Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Typický americký koukáč s velkými, chrabrými, mužnými a skromnými hrdiny, kteří pro blaho druhých udělají téměř cokoliv, dokonce i položí svůj život. K tomu patetické proslovy cynického, drsného, ale spravedlivého a chápavého šéfa, kýbl emocionálních výlevů, legie uplakaných, ale pyšných manželek, to všechno zašlapává celkem pěkný námět do země. Film tak nepůsobí vůbec pravdivě, nepohltil mě, nepředal mi žádnou myšlenku či poslání. Prostě přišel, odešel a nezanechal zhola nic. Rozhodně nepochybuji, že práce hasiče je těžká po všech stranách a hasičům právem náleží obdiv a poděkování, ale upřímně pochybuji, že by film měl s realitou mnoho společného. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Je to perfektní drama o hasičích, lepší nemůže ani být. Herec Joaquin Phoenix hrál skvěle. To samé platí o Travoltovi, který hrál velitele hasičů. Je skvělé ve filmu pozorovat jak se z nezkušeného hasiče stává vynikjící hasič a skvělý otec od rodiny. Film je založen hlavně na flashbacích. Hudba je naprosto dokonalá, vystihuje emoce. Závěrečný proslov od Travolty velmi dojemný. Film nemá ani jednu chybu. 100% = ***** ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nejprve bych rád řekl, že si práce hasičů vážím. Snad si jí váží i Jay Russell, jeho film mi ovšem namísto slz do očí vehnal do hlavy myšlenku na přirovnání hasičů ke striptérkám. Takové striptérky také makají tvrdě pro naše blaho, zachraňují mrzké životy obyčejných hříšníků, musejí být ve střehu celou noc, zápasí s těžkými hadicemi, používají tyč a speciální ochranné pomůcky, a když mají po akci, jdou si dát na bar frťana. Jenomže zatímco každá průměrná erotická srágora mně alespoň udělá dobře, když nic jiného, u filmu Okrsek 49 jsem málem uhořel v zajetí absolutně nezajímavého příběhu, který nebyl ani poutavý, natož vzrušující, jak slibuje kolosální obsah. No a teď mi dovolte ještě jednou zopakovat, že si práce hasičů vážím. Možná stačilo, aby Russell místo natáčení svolal tiskovku, kde by tuhle větu pronesl a byl by klid. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

V lednu roku 2005 jsem čirou náhodou zavítal na tento hasičský snímek do kina a pamatuji si, že jsem byl z něho téměř unešen. Na filmovém plátně záchranné scény krásně vynikly a já ho pak viděl ještě tak 3x. Dnes jsem se k němu znovu dostal a ve Full HD rozlišení jsem si na mé velké TV opět liboval. Tempo se v jistých fázích může jevit jako utahanější, ale když přijdou akční scény, opět je vaše pozornost na nejvyšším levelu. Práce hasičů zde byla naprosto skvěle zobrazena a musíme jim jenom děkovat, že si takovou náročnou práci vybrali. Snímek pozvedají samozřejmě pánové Travolta a Phoenix a v neposlední řadě soundtrack. Závěrečná skladba (Shine Your Light) je na mém playlistu pomalých songů dodnes. 80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $74,541,707Tržby Celosvetovo $100,572,044║ Zručne natočená dráma, kde nechýbajú emócie, napätie, akcia a hlavne výborne zahrané úlohy, v prvom rade to dosť tiahne Joaquin Phoenix ale i na prekvapenie John Travolta sa dá v celku zniesť. Samozrejme že sa to nezaobíde bez sentimentu. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Joaquin Phoenix před natáčením strávil měsíc na požární akademii a další měsíc „sloužil“ u baltimorské jednotky Truck 10. Stal se dokonce jejich čestným členem a má stejné tetování jako jeho dočasní kolegové, čmeláka s hasičskou helmou a sekerou. (imro)
  • Joaquin Phoenix měl neskutečný strach z výšek a před natáčením filmu by se neodvážil ani sklouznout po požární tyči. Prošel výcvikem a vše se pro něj změnilo. Během natáčení pak vysel ve výšce odpovídající 20patrové budově. (KucC)
  • Při natáčení scén s ohněm vznikla v Baltimore panika takových rozměrů, že byly zahlcené nouzové linky telefonáty oznamujícími požár. Požárníci museli dokonce rozhlásit prostřednictvím radiostanic, že jde jen o natáčení filmu. (imro)

Reklama

Reklama