Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Namlsán Big Onem a Bowlingem for Columbine od M.Moorea (já navíc coby člověk, kterému je současný americký prezident patologicky protivný a nasympatický) jsem očekával další sžíravý Mooreův kousek. Bohužel, po chvilce (a když nad tím tak přemýšlím tak od začátku) se to změní v jakýsi nesmyslný a zaujatý Hon na čarodějnice resp. na Bushe a je z toho paskvil či pseudodokument. Moore se tady chová jak zahradník v krtečkovi - jediné jeho heslo není "zničit krtka, ale zdiskreditovat Bushe, což asi žádný velký problém zas tak není s jeho kotrmelci a minulostí. A co je nejhorší... mám obavy, tím jak Moore drsně "tlačí na pilu" že výsledný efekt je obrácený.... Obyčejný divák pak pomalu G.W.Bushe lituje. Pro mě je tento film zklamáním. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Je navýsost potřebné oponovat všeobecně uznávaným dogmatům o správnosti kroků americké zahraniční politky, humánnosti války v Iráku a sobecké sebestřednosti George W. Bushe a jeho týmu, ale proboha ne takhle... Moore v tomto dokumentu využívá propagandy, která s v ničem nezadá s tou, kterou tak tvrdě kritizuje. I ty nejvíce šokující materiály ztrácejí svou účinnost, pokud nejsou podrobeny konfrontaci, pokud není dán prostor druhé straně. Nenávist k jedné osobě nemůže být hnací silou téměř dvouhodinového filmu. Mooreovi nelze upřít dobrý čmuchací instinkt, cit pro detail a schopnost budovat emociálně nabité scény, to vše ovšem nedokáže zakrýt základní morální nedostatky jeho filmu. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

No, pro popsání pocitů z tohoto dokumentu a Ameriky vůbec bych měl pár slov: PROPAGANDA, NESVOBODA. Možná by to chtělo upřesnění. To, že Moore zamlčuje opačnou stranu mince je asi jasné každýmu. Ale nepřišlo mi, že by si to nějak upravoval, prostě jen neřekne všechno, stejně jako to dělají všichni představitelé všech politických stran na celým světě. Ale Moore to oproti nim říká zábavně a, co je nejdůležitější, on není profesionální (placený) politik, takže u něj ty vtípky jde lehce zkousnout. Což ale nejde říct u Bushe aj. No, že Amerika už dávno není svobodná, to je taky jasný. Krásným příkladem toho je třeba zákaz médiím ukazovat rakve mrtvých vojáků, které vezou domů (o tom je i nový Cusackův film). No, nejraději bych byl, aby svět tihle pigoti zničili co nejdřív, protože čím dřív ho zničí, tím dřív se začne sám znovu a líp obnovovat. Líp bez naší přítomnosti. Tenhle veršík mi při sledování neustále vyplýval z paměti a tak jsem si ho dohledal. O beautiful for patriot dream that sees beyond the years, Thine alabaster cities gleam undimmed by human tears. America, America, God shed His grace on thee And crown thy good with brotherhood from sea to shining sea . ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bushova propaganda ukazuje veřejnosti americkou bushovskou politiku jak vnitřní, tak vnější jen v tom nejlepším možném světle. Tento dokument ji (a jejího vrchního autora) naopak ukazuje naopak jen v tom nejhorším. Pravda bude jako obvykle někde uprostřed, nicméně i když se dá tento dokument brát vážně asi tak z 50%, je nad nebe jasnější, že George W. Bush, je JEŠTĚ VĚTŠÍ BLBEC, NEŽ JSME DOUFALI. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem chtěl dát daleko lepší hodnocení, ale postupem času jsem šel níž a níž a kdyby to bylo ještě o kousek delší tak nevim nevim. Je zřejmě špatným vtipem, že tento film byl oceněn hlavní cenou v Cannes. Chápu to spíše jako politický signál do Ameriky, než jakési objektivní zkodnocení tohoto protibushovského dokumentu. Podobný snímek byl třeba, protože je smutné, když je nejmocnějším člověkem světa pitomec Bušovského kalibru, ale toto zpracování se mi opravdu nelíbilo. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Film měl původně distribuovat Disney, ale jeho managment se obával, že kritikou Bushovy administrativy, které je ve filmu více než dost, přijdou o daňové úlevy ve svém zábavním parku a hotelech na Floridě. Proto oficiálně zakázal své dceřinné společnosti Miramax pustit snímek do kin. Dílo nakonec odkoupili šéfové Miramaxu bratři Weinsteinovi jako fyzické osoby a vpustili ho do kin. (imro)
  • Kvůli dokumentu připravil Moore také rozhovor s Nicholasem Bergem, který byl později unesen a zavražděn v Iráku. Ze závěrečného střihu ale rozhovor, s ohledem na Bergovu rodinu, nakonec vypadl. (imro)
  • Fahrenheit 9/11 se dočkal největšího počtu kopií v jakém kdy dokument do kin nastupoval. První týden to bylo 868, druhý 1 725 a ve třetím kolovalo po USA dokonce 2 011 kopií. (imro)

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama