Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarem oceněný scenárista a uznávaný režisér Cameron Crowe (Jerry Maguire) se znovu sešel s producentem/hercem Tomem Cruisem v mimořádně působivém filmu plném romance, podezíravosti, lásky, sexu a snů. Film Vanilkové nebe (ve vedlejší roli s Penelope Cruz), jež je inspirovaný španělským filmem Otevři oči z roku 1997, odkrývá příběh o hledání sebe sama v New Yorku. Vizuálně ohromující film s nezapomenutelnou kamerou a sekvencí z Times Square, na kterou nikdy nezapomenete, měl na starosti oscarový kameraman John Toll (Statečné srdce). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (536)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem. Čekala jsem dlouho. A pak Godot přišel... Ano, je to tak. Konečně se mi dostal do rukou další snímek, který propojuje všechny důležité složky (děj, atmosféru, originalitu, herce, hudební doprovod, kameru atd.) s tak nenucenou bravurností, s jakou dokázal Claude Monet jednoho krásného dne zachytit své Vanilkové nebe. Snímků balancujících mezi výrazným nadprůměrem a dokonalosí je velice málo - avšak ještě méně je lidí, kteří dokáží takový snímek správně poznat a ocenit. Všem, kteří to dokáží, upřímně tleskám!!!;-) ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé nechápu, proč byl vůbec tento film natočen. Původní, španělská verze je výborná a těžko ji vylepšovat, zřejmě však Američané nesnesou neamerický film. Nevím, jestli je dobře nebo špatně, že jsem před nedávnem viděl právě onu původní verzi, a i když bych nechtěl, musím srovnávat. Crowe celou dějovou linii přejal a v podstatě ji ničím dobrým neobohatil, vyřadil pouze pár scén, zrovna těch dobrých, a několik špatných přidal. Bohužel nejvíce předělaným a odporně přislazeným je zde závěr, který byl u originálu tím, co rozhodlo o páté hvězdě, zde závěr rozhodl o poklesu na hvězdu jedinou. I po herecké stránce, i když jsou zde samé "superstars", je tento snímek dosti špatný a opět se nabízí srovnání. Nejvíce mě mrzelo, jak mi byla Penélope Cruz v Amenábarově filmu sympatická a zde naprostý opak. Ani Tom Cruise si tentokrát nevybral vhodnou roli a byl velkým záporem tohoto snímku. Někteří zde také vyzdvihovali hudbu...no tak ta u mě pouze podtrhla špatný dojem z filmu, protože to bylo opravdu neposlouchatelné. Sečteno podtrženo, "Vanilla Sky" je zbytečným a nezdařilým remakem, na kterém se mi stále nedaří najít žádný výraznější klad, který by posunul mé hodnocení nahoru. Pro diváky, kteří neviděli film "Otevři oči" však může být velice zajímavou podívanou, která trochu roztočí mozkové závity. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, že pro tenhle film vybrali tak dokonalou muziku. Dokonce je to snad i první Americký film, ve kterém jsem slyšel Sigur Rós. Díky ním ten film také slušně šlapal. Jen jsem měl celých 135 minut problém se ve filmu zorientovat. Fakt se mi nelíbí, když dvě hodiny koukám na film, vím o něm hovno, a v poslední čtvrthodině mi ve filmu vysvětlí, co celá dvouhodina znamenala. A že to vysvětlení opravdu stálo za to. Tak nějak mi příjde, že když autoři neví, tak vždycky utečou do scénáře stejného, jako dopadl tenhle film. Neřikám, že by byl kdovíjak špatný, ale pokud si z něj budu něco pamatovat, tak ten křivej Cruisův ksicht a muziku, která filmu samotnému neskutečně pomohla. I když jsem to poslal do průměru. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že přes téměř permanentní pocit vyumělkovanosti a hereckého přehrávání má tento snímek i řadu kladů. 1. Snímek VANILLA SKY ve mně (především ve své 2. polovině) dokázal vyvolat pocit zvědavosti, jak to vlastně celé dopadne. 2. Film považuji za dojemný (a myslím to v tom nejlepším slova smyslu). 3. Filmu sluší geniální soundtrack (Underworld, Leftfield, Radiohead, Sigur Rós, U2 etc.) A ještě jedná noticka k přehrávání ve VANILLA SKY. Při uplatnění presumpce neviny jsem ochoten uznat, že možná (ale skutečně jen možná) je možné v určitých sekvencích brát přehrávání jako "umělecký záměr". Nic to však nemění na tom, že 1. zde stále zůstává onen zbytek filmu, u něhož jsem to přehrávání prostě nezkousnul, a 2. mě to během snímku neustále rušilo. Shrnuto a podtrženo: Ze snímku jsem měl podobný pocit jako ze snímku PLÁŽ, a to: nelituji času stráveného u tohoto snímku; není to špatný snímek, ale na můj vkus je to vše až příliš vyumělkované. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Presne film, do ktorého sa hodí jeden z najlepších hollowoodskych hercov. Netreba Toma Cruisa dlho predstavovať, svoje herecké kvality ukázal už mnohokrát. Vanilkové nebo nie je hocijaká snímka, je to spojenie niekoľkých žánrov - romantika, komédia, sci-fi. Čím viac sa dej zamotáva, tým viac metie diváka. Film vás omotá a nepustí až do samotného konca. Navyše Cruiseovi skvele sekunduje krásna Cameron Diaz, s ktorou sa neskôr stretli opäť vo filme Knight and Day. Veľmi slušný film, to rozhodne. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (24)

  • V počáteční scéně můžeme na Davidově (Tom Cruise) autě vidět kontrolní nálepku s datem 2/30/01. Údajně šlo jen o chybu, nálepky si prostě nikdo nevšimnul. Vyvolala ale několik dalších pokusů o interpretaci filmu. (don corleone)

Reklama

Reklama