Reklama

Reklama

Kuciak: Vražda novináře

  • angličtina The Killing of a Journalist (více)
Trailer
Dánsko / Česko / USA, 2022, 102 min

Obsahy(1)

Chladnokrevná vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v únoru 2018 otřásla nejen Slovenskem. Proč museli zemřít? Dánský koprodukční dokument Kuciak: Vražda novináře rozplétá chapadla (nejen) slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy a s potřebným odstupem. Divákům přináší nikdy nezveřejněné záběry, málo známé informace a také autentické rozhovory s rodiči Jána a Martiny i s obhájcem hlavního obžalovaného podnikatele Mariana Kočnera. Unikátní policejní záběry a materiály vrhají na celý případ nové světlo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Sú tu aj dobré informácie, dobré zábery, fotky. Ale odpad to je svojou podstatou. Dokument súdi bez súdu a tento svoj súd politizuje a jeho cieľom je opäť označiť určité politické zlo, ktorému sa musíme vyhnúť. Samozrejme, jediná alternatíva je v tom prípade len progresivizmus, viac toho v politickom spektre už nie je. Takže objektívny dokument to nie je ani trochu. Už len v tom je smiešny, že kým nahrávku Danka so Zsuzsovou pustí pomaly celú, nespomenie už, že s tou istou kreatúrou si vypisoval ctihodný to Lipšic, ktorý sa v dokumente tvári ako seriózny svätec, čo bojuje za dobro. Nehovoriac už o angažovaní sociológa Vašečku, jasne napojeného na určitého politické kruhy. Nechýbajú ani nezmysly s talianskou stopou, ktorá nikdy nebola potvrdená, no a povestným výkalom na torte bola angličtina Holcovej a niektorých ďalších, ktorí pôsobili ako nejaký molodec zo zemľanky, čo po videní jedného videa Miley Cyrus ide speakovať sťaby expert filológ. Keď neviem rozprávať anglicky, tak sa radšej nestrápňujem. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

I když o tom má divák ledacos načteno, vidět to na vlastní oči na záběrech v dokumentu je prostě síla. A síla je to o větší, když si divák uvědomí, jak krátkou paměť Slováci při posledních volbách měli. A že si opět do čela zvolili onu přidrzlou typicky devadesátkovou mafii, která nelení a od první chvíle, zcela bez skrupulí a bezprecedentním tempem pracuje na rozkladu právního státu, uchvácení všech institucí v zemi a zajištění beztrestnosti vlastních lidí. Zase jsem o něco vděčnější za to, co tu v Česku máme a co jsme si zvolili. A do dalších voleb nezbývá než doufat, že příklad Slovenska pro nás bude dostatečným odstrašujícím případem. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Gregorovce sú len pár kilometrov a tak sme tento rok navšívili „Koncert pre Jána a Martinu.“ Prvým faktom je, že bol už piaty. Druhým, že sa nekoná v deň výročia ich smrti, ale plánovanej svadby. Najviac sa ma dotklo svedectvo pani Kušnírovej. Keď na sociálnych sieťach zverejnili dátum tohto ročníka, nejaká žena jej napísala do komentára, že by už mala prestať s tým medializovaním, veď nie je jediná, kto prišiel o niekoho blízkeho. „Veď aj mne zomrel len 40-ročný manžel a neroznášam to po všetkých médiách.“ P. Kušnírová na to reagovala, že ona ale musí žiť s tým, že niekto jej milovanú dcéru zavraždil a že posledné, čo v svojom živote videla, bol pohľad do hlavne zbrane. Cynické, obludné, dokument musí zasiahnuť každého rodiča (i nerodiča, ak je človekom). Nedostatok človečenstva totiž hľadí z mnohých tvárí v dokumente. Ktorý ani nemohol vzniknúť na Slovensku. A septembrové voľby ukážu, či sa pamäť Slovákov opäť nestáva pamäťou meňavky. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Odporná lidská špína. Celej případ sleduju a člověku je u toho akorát na blití. Úroveň mafie/korupce na Slovensku je oproti ČR opravdu o level horší. Ještě by měli poslat na doživotí Kočnera a tu jeho odpornou štětku. Zle je mi taky z vystupování obhájce v tomto dokumentu, kterej tam plácá takový ty běžný kecy typu "každý má právo na obhajobu" a hledá naprosto směšný nedostatky v obžalobě. Blbý je, že tohle na část lidí fakt zabírá. Přijde mi, že si leckdo plete "právo na obhajobu" s morální otázkou, jestli a jak je správný někoho obhajovat. Dokument samotnej je přehlednej a bez nějakejch přehnanejch formálních vsuvek to celý odvypráví. Což je podle mě preferovaná forma na takovej materiál. Smekám před tím, co dělají rodiče Kuciaka a matka Kušnírové. To chce velkou sílu. #kviff56 (80%) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

I když si člověk může myslet, že celý ten příběh dobře zná z médií, dokument Kuciak: Vražda novináře velmi zručně dává zásadní informace do komplexních souvislostí a úhledně je společně s mnoha překvapeními překládá divákovi, jemuž poté nezbývá než kroutit hlavou nad tím, jak moc „fucked up“ celá ta situace na Slovensku opravdu byla (potažmo stále je; bude). A je dobré si to připomínat, udržovat o tom aktivní konverzaci a nezavírat před tím oči. Co k tomu dodat? Byla to fakt síla. [KVIFF 2022] ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Na českou premiéru filmu přijel režisér Matt Sarnecki 23. března 2023 osobně do pražského Kina Lucerna. (Moco)
  • Alena Zsuzsová byla v dokumentu přirovnána k Mariánu Kočnerovi jako jeho zrcadlo z pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), jelikož ho neustále chválila, tak jako v pohádce zrcadlo neustále chválilo královnu. (griph)

Související novinky

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (více)

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

09.07.2022

Největší filmový svátek v Česku se po devíti dnech uchýlil ke svému konci. V sobotu večer proběhlo ve Velkém sále hotelu Thermal slavností zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v… (více)

Reklama

Reklama