nar. 1947), který vznikl v koprodukci s Českou republikou, byl nominován na 3 Zlaté glóby a získal řadu dalších ocenění. V hlavní roli uvidíme Hannah Taylor-Gordonovou a Bena Kingsleyho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

tron 

všechny recenze uživatele

"Naše rodiny sú zatiaľ spolu. To stačí." Pravdupovediac, Ben Kingsley tu dostal možno ešte lepšiu rolu, ako v Gándhim, za ktorého získal Oscara. Celkovo sa kasting vydaril. Vizuálne to síce nie je žiadny zázrak, na strane druhej toto je proste komorný príbeh, bola taká už literárna predloha a koniec koncov takto komorne žili Frankovci a spol. aj v realite - proste jedna budova a bodka. Ten príbeh klame telom, rozpráva ho skôr dieťa, než dospelá žena a je plný humoru, ale potom postupne pritvrdzuje a ku koncu už vám ostanú oči len pre slzy. ()

aa12 

všechny recenze uživatele

Emocionální požitek z tohoto filmu je obrovsky silný, prostě i když každý ví jak to dopadne tak pořád jeto obrovské drama a člověka to až dohání k slzám. Film je si myslím dostatečným uctěním památky již ve svém věku neuvěřitelné spisovatelky Anne Frankové. Četl jsem i knihu, ale přece když to člověk vidí a navíc výborně zfilmované tak z toho plyne větší zážitek. ()

Reklama

Pttak 

všechny recenze uživatele

Tak tohle zpracování se povedlo. Ačkoliv na tříhodinovou stopáž si už člověk musí udělat čas, ale stojí to za to. Našel bych sice i pár věcí, co se mi nelíbilo, ale ty vypisovat nebudu. Jako celek je to silné, dojemné, smutné no prostě emočně natřískané a jsem rád, že se na tomhle snímku podílelo česko. ()

khedy 

všechny recenze uživatele

Deník Anne Frankové je jeden z nejlepších snímků na téma holocaust za druhé sv. války, které jsem doposud viděl. Opravdu nechybělo mnoho a přiklonil bych se k ohodnocení plným počtem. Co mi na filmu trochu vadilo je to, že jsem vše očekával ještě trochu drsnější a surovější. Jednoduše mi to přišlo z větší části takové moc "měkké", samozřejmě jsou i opravdu drsné momenty po kterých běhá mráz po zádech. Na druhou stranu se mi moc líbily kulisy a výkony hlavních představitelů. Moc mě také potěšilo obsazení českých herců, především Kláry Issové. Celý filmu i přes svou delší stopáž utíká velmi svižně a to hlavně díky skvělému námětu, který ani na minutku nenudí. / 85% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Veškeré dění v koncentrácích bylo ztvárněné naprosto špičkově, hnus a beznaděj z toho jen čiší, akorát mi přijde strašná škoda, že dvě třetiny času se film odehrává v úkrytu, což po celkem krátké době začne být repetitivní. Zkrátit to, mohla to být absolutní bomba, ale i tak je to hodně kvalitní zážitek. 85% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (9)

  • V pokoji Anny Frankové nalezneme na stěně mnoho portétu herců a hereček tehdejší doby, jednou z nich je Eva Gerová na přední stránce Kinorevue (roč. 5, č.3). (M.B)
  • Transport s Anne Frank (Hannah Taylor-Gordon) přijíždí do koncentračního tábora Osvětim II - Březinka. V dalším záběru ovšem lokomotiva brzdí u koncentračního tábora Osvětim I, kde je vidět vstupní brána s nápisem "Arbeit macht frei", který je vzdálen zhruba 3 km. (Marator)

Reklama

Reklama