Reklama

Reklama

Krvavé pobřeží

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh filmu Krvavé pobřeží se odehrává v roce 208 v Číně během vlády dynastie Han. Ačkoliv Číně vládl jeden císař - Han Xiandi, země byla rozdělena do mnoha proti sobě bojujících států. Na západě měl vládu v rukou ambiciózní premiér Cao Cao, který používal císaře jako svoji loutku, východ ovládal císařův strýc Liu Bei. Cílem Cao Caa bylo zničit všechna království a prohlásit sebe za jediného vládce sjednocené Číny. Jeho protivník Liu Bei se snažil získat na svoji stranu království Wu, ležící na jihu zemi, kterému vládnul Sun Quan. Liu Bei k němu vyslal svého vojenského poradce Zhuge Lianga, který se zde seznámil s místním vicekrálem Zhou Yu, s nimž se velmi spřátelil.

Když Cao Cao zjistil, že se tato dvě království stala spojenci, vyslal proti nim armádu osmi tisíc mužů a dvou tisíc lodí. Doufal, že zabije dvě mouchy jednou ranou. Armáda se utábořila v lese Crow u řeky Yangtze, na jejímž druhém břehu, tzv. Krvavém pobřeží tábořili spojenci. Zdálo se, že se zmenšujícími zásobami jídla a prořídlou armádou, jsou spojenci v koncích. Zhou Yu a Zhuge Liang dali hlavy dohromady a díky své moudrosti se jim podařilo obrátit vývoj války. Následovaly nespočetné bitvy na zemi i na moři, které vyvrcholily nejslavnější bitvou v čínské historii - bitvou u Rudého útesu (Čchi´ Pi) na jižním břehu Jang-tse. V boji bylo potopeno dvě stě lodí a směr čínské historie byl navždy změněn.

Tato slavná bitva byla jednou pro vždy zachycena v románu „Romance of the Three Kingdoms“. Přesto, že je kniha stará více než 700 let, pořád je v celé Asii velmi populární. Bylo podle ní uděláno více než tucet počítačových her a množství komiksových knížek. Režiséra Johna Woo tento příběh přitahoval více než 20 let, ale v tehdejší době neexistovaly vhodné podmínky, technické ani finanční, které by umožnily vznik tak velkého a nákladného filmu. Příležitost přišla v létě 2004, když producent Terence Chang poprvé přiletěl do Pekingu a začal dávat dohromady plán i potřebné finanční prostředky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Sledovat dvouapůlhodinovou taktickou bitvu mě bavilo víc než sem čekala. Nebejt toho až trochu moc pyromanskýho finále je to fakt dokonalý. Všechno, co se na plátně děje je chytrý a není to překombinovaný jako v tom děsným závěru Klanu létajících dýk. I ta jedna malá romance tam zapadá docela dobře a nenásilně. A bitevní vřava je na velkým plátně fakt nejlepší. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Začátek byl strašidelný. Bála jsem se, v jaké beztvaré monstrum tahle kameramanská etudka může přerůst. Byla jsem připravena na sled konvenčně nasnímaných bitev všichni stejní vs. všichni stejní a okázale podaných klišé. Naštěstí bylo to válčení neskonale elegantní, film jakž takž graduje, v nedostatcích jsem si našla cosi familiérního a sem tam je zakomponován přijatelný vtip. Stručně řečeno mě to, ač ne úplně ideálním způsobem, bavilo (a na nesestříhanou verzi celkem navnadilo). ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už keď som v titulkoch zbadal meno režiséra, vytušil som, že nebude dobre. A ani nebolo. Údajne historický film s hercami podobných tvárí a ťažko zapamätateľných mien neprebiehal ako historická freska, ale ako séria do nekonečna sa opakujúcich súbojov, ktoré nudili do zbláznenia. Je pravdepodobné, že na sledovanie takéhoto filmu musí byť divák Číňanom. To ja ani vzdialene nie som a keď som si uvedomil, že film má takmer tri hodiny, tak som ho v polovičke, v rámci život zachraňujúcich úkonov, vypol. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ryze čínský historický velkofilm značně ovlivněný moderním trendem amerických snímků, což není nutně na škodu. Délka filmu je asi jediným velkým nepřítelem tohoto počinu Johna Woo. Sice jsem se nenudil, ale konec jsem očekával jako spásu. Jestliže jsem hovořil o velkém nepříteli, musím uvést i ty menší. Vadilo mi zejména to, kolik scén tu zavání laciným béčkovým akčním filmem. Dále jsem nebyl odvázaný z toho, že veliká přednost snímku - bojové, resp. válečné scény - jsou tu v takové míře, že si vlastně podřezávají pod sebou větev a brzy tak přestanou diváka (mě tedy určitě) překvapovat a zajímat. Od filmu, který trvá zhruba 140 minut bych očekával více, než jen 120 minut samých bojů a zbylý krátký čas naplněný strategickým uvažováním. Přesto všechno však nemohu pocitově jít s hodnocením níž. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Mám z toho trochu rozporuplné pocity. S hrdiny tohoto filmu jsem se seznámil už kdysi dávno, když jsem hrál Dynasty Warriors 4 až 6 :) jelikož hra pojednávala o tom stejném, zastavit Cao Caa, takže jsem znal osudy hrdinů. A bohužel musím říci, že hrát hru bylo o dost zábavnější, něž sledování filmu. Film hrozně trpí zdlouhavými scénami, které jsou docela nudné. Osobně si nedokáži představit, jak by tento film mohl mít dvě části. To bych asi nedal. Jinak, co se týče soubojů a akcí, tak to Jonh Woo pojal svým způsobem, který se mi zamlouval a nemám k tomu co bych vytkl. Škoda, že to není okořeněné špetkou humoru... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (9)

  • Tento dvoudílný film bude v západních zemích sestříhán do jednodílné verze. Filmy obsahují mnoho čínských jmen a znaků čínské kultury, která by prý pro západní publikum mohla působit zmateně a nepřehledně. (TomikZlesa)
  • Při natáčení námořní bitvy se zabil třiadvacetiletý kaskadér. (TomikZlesa)

Související novinky

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

26.12.2010

V květnu odstartuje Christopher Nolan natáčení The Dark Knight Rises a jeden by čekal, že Christian Bale se v klidu připravuje na návrat do Batmanova kostýmu a v další sebevražedné tělesné proměně… (více)

Království zabijáků Johna Woo

Království zabijáků Johna Woo

15.06.2010

Po megaprojektu Krvavé pobřeží a krachu velkofilmu z dob čínské revoluce 1949 se John Woo odmlčel. Najednou je tady ale s filmem, který nejen produkoval (spolu se svým dlouholetým parťákem Terencem… (více)

Reklama

Reklama