Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA The Texas Chainsaw Massacre (více)
Trailer

Obsahy(1)

V srpnu 1973 objevila policie na farmě Thomase Hewitta zohavená těla 33 obětí, které bývalý zaměstnanec jatek zavraždil a rozřezal motorovou pilou. Pětice studentů, kteří toho léta jeli autem do Mexika, měla o cíli svého výletu jinou představu. Když cestou narazili na zkrvavenou dívku, která před jejich očima spáchala sebevraždu, rozhodli se zjistit, co se stalo, na vlastní pěst. Ale i oni se ocitli na Hewittově seznamu ulovených obětí. Jejich příběh poznal celý svět. Dostal jméno Texaský masakr motorovou pilou. (Magic Box)

(více)

Recenze (649)

POMO 

všechny recenze uživatele

Čisto povrchná, samoúčelná zábava. Režisér Marcus Nispel je videoklipár, schopný efektne nasnímať veci nulovej výpovednej hodnoty. Kamera a jej farebné filtre pripomínajú Davida Finchera a spolu s temnou hudbou prispievajú k husto-ponurému vyzneniu. No nulové gradovanie deja, nefungujúce lakačky a absencia tajuplnosti pripomínajú skôr pásový produkt lacného talianskeho brakmejkera zo sedemdesiatych rokov (napr. Joe D'Amato). Navyše, film je mimoriadne hnusný. Sedem ma takisto svojím spôsobom zhnusilo, no zároveň nadchlo úžasne prekombinovaným a vypointovaným scenárom a hlbokou myšlienkou. Tento Texaský masaker motorovu pílou ma zhnusil a odkopol ako jednu z jeho obetí. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Michael Bay se úspěšně vrhnul na dráhu producenta a já z jeho řezničiny málem vrhnul:-) Jeho vliv na výsledný tvar Masakru je patrný takřka v každém záběru, když nechybí typicky bayovské dlouhé nájezdy kamery, počítačem vygenerované, absurdně brutální průlety (hlavou), a to bez jediného náznaku slovního humoru. Režisér Nispell vypadá při zběžném ohlédnutí terénu jako slušný řemeslník, jenž sice neumí zdrtit nedýchatelnou atmosférou, ale aspoň dokáže cákance krve dostatečně stylově převést na celuloid. A má tu výhodu, že Texaský masakr straší sám od sebe děsivě skutečným tématem. Žádná hororová bomba, kvůli které byste nemohli v noci usnout - jen poctivá vyvražďovačka moderního střihu s několika nechutně zprzněnými teenagery, která u své náctileté divácké skupiny bezpochyby zaboduje. Víc než efektně naporcovaná lidská torza, které doprovází motorová pilka a jekot sexy buchtičky v promočeném triku, není k úspěchu na poli tohohle žánru zapotřebí. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle horor mě opravdu sejmul. Něco tak brutálního už jsem hodně dlouho neviděla a celou dobu jsem byla opravdově napjatá. Ten film je hnusný v každém svém filmovém políčku, ale funguje bezvadně už jen díky té stylové atmosféře plné hnusu. Jedno vím jistě - už nikdy ho nechci vidět. Ještě teď mi z něj běhá mráz po zádech. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Nesporně napínavé, přesto místy zbytečně hnusné a zvrácené. Fakt, že je film provázán se skutečností, mu dodává příjemnou pachuť, celé se to ale rozpadne jako domeček z karet, když se začnete moc ptát, jak tohle či tamto hrdinka dokázala a především proč to dělala. Kamera zalouží pochvalu, maskér Leatherface si mohl dát záležet o krapet víc - i když na druhou stranu chápu, že ať se bude snažit sebevíc, v dnešní době málokoho vystraší chlápek s podivnými pohyby ve škrabošce. Zvlášť když tu máme sedmkrát Michaela a devětkrát Jasona. A tou pilou se taky mohlo máchat trochu míň. Je fakt legrační, když si postava může otevřít dveře vzetím za kliku, ale ona stráví vteřiny jejich prořezáváním. Celkově o stupeň lepší než Wrong Turn a jen o malý chlup lepší než Cabin Fever. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Bezútěšnost prostředí zapadákova, kde člověk zastaví snad pouze pokud se mu porouchá auto, jsem cítil mnohem intenzivněji při sledování originálu, nicméně jistou dávku atmosféry Nispelův snímek má. Zdařilý je casting, představitelé místních buranských a primitivních obyvatel jsou opravdu nechutní a svojí vizáží a chováním dodávají snímku na působivosti. Ale zatímco při sledování Hooperova originálu jsem prožíval hrůzu, zděšení a znechucení z Leatherfaceovy rodiny, z toho panoptika úchylných kreatur, u Nispelova filmu se podobně intenzivní pocity nedostavily. Některé scény vypadaly sice efektně, ale působily dost nelogicky a závěrečná honička si neodpustila stokrát omletá klišé. Leatherface v Hooperově filmu byl pro mně uvěřitelnou postavou, podivín se značně zvrhlým koníčkem, ten Nispelův se oháněl motorovkou až příliš, takže jeho chování působilo nepřirozeně a mimo realitu. Asi proto jsem se nebál, hlubší prožitek se nedostavil a Nispelův snímek se tak v mých očích stal pouze jednou z mnoha teenagerovských vyvražďovaček. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

... nejsympatičtější byl stejně Leatherface, narozdíl od těch vřískajících smažek tak děsně nepřehrával, vlastně jenom běhal a řezal a řezal a řezal ... 45% Zajímavé komentáře: Lhurgoyf, ditechi, pjotr76, esetnofret ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale nic hrozného jsem na tomhle filmu neviděl. Sice je to ten klasickej horor vyšitej jak Brno, ale furt se na to tak nějak dalo koukat, je mi jedno co si o tom kdo jak myslí, ale průměr to je, aspoň to bylo všecko tak nějak efektivně zvládnuté, že se to dalo dojet, jindy teče kečup a je to vidět už z první scény, tady to byl takový ten typ filmů, který začínal s tou brutálností, ze které teď například Saw těží, řek bych. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slabota slabota slabota v béčkovém poddání, které se nedá žádnými triky schovat ani za hezká těla modelek. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Hm... Halo? Asi som z inej planety, ale okrem obtiahnuteho, spoteneho tricka Jessicy Biel a jeho vyplne som sa nemala na co pozerat. Brak. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tenhle horor má jednu vadu a to že je docela hustej a napínavej do tý doby než se poprvé objeví Leatherface. Od tý doby jen chrochtá a sprintuje s pilou a je tak ňák k smíchu. Dostala mě scéna: "když Jessica Biel (to nejlepší co film nabídne) zaběhne do ňáký kůlny a v ní je jedniný místo kde se jde schovat a Leatherface místo aby tam vešel tak obejde budovu a prorazí rukama zeď aby jí moh chytnout zezadu"!!!!!!!!!!!!!! Ach jo. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Sakra, ono to nebylo zajímavé ani když tam naběhl ten chlápek s motorovou pilou. Tak to už je co říct. Má to dvě světlá místa - pěkný holky a polda R. Lee Ermeyho. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Steve Jablonsky: 1. Leather Face ,2. He's A Bad Man ,3. Erin And Kemper ,4. Hewitt House ,5. Driving With A Corpse ,6. Kemper Gets Whacked/Jedidiah ,7. Crawford Mill ,8. Interrogation ,9. Andy Loses A Leg ,10. You're So Dead ,11. Hook Me Up ,12. My Boy ,13. Morgan's Wild Ride/Van Attack ,14. Mercy Killings ,15. Prairie House ,16. Final Confrontation ,17. Can't Go Back ,18. Last Goodbye , ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ty vole, tak remake nejen překonává originál ve všech směrech, ale také se dostává do mé osobní top dvacítky. Přesně takhle to má vypadat! Sympatické postavy se kterými člověk maximálně empatizuje, špinavý a drsný všudypřítomný look, neuvěřitelná gradace atmosféry a napětí, skvěle sehraná vyšinutá rodina od šerifa po nechutné staré babky ( Už od mala mám fóbii z velmi ošklivých starších lidí) a hlavně sám Leatherface, který si absolutně s nikým nebere servítky, ten chlap oběti nahání až do posledního dechu, do toho konstantní motorová pila a já snad poprvé za život se při hororu svíral mrazením a velmi znepokojivým pocitem. Absolutně jsem se vžil do role herců a já sám zdrhal před děsivým Leatherfacem. Dostal jsem přesně to, co originálu scházelo. Super! 100% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy kamera projede dírou po kulce a není to ani cool, ani efektní, ale jen zbytečně nechutné, mi mělo dojít, že takový bude celý film. Z menší šeptandy se vyklubal totální průšvih s rutinně otravnými postavami, jedinou silnější scénou a jednou vykradenou Blair Witch. 30% ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Originální film byl lepší. Tady se sice trochu přitvrdilo na brutalitě, ale zase ubyla ta horrorová estetika... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Neexistuje nič, čo by nevyriešila šálka čaju.“ Páčilo sa mi to viac, ako Hooperov originál z r 1974. Niekto povie, že je to rúhanie. Ja nie. Remake ponúka sympatický kasting kladných postáv (Biel, Balfour, Tucker, Vogel, Leerhsen). Zlo je šialene charizmatické; démonický Leatherface je napokon paradoxne tým najmenej zaujímavým a prím hrajú pitoreskní, totálne zvrátení a nechutne sadisticko-úchylní obyvatelia vidieka, pričom niektorým k nezabudnuteľnosti stačí pár ľadových, neľudských pohľadov a  tri štyri vety (pracovníčka pumpy, dve pani v prívese). Najkultovejším spomedzi nich je nepochybne samozrejme drasťák všetkých drasťákov R. Lee Ermey (Olovená vesta). Ten si svojho šerifa neskutočne ťažko dáva. Ďalším výrazným plusom je perfektná sedemdesiatková atmosféra (soundtrack, kostýmy) a južanská dusná výprava, kde je také sparno, že sa kazí aj mäso v chladničkách (už tie úvodné titulky sú fajnovo naturalistické, nevraviac o ich dokončení na samom závere filmu). Snímka je nechutná a explicitná, napriek tomu zďaleka nie tak, ako by ste možno čakali (a ako naznačuje názov). Naopak, miestami sa režisér prekvapivo spolieha viac na atmosféru a postupné budovanie neznesiteľného napätia, než vyložený bitúnok. Pre mňa osobne najodpornejšími scénami neboli vešania na hák, ale v podstate „neškodné“ pasáže s nechtami (fuj) a s nájdením zubov (!!!). Z filmu na vás každopádne veľmi rýchlo prejde taký ten príšerný pocit skazy, keď všetko hnije a smrdí, všade lietajú muchy a mrvia sa červy (a do toho hlava vtedajšieho internetovo-filmového guru Harryho Knowlesa). Ak si niekto napriek tomu chce sťažovať na to, že je to málo hardcore, potom mu treba pripomenúť, že už cenený originál (jeden z pilierov hixploitationu) na tom po stránke násilia nebol nijako výrazne explicitne už v dobe premiéry a škandál a búrlivé reakcie vyvolával úplne inými prostriedkami, než otvorene zobrazeným gore. Okrem toho na mňa smutne doľahla taká tá melancholická atmosféra zmaru, kedy prichádzajú o život sympatické mladé postavy, ktoré majú celý život ešte len pred sebou a namiesto toho, aby si užívali a neskôr plánovali rodiny, im do životov bez pozvania vtrhla banda otrasných psychopatov a násilných zmrdov. V rovnakom roku do kín idúci (tiež hixploitation) Pach krvi je takisto moja srdcovka. Na oboch som bol v kinách a i keď obe majú svoje muchy (miestami doslova), neviem im dať iba 3*. Film napriek tvrdeniam z úvodu a záveru nie je adaptáciou skutočných udalostí, každopádne však ide o akýsi zlepenec viacerých šialených sériových vrahov. Kino Považan NMnV 2004 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Neni to tak moc brutalni jak tu kazdej pise, lekacek tu taky moc neni, obcas krev a vetsinou kdyz se do nekoho reze nebo tak neco, tak se kamera odkloni, ale presto to je velmi solidni horor. Sice me to nijak zvlast nevystrasilo, ale prijemne vam z neho nebude, protoze atmosfera je fakt prvotridni. Navic kdyz je to podle skutecne udalosti. A par scen je skutecne nechutnejch. Povedlo se obsazeni, ani ne tak pubertaku, to je klasika (holky z kozama, frajirci), ale hlavne obyvatele Texasu, horsi sebranku uz snad dat dohromady nemohli. A i kdyz herci celkem prehravaj (hlavne pubertaci), tak jsou v pohode. Samozrejme, ze se film nevyhnul klasickejm klise, ale ani mi to nijak zvlast nevadilo a skvele jsem se bavil. Jen by to trochu chtelo zkratit uvod. Slabsich 5*. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Oproti puvodnímu Hooperovu filmu z roku 1974 postrádá Nispelův remake onen syrový a odosobněný, téměř dokumentární styl, kdy kamera jen nezaujatě sleduje dění a kdy se vypravěč staví k páchaným zrůdnostem naprosto neutrálně. V tomto se právě ukrývá síla o třicet let starší předlohy. Na druhou stranu nové zpracování disponuje poutavou vizuální stránkou, která částečně vynahrazuje chybějící dokumentárnost. Dokonce ani nevadí občasný skluz ke klišé (startování auta) či samoúčelná efektivnost (scéna s klavírem), protože jsou podány velice vkusně. O napětí taky není nouze, takže doporučuju! ()

Související novinky

Conan je v haj*lu

Conan je v haj*lu

13.06.2009

Omluvte to přímočaré vyjádření osobních pocitů, ale slušněji už to napsat nedokážu (zvažoval jsem i mnohem ostřejší verze). Že se schyluje k natáčení nového filmu o barbaru Conanovi (spíš než o… (více)

Další vydatná jatka

Další vydatná jatka

13.11.2007

Série Saw pořád vydělává a Hollywood proto věří, že nízkorozpočtové horory o úchylech porcujících pohledné teenagery jsou přesně to, co fanoušci filmového strachu potřebují. A tak je tady Slaughter,… (více)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama