Reklama

Reklama

Spider-Man 2

Trailer
USA, 2004, 127 min (Special Edition: 135 min)

Režie:

Sam Raimi

Předloha:

Stan Lee (komiks), Steve Ditko (komiks)

Scénář:

Alvin Sargent

Kamera:

Bill Pope

Hudba:

Danny Elfman

Hrají:

Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Donna Murphy, Daniel Gillies, Dylan Baker, Bill Nunn, Willem Dafoe (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tobey Maguire je tu opět coby Spider-Man, který jako jediný může zachránit New York. Skvělý fyzik, dr. Otto Octavius (Alfred molina), se nešťastnou náhodou promění v zuřivé, osmiramenné monstrum, Doc Ocka. Superinteligentní robot s chapadly na jeho zádech ovládá jeho mysl a nic nemůže zastavit práci na silném elektrickém zdroji. Město volá svého hrdinu na pomoc, ale Spidey nikde není! Být dál Spider-Manem je pro Petera Parkera (Tobey Maguire) téměř nemožné a on se musí rozhodnout, jestli opustí studium a lásku svého života, MJ (Kirsten Dunst). Jenže když Doc Ock unese MJ, aby se dostal ke Spider-Manovi, Peter Parker nemá jinou možnost. Vrací se zpátky do akce plné dobrodružství a vzrušení, jaké ještě sám nezažil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (761)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Druhý díl je pořád skvělou podívanou, i když jednička mi přišla trochu lepší. Jsou tu výborné akční scény (především nadzemka) jen by jich mohlo být více. Jsou tu výborné vtipné scény (Spiderman ve výtahu). Jsou tu ovšem i spíše průměrné až podprůměrné povídací scény (hlavně Peterova láska-neláska k Jane), které jakoby byly z nějaké telenovely. Padouch Molina se mi líbil víc než Dafoe z jedničky (který ani nebyl moc vidět), Tobey je ve své roli výborný, výkon Kirsten Dunst mi přijde pouze přiměřený. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Spidermana je o třídu lepší než prvníl. Temnější, silnější příběh, lepší hudba, která dodává akčním scénám neskutečný švih a tím myslím jak hudbu rockovo-numetalovo-punkovou (je to taková ta klasická americká soundtracková směska), tak výborná orchestrálka jako vždy dobrého Dannyho Elfmana (Planeta Opic,Velká Ryba), jehož kompozice je tu opět k poslouchání. Triky patří na absolutní špici moderního filmu. Občas tradiční patos a slzičky, ale to k Raimiho Spidermanovi patří, resp. už jsme si na to všichni zvykli. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

No nevím, je třeba uznat, že druhý Spider-Man nechal první díl daleko za sebou. Je mnohem nabušenější, příběh je zajímavější a záporák není jen směšná loutka, i když jeho monolog je opravdu nepovedený. Na druhou stranu přibyla spousta zbytečností, které snímek spíše poškozují, než aby mu pomáhaly. Například neustálé omílání ztráty schopností, přičemž ten přihlouplý zvuk vylétavajících pavučit Peterovi zůstal. Tento díl se také mnohem více věnuje psychologii jednotlivých postav, i když stále nejde nijak do hloubky. Většina pocitů je nám vysvětlena buď trapným monologem nebo nějakým únavným snem, což rozhodně není správný přístup. Pokud bych se měl ještě k něčemu vyjádřit, tak je to úroveň humoru, kterž je opět velmi pokleslý a nefunkční, i když Spider-Man ve výtahu legrační opravdu byl - nejspíše nejlepší scéna z obou dílů. Obrovským zklamáním pak byl Alfred Molina, který opět ukázal, že s herci do Spider-Manovských to nebude nijak snadné. Nechci psát, že neumí hrát, ale tohle mu prostě nevyšlo. Stejně tak souboje s ním nejsou dehberoucí podívanou, ale jen obyčejným skotačením na věži, respektive střeše vlaku. Celé je to táhlé a odehrává se to bez větších emocí a překvapivých zvratů. Pokud však bude třetí díl pokračovat ve vzestupném trendu čeká nás opravdu úžasná podívaná. 60% ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi dosáhl na samotný vrchol. Vrchol své kariéry, comicsových adaptací i letošní filmové nadílky. Dva roky jsem netrpělivě čekal na druhého Spideyho, jehož úvodní dobrodružství považuji spolu s X-Men 2 za vůbec nejlepší, byť ne úplně bezchybný comics na filmovém plátně. Bombastický trailer vystupňoval moje očekávání na maximální možnou míru... a pak přišel Raimi s novým výtvorem a do puntíku vyplnil mé představy. Skvělý, vtípky nabitý scénář, precizně vykresluje ústřední postavu, její tápání mezi údělem superhrdiny a skutečným klukem, který nemá sílu žít svůj normální život. Psychologie postav je do detailu vypiplána i u všech vedlejších charakterů, zejména citové pouto mezi Mary Jane a Peterem je podáno s obrovskou působivostí - hotový emocionální nátěr. Není prostor na to vyjmenovávat všechna pozitiva - od svižné akce, výborných triků, bezchybného hereckého obsazení včetně lepšího záporáka až po dokonalou stylizaci a pevné spojení reality se světem comicsu, je jich nespočet. Ale nejcennější moment spatřuji v dokonalé symbióze popcornové akční zábavy s realistickým příběhem o sotva dospělém outsiderovi. I jako drama s nádechem romantiky dokáže Spider-Man II bez problému obstát a pobavit. Tedy pokud vás ty postavy zajímají (a to si pište, že by měly :-). Zkrátka maximální hodnocení bez výhrad a s obrovskou poklonou pro Raimiho, který válí na všech frontách; napětí, akce, spousta citací a fórků, vizuální lahůdky - vše šlape pod jeho vedením na jedničku. Pro mě osobně první comics za čistých pět hvězdiček a zatím nejlepší film letošního roku. Navíc si dost dobře nedokážu představit snímek, který by jej mohl v následujícím půl roce sesadit z trůnu. Skvělé našlápnutí ke trojce... a čtyřce... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Lepší než první díl. Proč? Sam Raimi byl očividně po jedničce rozcvičen a akční sekvence mají citelně lepší choreografii, o něco lepší dojem zanechají i triky - digitálnost věci se sice nezapře, nicméně alespoň jsme tentokrát ušetřeni příšerně nepřirozených pohybů postav. Z filmu celkově sálá větší suverenita a nadhled, relativně často je i vtipný (byť jde tu a tam o humor infantilní až to bolí). Stydět se tentokrát nemusí ani záporák. Pseudodémonický a nechtěně směšný zelený kašpar z jedničky (Willem Dafoe promine, on za to stejně nemůže) byl nahrazen biomechanickým monstrem Octopusem, jenž je v akci efektní a ve svém projevu přinejmenším přesvědčivý. Slabinou opět zůstává laciná romance mezi Peterem a M. J., která bohužel po jedničce začíná nabírat obludně trapný rozměr. Veliká škoda je to zejména proto, že M. J. jako naivní, avšak odhodlaná holka odvedle a Peter jako nerozhodný a citlivý kluk fungují a hrají dost dobře. Ovšem pouze v momentech, kdy je Peter anonymním ochráncem a láska s M. J. zůstává platonickou... ()

Galerie (171)

Zajímavosti (107)

  • Celosvětová premiéra proběhla 25. června 2004 v Litvě. (Varan)
  • Telefonní číslo na Joe's Pizza, které má Peter (Tobey Maguire) na helmě, je opravdu číslo jedné pizzerie v New Yorku. (HellFire)

Související novinky

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

08.12.2020

Po dřívějších zprávách, že ve třetím samostatném filmu o Spider-Manovi s tváří Toma Hollanda se má objevit herec Jamie Foxx znovu jako Electro, tedy postava, již ztvárnil už v roce 2014 ve snímku… (více)

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Komiksové novinky

Komiksové novinky

03.02.2007

Restarty se v poslední době těší velké divácké oblibě, je to patrné na úspěšnosti Batmana, který začíná a Casina Royale. Proč nezkusit nový přístup k látce, i když máme za sebou teprve jeden díl? To… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama