Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (831)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Terminál připomíná sladkou a reklamami vychvalovanou limonádu s lákavým obalem, kterou někdo otevře a týden nechá odloženou na stole. Je to zkrátka příliš vykalkulované a nepříliš funkční. Samozřejmě Tom Hanks a Catherine Zeta-Jones i nadále patří k těm nejsympatičtějším hercům své generace, Spielberg své řemeslo umí a určitou úroveň si film zachovává po celou dobu. Předvídatelné až běda, vlastně s výjimkou závěrečného rozuzlení, kvůli čemu vlastně Hanks podstupoval ten šílený pobyt na letišti. Pokud jsem do té doby uvažoval o třech hvězdičkách, definitivně jsem se utvrdil v nižším hodnocení. To rozuzlení je totiž, diplomaticky řečeno, naivní, do úst se mi ale vkrádá daleko expresivnější výraz. Celkový dojem je ovlivněný nevhodně zvolenou mírou stylizace a nadsázky. Vztah mezi realitou a absurditou viděného prostě skřípe. Navíc to protlačované poselství rodinných hodnot a lidské solidarity posouvá postupně Spielberg až na samou hranici kýče. Snad vůbec nejlabší počin, který jsem měl zatím možnost z jeho dílny vidět... Celkový dojem: 45 %. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů od Spielberga, co mi prostě nesedly. Tom Hanks podle mě dost přehrával ( opravdu je to můj oblíbený herec ), děj byl moc málo uvěřitelný, nepřišlo mi to ani nijak vtipné a jediné, co se mi líbilo, byl příběh portugalského řidiče vozíku a imigrační úřednice a role Catherine Zeta-Jones, kterou jinak moc nemusím. Jako oddechovka je to dobré, ale jako film, na který bych se ráda znovu podívala je to málo. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vcelku shovívaví příznivci a obdivovatelé oskarového Toma Hankse a Stevena Spielberga možná zaplesají a zajásají, ale my ostatní si řekneme hm, tak zas vyloženě špatná romantická pohodovka přes velmi slibnou první třetinu nebyla, ale pro pár vtipných momentů, scének, hollywoodského patosu, davových story v těch úmorných dvou hodinách bych ji po druhé už vidět nemusel..Oceňuji však jden velký fakt a sice že film ao obvykle neskončil happíkem zde tedy přímo mezi hlavními hrdiny..Tom Hanks svoji roli celkem zvládá, ale kazil mi to dab. TV Nova, který byl přímo katastrofální, nevýrazný a lehce splynul s davem ostatních...Spojení Spileberg-Hanks v pořadí tuším třetí pak jednoznačně jejich nejslabší. Panu mistru Spilbergovi bych pak přímo romantické komedie pro příště rozmluvil a nebo že by nám tu někdo na stará kolena přeci jen trochu senilněl? Ty tři mé * tedy dávám za docela slušnou výpravu, dojemnou Wlliamsovou hudbu (jako vždy) a celkem sympatický výkon nádherné Catheriny Zeta-Jones. Červené políčko u tohoto filmu je pro mě pak zcela nepochopitelné a zavádějící... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by byl řekl, že tento příjemný příběh tvůrce inspiroval pravdivým příběhem Írance Merhana Karimi Nasseriho, který takto podobně dopadl na Pařížském letišti Charlese de Gaulla a žije na něm až do dnes...Terminál je příběh o odvaze, česti a bohůžel všemocné pravdivosti, která ačkoliv může být jakákoliv v tomto příběhu je převážně svízelná. Tom Hanks, obyvatel země s názvem Krakozia, která se nachází na Balkánském poloostrově a nejvíce se podobá dnešnímu Bulharsku dostal na ramena veliké břemeno. On, rodilý Američan, mluvit jazykem, kterým se mluví v údajné Krakozii?...Jak ten jazyk vůbec zní? Chvílemi Rusky, chvílemi Bulharsky, prakticky všelijak, jen aby utvrdila fakt, že pochází z post-komunistické země a řekl bych, že se mu to vydařilo vcelku dobře, od čeho je také slušný herec. Příběh samotný není nikterak komplikovaný, protne se jím prakticky jen síla vůle a láska. Ostatní je nefalšovaná komedie, kterou dozajista Terminál je a velice povedenou i když se zvláštním námětem. --- Pane Sarmane, tam je chlap, který chodí po terminálu v pyžamu. - Vím o tom, já jsem ho tam poslal. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Jsou to maličkosti, co činí tenhle film velkým a svým způsobem geniálním. Bohužel to se týká jen první poloviny. Jakmile se hlavní hrdina otrká, děj začníná být více americký a už tolik nebaví. Postava Viktora Navorského má určitě mnoho společného s Forrestem Gumpem. Jeho dobrosrdečnost a vynalézavost mě opravdu bavila. A vzhledem k tomu, v jaké se nachází situaci, je tu i pár rysů z Trosečníka. Ono ztroskotat na letišti není žádná sranda..tedy pokud tam neztroskotá Tom Hanks. 4* ()

Galerie (125)

Zajímavosti (36)

  • Dolores Torres (Zoe Saldana) vo filme spomenie, že je obrovskou fanúšičkou Star Treku. Jej herecká predstaviteľka si neskôr zahrala v snímke Star Trek (2009). (ed_wood)
  • Natáčení probíhalo od 1. října do 12. prosince 2003 v Kalifornii, New Yorku a Kanadě. (Varan)

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama