Reklama

Reklama

Matka

  • Velká Británie The Mother
Trailer

Obsahy(1)

Obyčejná důchodkyně je po manželově smrti odkázána na péči své vzdálené a příliš zaměstnané dcery. Cítí, že její život už víceméně skončil. Ovšem ne tak docela... Nenápadná babička, kterou v obchodě bez povšimnutí minete, ta zlomená žena, jež má už život za sebou, se náhle, bezhlavě, bouřlivě a především nevhodně zamiluje a naváže poměr s mužem, který je o polovinu mladší než ona sama. Poměr, v němž nechybí vášnivý sex... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

larelay 

všechny recenze uživatele

Cakala som ovela viac. Predpokladam, ze u mna negativne zapracoval cesky dabing, v kombinacii s blbym scenarom a Danielom Craigom. Ja ho proste nemusim. Namet by bol skvely, ale zrealizovanie nulove. Strata casu. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Na vztahu starší ženy a mladšího muže nevidím nic nepatřičného, natož šokujícího. Proč taky. Takže ani „Matka“ není žádný skandální film jak se nás snaží přesvědčit distributor. Trochu problematickým je ve vztahu jen fakt, že oním mužem je ten, kterým chce být milována, obdivována a držena v náručí její dcera. Jinak je to snímek hlavně o vztazích ve vlastní rodině „Jednou budeme taky takoví. Nikdo nás nebude chtít.“, o strachu ze samoty „Můj muž měl rád, když jsem byla doma a starala se o něj. Nesnesl by, kdybych se s někým přátelila“, a ze stáří, vždyť život tak pádí ….. „Kdybyste po mně chtěl, abych popsala, co jsem v životě dělala, musela bych říct: Nic moc. Jako bych vlastně nebyla. Jen jsem si pořád o všechno dělala starosti.“ Takže už jenom zopakuji velkou pochvalu pro úžasnou Anne Red a to nejen za její odvahu a jelikož se nedá spoléhat na to, že by nás v šedesáti mohl třeba jen potěšit muž s postavou Daniela Craiga, držela bych se rady „buďme živí, dokud neumřeme“ raději už teď ! ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Přece bych raději vedle výborně hrajícího (007) Daniela Craiga viděl mladší tvářičky. Chutě nahlížet své mamině pod peřinu ještě nemám, ačkoliv je Anne Reid babča jistě šarmantní. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě než se z Daniela Craiga stal tajný agent Jejího Veličenstva, zahrál si v dramatu, kde si začne užívat s ovdovělou matkou své milenky. Nic originální ani zábavného jen slušně zahraného. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Učebnicová ukážka hereckého minimalizmu. Anne Reid + Daniel Craig sú hodne nekompatibilná dvojica, ale je to nekompatibilita románová, nie herecká. Odvážny film s témou, ktorú všetci z nás chceme zažiť len na plátne. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Popiska na žaketke lákala najmä gerontofilov a tak som si (ja, starý "loliťák") požičiaval Matku s nemalými rozpakmi. Ale popisky klamú a zveličujú, pretože Michellov film je v prvom rade "vzťahová" dráma, ktorú isté kontroverznejšie motívy iba jemne a v podstate decentne korenia. Chvalabohu. Pitva rodinných vzťahov, kde sa sebectvo mení na buldozér v kvetinárstve, mohla dopadnúť lepšie, keby sa scenáristovi chcelo vierohodnejšie vstúpiť do "vnútra" postáv - paradoxne najmä tej hlavnej. Ešteže režisér prorocky siahol na castingu práve po Anne Reid, nestrácajúcej ani vekom pôvab a charizmu (...a potom, že nie som gerontofil...) ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Největší předností "Matky" jsou herci, mimořádně věrohodní. Největší slabinou je scénárista, kterému se zřejmě film nezdál dost dramatický a tak na konci "vyrobil" alespoň jednoho záporáka. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

83 % - Britská herečka Anne Reid v roli důchodkyně May podává excelentní výkon, navíc obdivuhodná je její odvaha svléct se ve svém věku před kamerou (předtím to nikdy neudělala). May se poté, co jí zemře manžel na infarkt, odstěhuje ke svým dětem, protože doma je jí úzko. U ambiciózního syna Harryho se necítí vítaná, a tak se usadí u dcery Pauly, která žije na „psí knížku“ s nerozvedeným čtyřicátníkem, řemeslníkem Darrenem (Daniel Craig). I když dceři radí, aby ho nechala, sama se s Darrenem sblíží, a to až do těch největších intimností. Na první pohled skandální vztah důchodkyně-mladý muž ale není jádrem filmu. Tím je bolavá výpověď o neupřímných vztazích uvnitř rodiny, o dožívání v samotě a o potlačených emocích, které díky tomu všemu vznikají. Svým způsobem tedy jde o psychologický snímek, který prvek sexu a erotiky využívá pouze jako můstek k pochopení hlubších vztahových vazeb. Žádný motiv není ve filmu zbytečný, všechno díky výbornému scénáři dobře pasuje. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl v hlavní roli starý chlap a nabrnknul si o třicet let mladší ženskou, nikdo by v tom nic šokujícího nespatřoval. Ale že je to naopak, všichni se z toho můžou pominout. A to je asi tak to jediné, co je na Matce "výjimečného". Osudy normálních lidí s normálními starostmi podané a zahrané víceméně normálním způsobem. Je sice zajímavý vidět někdy svoje vlastní reakce u jiných lidí, ale nevykolejilo mě to. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Craig predtym, nez sa stal Agentom 007, si zacal uzivat /vo filme/ s matkou svojej milenky. Aj ked Craiga osobne nemam rad, reziser Roger Mitchell vie, ako natocit aspon lahko nadpriemerny film. 70 % ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Moje babička milovala kromě dědy celý život i Žofrého a nic šokantního na tom nebylo. Uznávám ale, že některé jedince – distributora nevyjímaje – může poněkud vykolejit představa, že i ženy v postproduktivním věku mají své city a touhy, a že se někomu může líbit Daniel Craig s plnovousem. Jinak ale Matka šokující není, a s erotikou to také není až tak horké. Ze strany Anne Reid je odhalení horní poloviny těla spíš důkazem odvahy než vyzývavým gestem a Craig ukázal v jiných filmech víc. Záměrem tvůrců ale nebyl ani tak voyeurismus, jako nahlédnutí do nitra ženy, která si neví rady s nastupujícím stářím a nečekaně znovunabytou svobodou. Ženy, která se bojí samoty a cítí, že se jí její blízcí už dávno odcizili. "I am not ready for old age." Vztah se sexy řemeslníkem je pak jen jedním z omylů v jejím tápání, na rozdíl od vlastních dětí s ní totiž Darren (alespoň zpočátku) mluví a naslouchá jí, a May se k němu instinktivně přimkne. Důsledky jsou ale o to horší, že dotyčný je paralelně předmětem zájmu její nevyrovnané dcery Pauly. Citlivě zpracovanému příběhu bohužel škodí přílišná zjednodušení některých motivů (May po Darrenovi vyjede až moc rychle) a silně předvídatelné rozuzlení. "We'll be like that one day. No one wanting us." P. S.: doporučuju vyhnout se velkým obloukem českému dabingu. (více zde) ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré psycho. Vše co jsem chtěl napsat, lépe zvládl Damiel. Primárně tu nejde o sexuální vztah důchodkyně k nezodpovědnému čtyřicátníkovi ale o celou destrukci života, ideálů a síly žít po manželově smrti a především o destrukci vztahů v rodině, jež si všichni tak idealizovali, zejména nebožtík. Scénář chvílemi ulétává, např. mi připadá dost nereálné, že si babička zve svého nabíječe do Hostinského pokoje(jak to nazývá) během dvou dnů. Ale suma sumárum velmi dobrý film. Vybarvení Darella nebo jak se ten týpek jmenuje je velmi realistické, živnostníci co dělají vše a nic vlastně neumí, pořád smrdí korunou, a ještě brečí nad svou chudobou, to jsou i naši Darellové, těch tu máme taky tisíce. ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

Většina filmu je opravdu dobrá. Myšlenky po konci filmu však byly tyto: Krize, lhaní, nevěra, neúcta a žádný respekt a muž, který vypadá jako muž, nemusí Mužem vždy být.... Život má smysl, a začít ho hledat až po promrhaném půl nebo téměř celém životě je prostě bída. To bych nechtěl. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Slibně rozehrané drama o důchodkyni, která se chce po smrti manžela znova stát ženou. Svazující role manželky je pryč, role matky nadále zůstává. On to není ani tak "skandální" film o vztahu ke generaci mladšímu milenci, ale spíš generační konflikt mezi matkou a dcerou. Bídný scénář odbíhá od postavy k postavě a nesoustředí se na tu podstatnou - postavu matky Anne Reid, která ji podává citlivě a výborně. ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Když si na DVD přečtete obsah, myslíte si, že vztah staré ženy a o generaci mladšího muže může být tabuizován, ale zase tak něco extra to není. A pak se podíváte na film a zjistíte, že jsou věci, na které připraveni nejste. Civilně natočený snímek se dotýká témat jako stařecká sexualita, stáří, samota, nepochopení, pokřivené vztahy v rodině. Zajímavý je zvuk, resp. prakticky absence hudby, a kamera s důrazem na detaily. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

asi jsem nemela volit cesky dabing, ponevadz se vytratilo kouzlo anglictiny a i hereckych vykonu. upoutavky na obalce dvd jako sokujici a borici hranice me opet nachytaly uplne zbytecne. zadny sok, zadne drama, jen vlekly film s dobrym nametem, ktery by musel zpracovat daleko zrucnejsi filmar. rada se oddavam britskym filmum, ale tohle je spis inscenace. ()

neneka 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem byla nejspíš až příliš nešikovně ovlivněna výběrem hlavních hereckých představitelů, kteří, a obzvlášť Daniel Craig, kterého zrovna 2x nemusím, za to ani asi nemohli (že ho ve filmech nevyhledávám), takže jakkoliv jsem od tohoto filmu očekávala mnohé, výsledný efekt se bohužel nekonal. Třeba moje škoda :-) ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Druhý film s názvem Matka, a druhý film napsaný Hanifem Kureishim, který jsem viděl a v obou případech je Michellova matka slabší pokoukání. Natočená je zručně a citlivě, problém je ve scénáři. Zdá se, že Kureishi rozumí stárnoucím donchuanům a dokáže jim vdechnout eleganci a nadhled. Obojí ovšem jeho Matce chybí... Nedokáže se vyhnout určité vykonstruovanosti a nepravděpodobnosti v rychlosti vztahu, který matka s řemeslníkem naváže. K tomu všemu všechny rodinní kostlivci ve skříni nakonec vyšumí do ztracena a finální katarze je aspoň z mého pohledu špatná a k tomu, ce se ve filmu odehrávalo nepatřičná. Nic z toho ale nemění nic na faktu, že film stojí za vidění. ()

Související novinky

Tvůrci Tirzy a Venuše zavítají v dubnu do Prahy

Tvůrci Tirzy a Venuše zavítají v dubnu do Prahy

07.04.2012

Filmoví fajnšmekři mají jedinečnou příležitost shlédnout dva úspěšné snímky současné světové kinematografie a navíc se vůbec poprvé osobně setkat s jejich tvůrci. V rámci 22. ročníku mezinárodního… (více)

Reklama

Reklama