Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První část volné trilogie o trampotách dvou osiřelých sourozenců, třináctileté Alenky a třiadvacetiletého Zbyňka, vychází ze zvláštních situace rodiny, v níž si sourozenci navzájem musí nahradit rodiče. Bratr by se rád oženil, ale brání mu ohled na sestru, která na něm lpí a žárlí na všechno kolem něho. Přivádí tedy do bytu svou dívku Kateřinu, kterou má rád, jako podnájemnici... Hra autorů Vojtěcha Měšťana a Rudolfa Ráže Podnájemníci v režii Františka Filipa získala na MTF Zlatá Praha v roce 1977 Cenu za nejlepší komedii. (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pro tuhletu trilogii mě napadá jediné slovo - půvabné. Zde tuto složku tvoří hlavně herecké výkony. Hanzlík a Kolářová, jak se (marně) snaží "zamaskovat" svůj vztah, ale hlavně Ivana Andrlová, ve své "praštěnosti" je neuvěřitelně zábavná... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Filip prostě tyhlety televizní věci uměl... Andrlová skvělá rozpustilá pubertální žabka, Kolářová s Hanzlíkem již ustálený televizní pár, chemie mezi všemi třemi funguje dokonale, civilní vyznění, komorní ráz, velmi příjemná atmosféra... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hezká a příjemná věc, hlavně proto, že vztah milenecké dvojice Hanzlík-Kolářová není konfrontovaný nějakými pitomostmi, ale realitou zcela běžného života. Je pak jen na lidech, jestli jim spory o večeři, o výchovu mladší sestry a soužití vůbec dokážou zničit vztah nebo ne. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rodinná tématika se stala jedním z nejméně zneužívaných témat normalizační éry. Současně také prostorem pro všestranné umělecké vyžití. Vrchol husákovského babyboomu současně upozorňoval na další znepokojivý rys zdánlivě bezkonfliktní doby: postupný rozpad partnerských vztahů úzce související s nedostatkem bydlení. Podnájemnická trilogie rozehrává tento výchozí půdorys na ne zcela typickém příkladu staršího, zodpovědného bratra a třeštící mladší sestry, vláčené pubertou k tradičním výkonům svého věku. Herecké souznění je v tomto případě jedno, osobitost rodící se možné herecké osobnosti, kterou tehdy ještě neherečka Andrlová byla, to druhé. Oboje je příjemné i neopakovatelné zároveň. A oboje se postupně rozplývá. Trilogie je představitelnou, čtyřdílný cyklus by patrně nebyl s to dostát úrovni, nastolené zejména první částí. I po letech jde o mile ztřeštěnou a rozvernou podívanou. Lidského tepla totiž nikdy není dost. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Taky žádná sláva. Opět statické záběry na ústřední hereckou trojku, která spolu chvíli vychází, pak zase nevychází. Dívat se na to dá, ale tohle jsou inscenace, které mě naprosto míjí. Takže dobré známky jsou spíše ze soucitu. 50% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem mnohému, napríklad n-rozmernému priestoru. Po dnešku navyše nerozumiem, prečo som dopozeral "komédiu" Podnájemníci až do konca. Rozumiem však mojej nechuti pridať k dvom hviezdičkám viac textu, ako je ten, doteraz napísaný. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

I po letech nečekaně příjemný a fungující kousek o tom, že někdy není snadné rozšířit sehraný tým o nového člena. Ve všech rovinách příjemně civilní zachycení obyčejného života, které se obejde bez zbytečných filmařských kudrlin a vystačí si pouze se vztahovým napětím tiše a nenápadně vibrujícím pod povrchem, a samozřejmě s výbornými hereckými party, zejména pak Jaromíra Hanzlíka a Ivany Andrlové. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Méně známý ale poměrně zábavný TV film české produkce, který je založený převážně na hereckých výkonech hereckého tria. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Celá trilogie je vyvedená. Sourozenecké půtky začínají Alenčiným škoděním Kačence. Hanzlík, Andrlová i Kolářová skvělí. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Mezi herečky, které přímo bytostně nesnáším, patří dlouhodobě i Ivana Andrlová, o to víc mě překvapilo, že mi v tomto případě vůbec nevadila, dokonce bych řekl, že mě hodně bavila. A dost. Větší pochvaly už se ode mě dočkat nikdy nemůže. Osvědčené duo Hanzlík/ Kolářová tradičně nezklamalo, takže jsem viděl naprosto pohodovou záležitost, u které jsem se nenudil, a jsem z toho upřímně překvapený. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Alenko, vždyť já se tě ani nedovolila, jestli tady můžu kouřit !!" - "Ale to víš, že jo !! Za dvě stovky si tu kuř klidně od rána do večera.." ;) ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem nekdy na nekoho nemel nervy, tak to vzdy byla Ivana Andrlova. Jelikoz v tomto filmu dostava mnoho prostoru, o to vice me rozcilovala a cokoliv dalsiho na tomto dile bylo pro me druhotne. Jde o hodne subjektivni a jednostranny soud, ovsem verim, ze pro kazdeho divaka existuje alespon jedna osoba, ktera mu dokaze spolehlive znechutit cely film, jakkoliv by jinak nemusel byt spatny. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásný herecký koncert, ve kterém nejvíce zazářila Ivana Andrlová. Ta strčila Hanzlíka a Kolářovou do kapsy. Zase jsem měla ten zvláštní pocit, že autor nebo tedy v tomto případě autoři museli opisovat z naší rodiny, protože jsme se v tomhle příběhu našli. Ale, řekla bych, že se tu musí najít každý, kdo má sourozence a nebo ten, který řeší podobný případ. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Jediná role, kde mě Andrlová baví. Dobrý námět, ve své době to byl hit. Dvojice Hanzlík a Kolářová k sobě ladila a dokázala přitáhnout k obrazovce. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....reálie tej doby sú už dosť cítiť,ale zápletka je nadčasová,tiež výborné herecké výkony ostávajú ako ďalší trvalý vklad úvodnej časti voľnej trológie. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Normalizacna trilogia, ktoa vzdy sla mimo mna. Reziser Frantisek Filip /Ikaruv Pad, tazni Ptaci, Chalupari/ by si mna osobne tymto nikdy neziskal. 30 % ()

Reklama

Reklama