Reklama

Reklama

Harry měl v životě jen dvě lásky: magii a Bess. Jenže přes veškerou snahu spolu jeho milé málokdy vycházely... Jeden z nejznámějších světových iluzionistů a kaskadérů se narodil v Budapešti roku 1874 jako Erik Weisz a o pár let později se s rodinou nalodil na parník mířící do Spojených států. S vystupováním začal už jako devítiletý, tehdy se však věnoval visuté hrazdě a až jako náctiletý přešel ke kouzelnictví. Aby také ne, jeho pseudonym je poctou zakladateli moderní magie jménem Jean-Eugene Robert-Houdin. Než ale Harry Houdini se svým novým přízviskem prorazil, živil se vším možným – mimo jiné vystupováním za „divého muže“ v rámci pouťové atrakce na Coney Islandu. Opravdový zlom však přišel až díky dvěma náhodám: když objevil svůj talent pro eskapistické kousky a když se seznámil se svou budoucí ženou Bess. Americký životopisný film z roku 1953 těží vedle fascinujícího příběhu o kouzelníkovi, jenž při svých kouscích často pokoušel smrt, také z ústřední herecké dvojice. Tony Curtis a Janet Leighová si tehdy teprve razili cestu k velké hollywoodské slávě, avšak už v tomto raném snímku lze jen těžko přehlédnout jejich jedinečné nadání. Hereckou souhru navíc usnadňovala skutečnost, že oba představitelé byli manželé i mimo filmové plátno. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

LencaN 

všechny recenze uživatele

Sice by se dala vytknout spousta věcí, jako trochu odbyté všechny ty triky, zjednodušený děj, kdy jsme se vlastně moc nedozvěděli, co Houdiniho na těch únicích tak fascinovalo nebo jak se k tomu všemu dostal. Ale což. Já tuhle verzi životopisu velkého kouzelníka vidím jako romanci, protože vztah Houdiniho a jeho ženy tady hraje hlavní roli a mně to vyhovovalo, protože vím, že novější verze s Brodym je naopak velice přesná, ale zase chladná. Tady jsem se ráda nechala vtáhnout do starého světa kouzel, do doby, kdy se točily úplně jiné filmy než dnes, taková nostalgie, romantika a pro mě krásný vizuál. Nevím, co to je, ale tyhle staré filmy se mi vzhledově hrozně líbí, možná barvy, nasvícení, nevím. Každopádně Tony Curtis byl ten, kdo celý film táhnul jako kůň dopředu nepřístupným terénem, byl sympatický, charismatický a pokorný. K tomu mu úspěšně sekundovala roztomilá Janet Leigh, s kterou tvořili na plátně dobře fungující pár. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tento klasický americký štúdiový produkt pomáhal rozbiehať karieru obom hlavným predstaviteľom. Film veľmi zjednodušenou formou predstavuje asi 20- ročné obdobie plodného života maďarského prisťahovalca v Amerike, známeho na celom svete pod menom Harry Houdini. Berie si na mušku predovšetkým vzťah k manželke a predvádzaniu najznámejších kúskov. Z dnešného pohľadu však neponúka nič prevratného, oceniť ho môžu len milovníci starších filmov. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film Houdini, i díky hlavním představitelům, není špatný film. Zaujmou především záběry pod ledem nebo kouzelníka visícího na domě nad ulicí. Já mám s filmem ale ten problém, že zcela nepopisuje jeho život. Jsme svědky toho, jak se dá na hvězdnou dráhu, jak se stane slavným a své kousky předvádí i před soudem. Ani smrt samotná ale neodpovídá skutečnosti. Jak už to tak v padesátých letech bylo běžné, řada scén je navíc natočena ve studiu. Film opravdu chvílemi působí jako komedie. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tenhle film dělá Tony Curtis, a až pak Houdini. Docela zajímavý pokus o zachycení života velkého umělce, škoda jen že jsou triky trochu odbyté a nešlo se víc do hloubky, například v oblasti showbyznysu, snaha o proražení shrnutá do kapitoly "a my si teďka na vás zahážeme rajčaty" - tady byl potenciál pro ještě zajímavější příběh. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Na kouzelnické triky Houdiniho z Someone Likes It Hot a gf z Hitchcockova Psycha se dívá skvěle a s úžasem na tváři, též jejich výkony. Osobně mě pobavilo, jak se potkali, nevím, zda-li to bylo podle reality. Ostatně v tehdejším Hollywoodu se mnoho scén i vysoce uznávaných seriózních děl nebralo zas tak vážně, přestože nároky na obsazení byly mnohem vyšší. Že by ta odlehčenost byla volnou reakcí po veřejné panice a strachu z války (Amíci takoví byli odjakživa, přestože dnes se to zdát nemusí)? Ale nejvíc mrzí otevřený (?) konec vzhledem k tomu, co se tenkrát stalo. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Německý kouzelník Johann von Schweger, po kterém Houdini (Tony Curtis) léta pátrá, není doložen jako skutečný. (sator)
  • Harry Houdini se ve skutečnosti jmenoval Weiss (německé slovo pro bílou barvu) a hraje ho zde Tony Curtis, jehož skutečné jméno je Schwartz (schwarz je německé slovo pro černou barvu). (sator)
  • Amatérský kouzelník Tony Curtis v tomto filmu předvedl většinu svých vlastních triků. (sator)

Reklama

Reklama