Reklama

Reklama

Hadí plyn

Trailer

Obsahy(1)

Filmová odysea o cestě do uzavřené oblasti na hranici mezi orientálním a okcidentálním světem, do nitra emocionální paměti a temných zákoutí lidské mysli, do míst, kde na sebe naráží lidská potřeba podvolit si přírodu, vysát její duši i přírodní zdroje a ulovit nebo pokořit vše živé v ní. Podobenství o cestě do míst, kde už neplatí civilizovaná pravidla a realita osciluje mezi racionalitou a snem. Podobenství o vlastních obavách z násilí, o hledání zdravého a nedestruktivního vztahu k lásce a sexualitě, o ochotě najít pochopení rozlišovat mezi uprchlíky a vetřelci. Dobrodružství, inspirované novelou Josepha Conrada „Srdce temnoty“, o hledání sebe samého uprostřed neprostupné „evropské divočiny“ a pochopení nutnosti mentálně přijmout zodpovědnost za následky evropského kolonialismu. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Film podle literární předlohy je výzva  a už jsem viděl hodně mizerných adaptací. Neznám předlohu k tomuto filmu, ale  myslím, že ani   na druhý pokus bych nenašel záměr autora. Podobenství jsou srozumitelná asi jenom jemu. Herci mohli dělat  zázraky, ale vyznívá to naprázdno.  Je to art pour art. Film pro kritiky , ne pro diváky. 2* ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo divadelní představení v kdysi dokonalé pražské Komedii, asi bych se tetelil blahem a klasicky se po představení opil s ústřední noise melodií v uších. Film je ale bohužel jiné médium, kterému divadelní formy vyprávění svědčí jen velmi omezeně a s notnou dávkou opatrnosti a zkušenosti s obou světů. Atmosfericky působivé a vypiplané, ale dějově a filmově velmi odtažité a nepřístupné. Až to bude na Netflixu, rád tomu dám druhý pokus, který je podle režiséra žádaný. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Hezká kamera, exteriéry, pomalé tempo a téměř hororový tón vytváří působivou, téměř hypnotickou atmosféru. To je však bohužel vše, co Jařabův snímek reálně nabízí. V Coppolově Apokalypse se taky čekalo na Godota, to se ale v závěru naplno zúročilo (navíc cesta sama byla do velké míry i cílem). Tady ale po doplutí za tajemným bratrem hlavního hrdiny diváka čeká pouze hořké uvědomění, že za spoustou příslibů a náznaků se neskrývá nic skutečně nosného. Navíc Václav Vašák nesahá démonickému plukovníku Kurtzovi Marlona Branda ani po špínu za nehty u nohou. 50 % ()

Brennos 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl a ani nechci srovnávat s nesrovnatelným, Apokalypsou. Ale zatímco Coppola na tématu fascinujícím způsobem zobrazil hrůzy (vietnamské) války, zde jakoukoliv přidanou hodnotu postrádám. A texty distributora ani vyjádření režiséra na tom nic nezmění. Jednu hvězdu navíc z nostalgie, za lehký humor a odvahu. KVIFF 2023 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

57. KVIFF - Jediný český zářez, ke kterému jsem se letos ve Varech dostal a bohužel musím říct, že bych byl raději, když bych ho vynechal. Už režisér před začátkem filmu nabádal, abychom si film nechali po shlédnutí dva-tři dny rozležet v hlavě. Jenže, já reálně netuším, co bych si mohl v hlavě rozležet. Tohle totiž byla abstraktní šílenost nejhrubšího zrna. Po nejprve bych ale zvěčnil to pozitivní - tou je kamera, která je fantastická a ty maďarské bažiny ztvárňuje veskrze dobře. Jenže zbytek je koláž šíleností, které neberou konce. Sympaťák Stanislav Majer tu ze začátku skoro vůbec nemluví, divák zároveň vůbec netuší, co se děje. Najednou se ocitáme někde - těžko říct kde - kde si podle cedulí zdůvodníme, že jsme v Maďarsku. Asi. A tam se začnou dít šílenosti, které nemají logiku a opodstatnění. Dobře, můžeme mluvit o nějakém vykoupení po vzoru Apokalypsy jak je zmíněno v komentáři od Brennose, jenže celé je to tak nezáživné, nevtipné a nic neříkající, že snad každý se v tom bláznovství musí utápět. Omlouvám se. Je hezké, že tu máme tendenci točit něco zvláštního, ale musí to také za něco stát. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (3)

  • Filmové podobenství Hadí plyn je inspirované ikonickou novelou Josepha Conrada „Srdce temnoty“. (CinemArt)
  • Natáčelo se v Praze, Bratislavě, v deltách Dunaje v okolí Bodíků a ve Splitu. (CinemArt)
  • David Jařab sám tuto látku již dříve zpracoval do podoby úspěšné divadelní inscenace, považované za jedno z vrcholných děl poslední sezony pražského divadla Komedie. (CinemArt)

Reklama

Reklama