Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do výdajne obedov pre bezdomovcov príde jeden muž a napadne kňaza, ktorý rozdáva nešťastným ľuďom obedy. Kňaz pred ním uteká, dokonca na neho vystrelí, ale svoj život si nezachráni. Obaja muži vyletia cez presklené okno von ... Tým mužom je spisovateľ Ben Mears (Rob Lowe). Ben sa pred istým časom vrátil do mestečka Salem´s Lot, kde vyrastal a zažil jedno temné dobrodružstvo. Teraz by chcel o tom napísať knihu. Nikto z obyvateľov mestečka ani len netuší, aké diabolské nešťastie na nich čaká a aké temné sily ich začnú ohrozovať ... Mysteriózny 2-dielny príbeh nakrútil Mikael Salomon podľa predlohy slávneho Stephena Kinga. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (111)

tron 

všechny recenze uživatele

„Mali by ľudia veriť spisovateľom?“ – „Správny spisovateľ píše pravdu.“ Nedám „len“ 60% (tých dávam predsa len o čosi nudnejšiemu prvému televíznemu spracovaniu z roku 1979), pretože toto je jeden prípadov, kedy je film lepší, ako knižná predloha. Upírska novela Stephena Kinga mi vždy pripadala podpriemerná a alebo zbytočne skratkovitá alebo prehnane dlhá, so slabými až nesympatickými postavami a otravným klišé dejom, ktorý bol zaujímavý len fascinujúcou otázkou „Môže v modernej dobe mestečko vymrieť bez toho, aby si to niekto všimol?“. Z ktorej ale King nedokázal vyťažiť až na pár náznakov takmer nič pôsobivé. Takže keď som pozeral túto TV mini-sériu, pomyslel som si, že také dobré spracovanie si King ani nezaslúžil. Postavy sú oveľa zaujímavejšie, ich konanie je menej klišé, dialógy, ktoré vedú, sa dajú počúvať, masky upírov a ich groteskné pohyby sú takmer krásne, výprava zaspatého mestečka fajn a dokonca i herci, ktorí v iných filmoch podávajú jeden mdlý výkon za druhým (Rob Lowe, James Cromwell, Rutger Hauer, Donald Sutherland), sa vzchopili a ukázali sa v poriadnom svetle (či skôr riadnej tme?). Najpozitívnejšie ma prekvapil zasnený hrdinov sprievodný monológ, ktorý štandardnému upírskemu krváku dodáva zaujímavý, smutný nádych. Keby som v kolónke produkcia našiel Darabonta, nečudoval by som sa. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, ale všechny filmy, které končí písničkou Sympathy for the devil, se mi značně líbí. Možná je to tím, že mám stejný vkus jako autoři. No každopádně ač tohle bylo takové béčko a ani se to nijak jinak netvářilo, bylo to pěkně udělané béčko. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kingova literární předloha patří k jeho nejlepším dílům a podle takové silné látky je radost natočit film. I když trpí řadou tradičních neduhů kingovských adaptací. Prokletí Salemu má proti jiným televizním kingovským projektům výhodu pouze dvoudílné verze, takže odpadá většina tradiční vaty, kdy oproti jiným televizákům by stačilo vystříhat pouhé minuty a věty tam, kde by jinde stálo za to vyhodit desítky minut a celé dlouhé scény. Původně jsem uvažoval o čtyřech hvězdičkách, ale druhý díl se řítí kvalitou dolů jak parašutista bez padáku. Scénář je jen průměrný a nevyužívá všech možností Kingovy předlohy, stejně tak režie by mohla být nápaditější a herecké výkony přesvědčivější, zejména v případě hlavního hrdiny. Slušný byl výkon Donalda Sutherlanda, naproti tomu Rutger Hauer mohl přitvrdit - jeho postava měla být démoničtější. Celkový dojem s přihlédnutím na televizní charakter filmu: 50 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Literární předloha patří mezi mé nejoblíbenější Kingovy knihy. Starší zpracování jsem zatím neviděla. Já jsem docela spokojená. Jistě, nejedná se o žádné mistrovské dílo, má své nedostatky, ale v rámci filmových adaptací Kingových děl se rozhodně jedná o slušný nadprůměr. Prokletí Salemu má atmosféru, výbornou hudbu a nepostrádá ani napětí. Ideální televizní horor do pozdních nočních sobotních hodin. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Na televizní film je to velice dobře zpracované dílo, efekty jsou důvěryhodné, atmosféra tak jak se patří. První půle se rozjíždí velice pomalu a je spíše nudná, ale druhá polovička už je jiná káva a film nám ukazuje svou silnější stránku, ale pořád se tam najdou hluchá místa, která brzdí silnějšímu dojmu z celkovému hodnocení. Myslím, že tři hvězdy je dobrá známka... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Slabá televízna adaptácia druhého románu Stephena Kinga. Aj keď sa film snaží čo najvernejšie pridržiavať knižnej predlohy, i tak sa mu vôbec nedarí navodiť požadovanú atmosféru. Herecké obsadenie je totálne nedobré. Krok obsadiť hlavné úlohy relatívne známymi menami tomuto vamp-horroru skôr uškodil. Trojica vyslúžilcou Lowe, Sutherland a Hauer to absolutne nezvládala. Pôsobia neohrabane a nepresvedčivo. Jeden ako druhý. Táto verzia "Prekliatia Salemu" za moc nestojí. ** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Nečítal som knihu, nevidel som predchádzajúci film. Nový film o mestečku Jerusalem v ktorom sa obyvatelia postupne menia na upírov ja veľmi dobrý. Na to že to je TV film má svoju atmosféru, natočil ho celkom zručný režisér, svojim hlasom k soundtracku prispela aj Lisa Gerard, plus plejáda skvelích hercov: Donald Sutherland a Rutger Hauer v úlohách upírov ma neskutočne potešili. Je to jednoznačne natočené podľa jednej z najlepších kníh Stephena Kinga. Klasické pojatie upírov ja veľmi skvelé ako musia byť pozvaný ďalej, príbehy ľudí v mestečku atd. Strasne sa mi pácil záber, ako štvorica hrdinov ktorý sa akoby mimochodom stretla pred tajomným domom rozhodne kráča k nemu za stáleho debatovania aby pozabíjali tvorov kt. sa v ňom schovávajú pred denným svetlom, ale aj pád živého človeka rovno na rozbehnutú cilkulárku ;-). ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takhle by se adaptace knih dělat neměly. Kostra děje přeci tvoří jen minimum z toho, jak dílo působí. Mnohem podstatnější je podchytit náladu, atmosféru, ducha předlohy. To je vážně tak obtížný pochopit, že prostředky předávání meziřádkového obsahu z knihy nelze použít stejně úspěšně ve filmu? Že film zkrátka musí mluvit jinak? Prokletí Salemu se tak stalo typickou zkratkovitou snahou narvat do filmu vše "viditelné" a tím bezobsažně nepředat nic podstatného a zajímavého z originálu. Když to tvůrce navíc okoření dementními dialogy, Arbiterovi nezbývá nic jiného, než aby kruto zaplakal. ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší filmové zpracování Stephena Kinga, jaké jsem viděl, Na to, že jde o televizní film, je to opravdu výborně natočené, film má atmosféru, netečou tu zbytečně potoky krve a těch 184 minut není vůbec na škodu. Opravdu příjemné překvapení. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších adaptací knihy Stephena Kinga, kterou jsem zatím viděl. Na svou délku si film drží kupodovu vysokou laťku, kazí to pouze nevydařené klíčové scény nebo grafické nezvládnutí upírů - vypadají spíš jako zombie... Hodně pozitivně hodnotím inteligentní dialogy, které celkem přesně kopírují Kingovu knihu. HUDBA: Christopher Gordon - má kolísavou kvalitu, hlavní klavírní téma je brilantní, podobně jako chorály. K soundtracku přispěla dvěma písněmi i skvělá Lisa Gerrard, na kterou nedám dopustit - její hlas je ovšem slyšet prakticky jen na začátku a na konci. Přesto je skladba Salem's Lot aria jednou z mých nejoblíbenějších písní vůbec. Horší čtyři hvězdičky ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála Kingových adaptací, která se (až na pár opravdu drobných detailů a závěr, jenž se odehrává po "dočištění" Salem's Lotu a nikoli před ním) skutečně drží předlohy. Je mi obrovskou záhadou, jak může tolik lidí napsat, že "film otrocky kopíruje knihu", a vzápětí udělit pouhé dvě hvězdy; není snad právě dodržení knižních předloh při jejich chystaných audio-vizuálních převedeních požadavkem a snem každého, kdo dané knihy četl a komu se líbily?!? Jediné, co mohu tomuto dvojdílnému TV filmu vytknout, je onen zmiňovaný závěr (já prostě jsem zastánkyní otrockého kopírování), nízký rozpočet (za který ovšem nikdo nemůže, neboť projekt vznikl pro televizi a nikoli pro plátna kin) a herecké obsazení (lhala bych, kdybych řekla, že mi nesedl nikdo, ale moc jich nebylo). V rámci televizních filmů nicméně hodně vysoký level (spolu s třídílným "Domem v růžích" kingovský TV top).;-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pomerne obstojné TV spracovanie Kingovej predlohy. To najlepšie na filme je atmosféra, ktorá sa drží na solídnej úrovni takmer celý čas (hlavne pokiaľ trvá záhada), ku koncu však nevydrží a začne slabnúť. Problémom je možno stopáž, príbeh, aj keď bol celkom zaujímavý, nevydržal udržať moju pozornosť celý ten dlhý čas. Dalo sa to riešiť dvomi spôsobmi. Buď ju skrátiť (je tam niekoľko hluchých miest), alebo ešte lepšie dotvoriť celkovú atmosféru a príbeh viac "zostrašidelniť". Čo sa týka hercov, nemám námietky. Sutherland s Hauerom zahrali skvele, hlavne bradatý Sutherland bol "očarujúci" :). Film je ako stvorený na relax, keď má človek chuť na niečo hororové ale nie zas na moc strašidelné. 65/100 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Velmi, ale opravdu VELMI nezáživné a nezajímavé. Hooperova verze je o dvě třídy lepší - i díky lepším hercům, téměř neustále přítomné nejistotě a zoufalství a hlavně geniálně ztvárněnému Barlowovi! Kam se na něj hrabe Hauer... ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Nejprve si definujme knižní tvorbu Stephena Kinga – ta se dělí na (víceméně) klasická dramata (Vykoupení z Věznice Shawshank, Zelená míle, Srdce v Atlantidě, Stůj při mně) a hororové příběhy…a na sérii Temná věž. Příběhy spadající do první kategorie se zpravidla dočkávají velmi povedených filmových adaptací, avšak s těmi horory to až tak slavné není. King totiž píše poměrně běžné hororové příběhy, které by se daly považovat za brak. Síla jeho děl tkví především v samotných postavách, detailním budování fikčního světa, důrazu na psychologii a pečlivé popisnosti. To je něco, čeho se nám v klasických hororech často nedostává, protože v centru jejich zájmu většinou bývají mordy, napětí budící scény, atd. – prostě klasické žánrové atrakce. A jestli má nějaký filmový horor délku stopáže kolem půldruhé hodiny, tak na vypiplané charaktery a celkovou propracovanost fikčního světa, na což jsme u Kinga prostě zvyklí, opravdu nezbývá moc místa. Občas se některá celovečerní adaptace skutečně povede (např. De Palmova Carrie nebo Darabontova Mlha), zpravidla však z důvodu smrsknutí textu do zhruba dvouhodinové podívané zapříčiní, že výsledný film působí značně okleštěně – dobrým příkladem budiž hodinu a půl trvající Stříbrná kulka hemžící se karikaturami. O poznání lépe na tom jsou televizní mini-série oscilující kolem tříhodinové délky. K takovýmto adaptacím se sice moc nedostanou známí hollywoodští filmaři a rozpočty na realizaci projektu nejsou tak objemné, následkem čehož tyto filmy zpravidla nedosahují kvalit filmů celovečerních. Toto je však kompenzováno větším prostorem pro rozvinutější vyprávění, což je pro adaptace Kingových děl přesně to pravé. ______ Televizní film Prokletí Salemu se svou délkou blíží rovným třem hodinám a celá jeho první polovina plyne v pozvolném tempu, postupně vykresluje nemalé množství charakterů a důležité vztahy mezi nimi, opatřuje fikční svět vlastními mýty a historií a díky tomu všemu působí celý film výrazně plastičtějším dojmem. Divák má čas sžít se s postavami, k některým přilnout, k jiným cítit odpor a na některé v průběhu filmu dokonce i změnit názor. Vypravěčský voiceover hlavního hrdiny simuluje Kingovu popisnost a opět prohlubuje plastičnost městečka Jerusalem´s Lot, ve kterém se celý film odehrává. V druhé polovině už tzv. dochází na lámání chleba, vyprávění nabere na tempu, mrtvých (nebo spíše nemrtvých) je čím dál tím více a napětí se stále stupňuje…a že je ten film opravdu velmi napínavý. Z technického hlediska se sice nejedná o žádný zázrak, některé momenty nezapřou chudší rozpočet, avšak celkově Prokletí Salemu vypadá v rámci televizní tvorby velmi dobře. Herci jsou typově velmi dobře obsazení a projektu se upsalo i pár hereckých veteránů, jako např. Donald Sutherland, Rutger Hauer nebo James Cromwell nebo Andre Braugher, kterého Darabont o pár let později obsadil do své Mlhy spolu s Thomasem Janem, který zase hrál v další „kingovce“ Pavučina snů. Ona Mlha je vlastně z větší části obsazena herci, kteří už účinkovali v nějaké jiné adaptaci Kingových textů – William Sadler hrál předtím ve Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli, Jeffrey DeMunn se objevil v televizní Bouři století, Vykoupení z věznice Shawshank i v Zelené míli, Frances Sternhagen hrála v Misery nechce zemřít…to jen pro zajímavost. ______ Prokletí Salemu nabízí velmi poutavou a napínavou podívanou, při jejíž sledování ty takřka tři hodiny celkem rychle uplynou. Líbí se mi, jak King pracoval s klasickým upírským mýtem a aplikoval ho na současné maloměsto, přičemž zde ani nechybí téma strašidelného domu a okultismu. Být to tak ještě osobitěji a nápaditěji zrežírované... () (méně) (více)

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre zvládnutá adptácia (vzhľadom na to čo podľa Kinga točia). Rob Lowe perfektný, Rutger Hauer trochu smiešny, Sutherland dotatočne slizký (aj keď pomerne odlišný predlohe) a pomerne zlá Samantha Mathis (absolútne tam nesedí a úplne sa vymyká knihe)... Hustá atmosféra, obstojné zobrazeie upírov. Ukážka, že Kingovkám najlepšie sedia televízne miniseriály... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Občas si říkám, že je docela škoda, že většina filmů podle Stephena Kinga se dočkala jen TV zpracování. Na druhou stranu je nová verze "Prokletí Salemu" celkem povedená a to i přes fakt, že neobsahuje hutnou atmosféru a po celou dobu nevyděsí. Tvůrci se ve třech hodinách mohli dost rozšoupnout, takže je film dost rozmáchlý s celou řadou postav. Překvapivě jsem se bavil a rozhodně se film povedl více než podprůměrné "To", které však mělo zajímavější příběh. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosféra, pěkné efekty, jen nechápu zbytečné odchylky od knihy brilantního Stephena Kinga a taky proč tam měli i ne-upíři modré rty. Není sporu o tom, že zpracování bylo rozhodně šťastnější než to z roku 1979 (Salem´s Lot), děsivé scény byly děsivé a ne k smíchu, zloduch Barlow měl švih a scéna, kdy upírka Susan konejší svědomí Bena Meyerse, nemá chybu. Přesto to sklouzává k průměru, ale příznivci Draculy mají povinnost :-). ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Dobré to bylo jak na Stephena Kinga (většina filmových adaptací jeho děl totiž nedopadá úplně nejlíp), dobré to bylo i na upírský film (gotičtí upíři jsou prostě víc cool než ti zdeptaní emaři :-) a výtečné to bylo na televizní film. Přiznávám, že ta tříhodinová stopáž na mě byla trochu těžká soda a tak jsem to dal na dvě pokračování. Herci jsou vybraní dobře, hlavně James Cromwell se pro tyhle role snad narodil (naposledy jsem ho viděl v American Horror Story a i toho jeho doktora Mengeleho jsem mu věřil, ono s takovým ksichtem... :-). Hurá na předchozí verzi a hip hip hurá na knížku. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Je přece debilita stěžovat si na obří stopáž, když si ten film s tímto faktem pouštím, ale vono je to fakt tak strašně dlouhý.... ()

Reklama

Reklama