Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hunter "Patch" Adams studuje v pokročilejším věku medicínu, aby mohl v praxi prosazovat zcela odlišný přístup k pacientům, než na jaký jsou v nemocnicích zvyklí. Při pobytu v psychiatrické léčebně v roce 1969, když se pokusil o sebevraždu, si totiž uvědomil, že pacienty je možné zbavit stresu a trápení zábavou a humorem, který často jiným připadá až nemístný. Patch věří, že lidé, kteří se smějí, zapomínají aspoň na čas na své trápení. Během studií si to ověřuje v praxi ve fakultní nemocnici. Získá pro svoje metody také několik spolužáků. Proti němu je naopak děkan, který ho po skandálu při uvítání hostů na sjezdu gynekologů chce vyhodit ze školy. Patch s několika kolegy otevře v přírodě neobvyklé lékařské zařízení Gesundhait, kde se svou metodou má při léčení velký úspěch. Zamiluje se do něj spolužačka Carin, ale když ji jeden z pacientů zavraždí, Patch prožívá krizi a začne o všem pochybovat... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Tyny 

všechny recenze uživatele

Lituji toho, že jsem se dlouho rozmýšlela jestli se na tento film podívám. Podle mně je to geniální, člověku po zlepší náladu a konečně se někdo může zamyslet sám nad sebou. Robin Williams je nenahraditelný herec, tento film to dokazuje. Velice emotivní a na mně skvěle působící snímek. "Huntře, musím vás varovat. Do zprávy napíšu NLD, že jste odešel navzdory lékařskému doporučení. " "A já zase napíšu PMKP. Polibte mi klidně prdel. " :D ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Zpočátku dobře vybalancovaný mix dramatu s komediálními prvky, který stojí především na Williamsovi. Asi v tom nebyl záměr, ale jako bych se přes kopírák díval na Good Morning, Vietnam. Williams bojující proti konvencím, tentokrát jako odrostlý student, který se po krátký hospitalizaci v blázinci rozhodne, že chce léčit lidi především smíchem. Zní to naivně a naivní to také je. Tvůrcům ale šlo určitě především o kontrast s realitou, která je z hlediska lékařů bez osobního přístupu a vytrácí se onen podstatný lidský prvek ve vztahu pacient - lékař. Přesto je nastavené zrcadlo stručně řečeno hollywoodsky vykalkulované, a i když hrdinu ve druhé polovině postaví tvrdé realitě čelem, chybí hlubší rozpitvání Williamsovy postavy a tím i silnější dramatický prožitek. A to už ani nehovořím o hollywood endingu. Je holt vidět, že Shadyac více tíhne ke komediantsví než k dramatu. Stejně tak Williams, který sice umí být vtipný, některé jeho výstupy ale působí otravně. Ve slabších Williamsových chvilkách ho plnohodnotně nahrazují Phillip Seymour Hoffman (vynikající jako vždy) a Monica Potter (milá, sympatická a herecky se překonává). Sečteno, podtrženo - 60% ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film má pre mňa, dva roky po Robinovej smrti, trochu iný význam, aký by mal ak by som ho videl skôr. Badám v tom pomaly autobiografické prvky a mrazí ma. Robin Williams bol podobne komik, ktorý svoju bolesť utláčal humorom a liečil filmových divákov z každodenného stresu, lenže sám sa vyliečiť nedokázal. Je smutné, aký veľký človek odišiel. V tomto filme potvrdil status ( už za života ) nesmrteľného humoristu, ktorý sa ale dokáže popasovať aj s vážnejšou postavou. A aj film samotný potvrdzuje, že boli doby, keď sa točilo so srdcom, dušou a odhodlaním potešiť ( nielen účtovníkov filmového štúdia ). ()

XdanteX 

všechny recenze uživatele

Adamsův život je dost ikonický a obdivuhodný bez všech těch debilních hollywoodských serepetiček, cingrlátek a kryptosentimentu vměstnanem v přepisování skutečnosti prvoplánovými a průhlednými útoky na city z důvodů zvýšení tržby na kase za podpory cílového jednoduššího publika. To jediné ruší jinak vcelku parádní film o parádním člověku. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Po videní recenzie Douga Walkera (Nostalgia Critica) som prehodnotil niektoré názory na film "Patch Adams", no musím priznať, že keď som si ho pozrel znovu, tak stále na mňa z neho sršal ten dobrý pocit ako z každého filmu, v ktorom hral Robin Williams. Treba si povedať popravde jednu vec o tomto filme. A tou je fakt, že fakty často prekrúca a niečo si pripisuje podľa toho ako uzná za vhodné a ťažko sa to pozerá keď chcete poznať skutočný príbeh Huntera Adamsa. Ale teraz sa od tohoto odosobním a pozriem si film čisto ako film. A potom je to pre mňa veľmi srdečný, láskavý film, kde človek dokázal, že radosť a smiech dokážu veľmi pomôcť ľuďom a sú aj dobrou medicínou. Psychika je tiež veľa. Robin Williams je nenahraditeľný. V tom ako nás dokázal rozosmiať, ako nám dokázal dať úžasný pocit, že je tu kedykoľvek pre nás a venuje nám čo najviac príjemných pocitov a radosti. Rovnako si počínajú aj ostatní herci a film na mňa pôsobí veľmi pozitívne. Rád sa na neho pozerám, vraciam sa k nemu a dokážem v ňom nájsť veľa inšpirácie. Takže napriek tomu, že to prekrúca kompletnú realitu, film sám o sebe je podľa mňa dobrý. Hodnotenie: B ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Jeden z producentů filmu Mike Farrell potkal Patche Adamse při jeho práci jako poradce seriálu M*A*S*H (od r. 1972), ve kterém si Farrell zahrál postavu doktora B. J. Hunnicutta. (HellFire)
  • Báseň, jež Patch (Robin Williams) čte Corinne (Monica Potter), je anglickým překladem básně „Sonnet XVII" chilského básníka a držitele Nobelovy ceny za literaturu Pabla Nerudy. (HellFire)
  • Během natáčení spolupracoval Robin Williams s organizací Make-A-Wish, jejímž úkolem bylo splnit sen dětem s rakovinou. Nemocné děti si pak zahrály ve filmu pacienty nemocnice. (HellFire)

Reklama

Reklama