Reklama

Reklama

Tajemné okno

  • USA Secret Window (více)
Trailer

Přestože ví, že by měl sedět u počítače a psát další knihu nebo alespoň na chvíli vylézt ze své staré chaty a projít se se svým psem okolo jezera, úspěšný spisovatel Mort Rainey (Johnny Depp) vyspává až 16 hodin denně na svém oblíbeném kanapi. Je uprostřed bolestného rozvodu a všechny okolnosti, které rozchod doprovázejí, se stávají čím dál tím více nepříjemnými. Celá záležitost vysává jeho energii i kreativní potenciál a Mort je donucen čelit obzvláště těžkému tvůrčímu bloku, který mu brání dát dohromady byť jednoduchou větu. Když už se zdá, že se nemůže stát nic horšího, objeví se na prahu jeho boudy psychotický cizinec John Shooter (John Turturro), obviní Raineyho z toho, že ukradl jeho příběh, a požaduje po něm náhradu. Přes všechny Raineyho pokusy o usmíření se Shooter stává stále více neodbytným a agresivním. Svým vyšinutým smyslem pro spravedlnost omlouvá vše - včetně případné chladnokrevné vraždy. Rainey, který je zatažen do zběsilé hry na kočku a myš, pomalu zjišťuje, že v něm dřímá mnohem více mazanosti a odhodlání, než si kdy myslel. Nakonec si uvědomí, že nezdolný Shooter jej možná zná lépe než on sám. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

I když překousnu svou averzi k Johnnymu Deppovi, nevychází mi ze Secret Window víc než průměrný thriller. Atmosféru jsem nezachytil, jen ten maniak John Turturro je správně Kingovsky znepokojivý. Pointa je dnes již tak nezajímavá, že ani nemá cenu se o ní nějak víc zmiňovat. Až jsem se zastyděl, že jsem ji neodhadl hned po pár minutách. Úplný závěr naopak potěšil. Rozpačitých 6 z 10. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Sledovat adaptace Stephena Kinga je možná lepší bez znalosti literární předlohy. Ale i když jsem předlohu nečetl, tak jsem klíčovou pointu odhadl dost dopředu.... Atmosféra je sice dobrá, Depp je charismatický jako vždy, ale nějak to úplně nefunguje. Možná to bylo tím, že na Koeppa toho bylo tentokrát hodně a scénáři se věnoval míň než režii.... P.S. - na DVD je uvedena trošku rozšířená verze konce, kterou ale asi museli (zřejmě kvůli přístupnosti) vystřihnout :) ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Dráma-thriller-horror z minulého storočia, ba možno aj viac. Nielenže je príbeh nezaujímavý a predvídateľný (na čo si u Stephena Kinga začínam zvykať) ale samotné remeselné prevedenie je nehorázne suché a nenápadité. Preto je svojim spôsobom samovražda točiť niektoré knižné predlohy, pretože priestor pre tvorivosť je takmer nulový. Zistil to učite i Depp, ktorý sa takýmto kusom bude pravdepodobne vyhýbať mílovými krokmi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slušná adaptace literární předlohy Stephena Kinga, která se opírá o skvělé herectví Johnyho Deppa. Nepatří sice vzhledem k průměrnému scénáři ke špičce žánru, ale pěkných 70 % celkového dojmu ode mě dostane. Pointa je předvídatelná, ale atmosféru si film dokáže udržet téměř do samého závěru a řada scén má svůj kingovský půvab. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Dle přečtených zahraničních i tuzemských recenzí/komentářů jsem čekal průměrnou zábavu. Nakonec se mi dostalo filmu, který imho neobsahoval žádné zbytečné kiksy a nedostatky. Výborná hudba Philipa Glasse (viz HODINY a další) či také Davida Byrnea a Briana Ena + velmi dobré herecké výkony + napětí vytočené do těch správných/optimálních otáček = príma filmový zážitek. Oceňuji také fakt, že ikdyž je pointa vcelku brzy vytušitelná, tak je přesto divák dlouho "vozen za nos" díky předkládání řady jiných vysvětlení a teorií. Očekávaný závěr je pak přesto překvapivý. Jediná výtka snad patří odlišné vizuální stránce některých flashbacků (ty, které diváky vracejí v ději o půl roku zpátky). Působily zbytečně rušivým dojmem. Shrnuto a podtrženo: Pro mně osobně velmi příjemné překvapení. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (16)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. března 2004 v New Yorku. (Varan)
  • Když se Mort Rainey (Johnny Depp) dívá do zrcadla, tak slabě zašeptá: "When Sister Veronica found out about the windows she withdrew the school from the competition." Jde o repliku z filmu Rosemary má děťátko (1968). (Chatterer)

Reklama

Reklama