Reklama

Reklama

The Woodsman

Trailer

Obsahy(1)

Jak překoná dospělý fakt, že jej přitahují nezletilé dívky? Je možné se zbavit touhy a zařadit se zpět do společnosti, která je odmítavá a nepřátelská? O tom je Dřevař režisérky Nicole Kassellové, jež si ke své režijní prvotině vybrala právě toto závažné společenské téma. Hlavní hrdina, kterého odvážně ztvárnil známý Kevin Bacon, se po 12 letech strávených ve vězení snaží začít nový život. Kasselová zvládá složité téma s mistrnou přesvědčivostí a její pohled do komplikovaného nitra lidské duše donutí k zamyšlení každého diváka. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Napriek výhradám k spracovaniu príbehu, ktorý mi miestami prišiel ťažko neuveriteľný som spokojná. Našťastie boli vo filme momenty, ktoré celý príbeh zdvíhali vždy o niečo vyššie. Scenár by teda potreboval podľa mňa mierne prekopať, ale čo sa týka celkového spracovania a najmä výkonu Kevina Bacona tam nemám čo vytknúť. Videné v rámci projektu 52 films by women. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dívat se na, společensky velmi ožehavé téma, pedofilie skrz hledáček kamery, aniž by došlo ke stranění nebo odsouzení někoho ze zúčastněných, je téměř nemožné téměř. Prapůvodního základu filmu, který leží v divadelní hře, se pevně drží režisérka Nicole Kassellová tak, že celý snímek nechává probíhat v minimálně obsáhlých exteriérech a většinu práce nechává na hercích. Nad celým tématem si navíc dokázala uchovat nezávislý, profesionální, až téměř dokumentaristický nadhled, ve kterém se nesnaží stranit ani jedné ze zúčastněných stran. Hlavními rivaly překvapivě nejsou pedofilové vs. děti, ale pedofil propuštěný po 12 letech z vězení a proti němu stojící rodiče, kteří (možná oprávněně, možná plni předsudků) nechtějí dovolit zločinci návrat do společnosti. Rozhodně však nečekejte sladkobolnou rozprávku o polepšeném chudákovi, kterému všichni křivdí. Walter, v dechberoucím podání Kevina Bacona, je možná obětí sebe sama, možná že se opravdu nenávidí a možná, že má doopravdy chuť se polepšit, ale stále je to TEN, který TO má na svědomí. Ale ani rodiče nejsou ze škatulky, „těch, kteří odmítají dát šanci“ a „těch, kteří všemožnými prostředky brání své nepřímo ohrožené děti“. Jsou to taky lidé, pro jejichž jednání si divák najde pochopení. Největším problémem filmu však zůstává nedořečenost některých naklepnutých témat a scén. I přes svou nezdravě krátkou délku osmdesáti minut je navíc z mnoha záběrů cítit, že je režisérka Kassellová cíleně protahuje, aby alespoň minimální stopáže dosáhla. Flashbacky „do nikam“ a nebo dlouhé a odvázané sexuální scény (samozřejmě, že mezi dospělými), působí, více než okatě, dojmem nastavované kaše. Neodbytně se pak vtírá pocit, že někdo snad nechtěl, aby se ve filmu objevilo všechno, co mělo. Producenti? Cenzoři? Kdo ví? I přesto je Woodsman filmem, který vypráví o něčem, co tu ještě nebylo (a nebo možná ano, ale tak velkými znalostmi neoplývám) a vypráví o tom setsakramentsky dobře. ()

Reklama

Terminus 

všechny recenze uživatele

Kriminálníci, kteří si svůj trest "zasloužili" za sexuální obtěžování dětí, jsou považováni společností i spoluvězni za nejhorší lůzu, snad za větší společenský odpad než vrahové. Například v polském filmu Symetrie (soutěž MFF Karlovy Vary 2004) je takový zvrhlík zabit spoluvězni. I Walter (Kevin Bacon) si odseděl své roky za sexuální obtěžování mladistvých dívek, teď se pokouší zařadit zpět do společnosti. Nejedná se dozajista o první zpracování tématu, intimní způsob vyjádření však tomuto filmu dává velkou sílu. Film ukazuje hrdinu v jeho nové každodenní existenci a velké závěry nechává na divákovi. Waltereovo okolí je odmítavé - švagr (Benjamin Bratt) mu vrátil osobní dárek, sekretářka firmy, ve které Walter pracuje, šíří letáky s profilem jeho deliktu, policista (Mos Def) říká: "nevím, proč úchyly jako jsi ty vůbec pouštějí". Film se záměrně vyhýbá přehnaným emocím, srdcebolným dialogům či plačtivému hudebnímu doprovodu. Vnitřní boj Waltera i jeho vnější boj s nenávistným okolím tak získává na intenzitě a naléhavosti. Nesmírně zajímavý je bod zlomu - to když se Walter dozví, že dívenka, po níž chce, aby se mu posadila na klín, je svým otcem zneužívána stejným způsobem. V roli Walterovy "spasitelky", nikoliv však svaté (sama svedla manžela své nejlepší přítelkyně) působivě účinkuje Baconova choť Kyra Sedgwick. Bezeslovná role úchyla Candyho působí zbytečně zdobně, byť má v příběhu své nesmazatelné místo. Dřevař není v žádném případě obhajobou zvrhlíků mezi námi - je naopak obžalobou těch, kteří se nedokáží povznést nad nálepkovité odsudky. "Nikdy jsem jim neublížil", říká Walter. "Chci být normální, chci oslovit dívku a necítit, co cítím", zoufá si, jeho úchylka je prokletím. Prožití filmu se dozajista odvíjí podle toho, zda je divák dopředu obeznámen s Walterovým proviněním. Scénář vznikl podle divadelní hry. Na hudbě se podílela skupina Bacon Bros., v níž vedle Kevina B. hraje i jeho bratr Michael. ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Jako vždy, Kevin Bacon v suprové roli pěkného dramatu ze života pár lidí na naší planetě, kteří se bohužel opravdu vyskytují. V tomto filmu je pěkně ukázáno jak se asi tak nějak mohou cítit, a v provedení Kevina Bacona, to bylo vážně dost dobré. Pěkné drama s hlavní roli Bacona, které stojí o zapřemýšlení. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Když jsem na tenhle film narazila na csfd, tak jsem si říkala, že to bude fakt něco. Podle toho zvolenýho tématu, ale docela jsem se zmýlila. Film se od začátku táhnul a moc mě to nebavilo. Celý mi to přišlo bez náboje a bez spádu. Přitom s takovým tématem by se to určitě dalo natočit mnohem líp. Líbil se mi Kevin Bacon a výborně zvolená hudba, ale bohužel na víc jak na dvě hvězdičky to nemá. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • V rámci přípravy na natáčení mluvila režisérka se sexuálními násilníky a jejich terapeuty. (hellstruck)
  • Kevin Bacon přispěl k filmu kromě produkce a hlavní role Waltera i písní "Chop Wood" v duetu se svým starším bratrem Michaelem Baconem ze skupiny The Bacon Brothers. (Oxytocin)

Reklama

Reklama