Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Canterburské povídky jsou možná nejznámějším dílem anglického básníka a romanopisce Geoffreye Chaucera (1344-1400). Soubor celkem čtyřiadvaceti příběhů, které si vypráví skupina třiceti poutníků cestou k hrobu sv. Tomáše Becketa, představuje syntézu autorovy znalosti světa i literatury. Chaucerovo mistrovské vypravěčství v sobě spojuje filozofickou erudici s chápavým lidským humorem, dílo se vyznačuje živým dialogem i skvěle vystiženými postavami ze všech vrstev tehdejší společnosti (od rytíře přes různé církevní či měšťanské osoby po lodníka a rolníka).
Rozpustilé i dojemné Chaucerovy příběhy se dočkaly již mnoha filmových i televizních zpracování. Tvůrci toho nejnovějšího (šestidílného televizního seriálu) se rozhodli jít cestou nejaktuálnější aktualizace. Mohlo by se zdát, že více než šest set let staré texty se budou takovémuto zacházení vzpírat, opak je však pravdou. Vzniklo půvabné, svěží, jiskřivé dílko, které - i díky výbornému obsazení a s chutí zahraným rolím - pobaví a potěší i dnes.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Mlynářova povídka
2. Povídka paničky z Bathu
3. Rytířova povídka
4. Kapitánova povídka
5. Odpustkářova povídka
6. Povídka muže zákona (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Master19 

všechny recenze uživatele

Klasické "lechtivé" povídky našroubované do moderního prostředí mají sice cosi do sebe, ale Pasoliniho filmové zpracování je mnohem silnější. Je to asi i tím, že současné hranice morální/amorální jsou někde jinde a Chaucerovy příběhy jsou pro nás dneska veskrze normální. Tím ústím k paradoxnímu faktu: zmíněná Pasoliniho filmová verze je svou drsností méně koukatelná než tento seriál, a ten tím pádem, ačkoliv je horší, dostal ode mě vyšší hodnocení... :-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Směs příběhů zaměřených na mapování lidských vášní a takových vlastností, jako je odvaha, zbabělost, láska, nenávist, pokrytectví, lež a mnoho jiných, zkrátka seriál o lidské morálce. Kvalit Kieslowského Dekalogu sice zdaleka nedosahuje, ale stále stojí za vidění, i když kvalita jednotlivých dílů kolísá. V současné britské seriálové tvorbě jde o lehce nadprůměrné dílko. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

No přátelé, první povídka přišla jako blesk z čistého nebe. Vůbec jsem nevěl co od tohoto seriálu mám čekat a byl jsem více než mile překvapen. Vyčůranost hlavního hrdiny, díky které dostal do kolen celé jedno malé městečké mě ještě dlouho zarážela, což rozhodně myslím v kladném slova smyslu. tahle epizoda je rozhodně nejpovedenější. Nebere si absolutně žádné servítky, je tvrdá a neúprosná, v některých momentech též dokonale doslovná. Kamera přesně ví kdy a co má zabírat, herci jsou absolutně přesvědčivý a vše funguje tak jak má. Ostatní díly bohužel za touto epizodou dost zaostávají. Příjemný je třeba ještě příběh jedné staré herečky a jejího přítele, zejména díky opět velmi dobrému hereckému obsazení, které by se mohlo stát synonymem k celé sérii. Všechny díly jsou velmi podstivě natočeny, modernizace příběhům jen prospěla a krásně dokazuje, že i starší díla jsou stále aktuální a mají současnému publiku co nabídnout. Rozhodně doporučuji všemi dvaceti. ()

Figuska 

všechny recenze uživatele

Nadčasové povídky G. Chaucera v moderním kabátě, což by nevadilo, ale něco tomu trošku chybí. Jinak výborné herecké výkony. Těžko říct, který příběh je lepší. Všechny jsou originální, něčím zaujmou, ale zároveň v člověku nic nezanechají a nevtáhnou do děje. 1.The Millers Tale - celkem vtipná povídka o již zde zmíněném podvodníkovi, kterému všichni všechno zbaští. 2.The Wife of Bath - úspěšná stárnoucí herečka, která nevzdává hledání lásky a jde i přes zajíčky. Příjemné pokoukání. 3.The Knights Tale - 2 kamarádi, které rozdělí láska, a to v neobvyklém prostředí věznice 4.The Sea Captains Tale - marnivá indická kráska, která řeší své dluhy nevěrou 5.The Pardoners Tale - Johny Lee Miller v nesympatické hl.roli v povídce o třech looserech, zlu a chamtivosti 6.The Man of Laws Tale - černošku z Nigérie pronásleduje trauma minulosti a zakrátko i přítomnosti. Předsudky a míšená láska ji připraví další životní rozčarování. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nadšení z první epizody bohužel nepřetrvalo během sledování epizod následujících. Ačkoliv pár z nich, přesněji pár scén z nich, ještě dokázalo překročit práh televizní zábavy, laťky nastavené jinými britskými seriály posledních let (Kancl, Podfukáři), již Canterburské povídky nedosáhly. Není mi zcela jasné, proč si tvůrci vypůjčili „copyright“ původního Chaucerova díla, s nimž má tato přemodernizovaná verze jen pramálo společného. Aby měli dobrou záminku pro necenzurované záběry (se kterými to není až tak žhavé) a zapojení amorálních hrdinů? 65% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama