Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po legendárním pokladu touží všichni, kdo mu jsou na stopě... Pátrání v mořských hlubinách uvnitř starých vraků naložených poklady je pro Dirka Pitta (Matthew McConaughey), potápěče a dobrodruha milujícího vzrušení, a jeho legračního parťáka Alla (Steve Zahn), práce jako každá jiná. Když se ale tihle dva střetnou s krásnou doktorkou Evou Rojas (Penelope Cruz), zdá se, že je konečně čeká ten pravý lov. Všichni tři se brzy vydávají na svou životní cestu. Když překonávají žhavou výheň pouští severní Afriky, využívají všechny své schopnosti, aby se ubránili krutým nepřátelům ničících svět. V závodě s časem musí tahle neobvyklá trojice hrdinů rozluštit všechny indicie, přijít na kloub tajemné záhadě a zachránit svět v tomto úžasném zábavném filmu, který si užije celá rodina. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (393)

Lima 

všechny recenze uživatele

Auu, to to bolelo! Sahara je typ filmu pro zhlédnutí v telce, když přijdete domů, unaveni po celodenní šichtě, vaše mysl pracuje zhruba tak na pětinový výkon a potřebujete u něčeho nutně zaspat. Pokud spát nechcete a naopak si chcete užít příjemné dvě hoďky no brain zábavy, čeká vás tuhý boj. Když překousnete skutečnost, že pancéřový lodní kolos z doby občanské války Severu proti Jihu se nachází uprostřed africké pouště, fakt, že jedna toxická fabrika dokáže způsobit totální globální ekologickou apokalypsu a kupu dalších blbostí, pak ještě nemáte vyhráno. Ještě je třeba strávit tu kupu klišé ve scenáři, který mi připomínal mé dětské výtvory zhruba kolem desátého roku života, kdy jsem se pokoušel o dobrodružné romanopisectví. Ale to pořád ještě není všechno. Pak je třeba se ještě vypořádat s Penelope Cruz a jejím monotónním herectvím (ani vizuálně mně tato dáma nikdy neupoutala) a upocenými fórky Steva Zahna ve své obvyklé poloze blbečka. Ještěže McConaughey svým charismatem činí tento paskvil aspoň trochu koukatelným a William H.Macy potěší uměřeným hereckým výkonem, který je tak na hony vzdálen jeho typickým slabošským smolařům. Což je ale chabá náplast. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podobně (nechtěně) zábavná taškařice jako National Treasure, kupodivu můj neoblíbenec McConaughey ve spojení s úžasnou, nádhernou, božskou Penélope působí daleko lepším dojmem než Cage s Krugerovou, ale to je možná tou absencí dementního adorování ubohé dvousetleté historie a totálního bahenního patriotismu. Stejná snůška archetypálních postav a postaviček vršících na sebe jednu efektně vypadající, ale realismu nepříliš pobírající, akční scénku za druhou (moje oblíbená je ta, kde Pénelope leze ze studny, oběma rukama se přidržuje kde se dá, a v rozhodující chvíli zachrání hlavního hrdinu dobře mířenou dávkou z kalašnikova, který před minutou spadl do studny...asi ho vylevitovala silou vůle, či co;)) a pronášejí superdrsné ("loď proplula dál do vnitrozemí a již ji nikdo víc nespatřil" - zapsáno u data X.Y.1866 v jednom řádku v archivu přístavu...už v devatenáctém století asi měli smysl pro dramatično a komično:)) nebo ultravtipné hlášky (typu: "Nazdar, jak se vede?"). No co vám budu povídat, prostě od začátku do konce legrando grando. 40%, protože je to jen efektně vypadající zločin proti lidskosti a inteligenci diváka. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to chtěl jít se známým z Austrálie, řekl, že to bude "for children", já bych tak kritický nebyl, i když si připadám jako při hodnocení Čtyř pírek. Pohodový akční letní svižný vtipný film, na který není potřeba mít přehnané nároky :-) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Viděl jse mt opřed pár měsíci a jediný, co si z toho pamatuju je, že byla Sahara poměrně dlouhá a poměrně nudná. Existuje mnoho lepších dobrodružných filmů než tento. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasný jak facka. Pojedu na saharu, najdu si diktátora /v Africe jich je tři prdele /, odhálím jeho sviňárny, vymlatím jeho armádu, rozflákám mu tanky, stíháčky, heliktopéry, překazím jeho špinavé kšefty, vojedu Penelope Cruz a vratím se do Prahy ke své práci utisklé kancelářské krysy. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Sahara naprosto dokonale splňuje podmínky letního dobrodružného blocbusteru. Má vcelku rozumně (i když stále úsměvně) vystavěná zápletka o hledání bájného pokladu (i když tenhle má poněkud větší rozměry), na který je navíc napasována druhá dějová linie o boji lékařů proti neznámé infekci. Toto kloubení komediálně-dobrodružně-akční podívané s vážně mířeným tématem, kterým nemocemi sužovaná Afrika rozhodně je, překvapivě nepůsobí jako pěst na oko, ale vcelku logicky (samozřejmě že v rámci filmu) a zvyšuje už i tak vcelku vysokou úroveň efektnosti filmu. Výprava, u které nutno podotknout, že ty vrtulníkové přelety nad pouští moc do sebe nemají, se jinak vyžívá v rozmáchlých záběrech na jedoucí auta či velbloudy překvapivě poskrovnu. Navíc to všechno formálně (potažmo obsahově snad ještě více) připomíná třetí díl Indiana Jonese a být v hlavní roli Dirka namísto Matthewa McCounaugheyho Harrison Ford, tak zde máme čtvrtý díl „archeologických příhod“ i bez Stevena Spielberga. Ale v mnoha věcech je Sahara notně svá, jako už třeba ve vzpomínané epidemii a hlavně má v hlavní ženské roli Penelope Cruz, které to neuvěřitelně sekne a už jenom kvůli ní stojí za to ten film vidět. Ale druhé shlédnutí? Možná zase v létě ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prvně mi to nic moc neřeklo, ale když jsem se na to podíval po druhé tak jsem se i celkem bavil a tu jednu hvězdičku jsem se rozhodl přidal. Nebýt tak zmotaného a chvilkama nudného scénáře tak by to mohl být hodně slušný film. Dvojka Zahn - McConaugey je výborná a do filmu se evidentně hodí a ještě k tomu sledování zpříjemňují jejich vtípky, u kterých bych si nedokázal představit někoho jiného. Vcelku zajímavé i když chvilkama nudné... --- Jak je Vám – Řídím jak vidíš – Dobrý a ty Rudi - Zastřelil jsem chlapa světlicí - hustý ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $130miliónovTržby USA $68,671,925Tržby Celosvetovo $119,269,486 ║ Dosť nezáživné dobrodružstvo nesúce sa po celý čas v povrchnej úrovni čo nemá šancu zaujať a tobôž ponúknuť niečo čo by fakt stálo za to. O premrštenom a nevyužitom rozpočte škoda hovoriť. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od první vteřiny strašně průhledný film směřující k jasnému konci. Matthew McConaughey trochu potěší, ale jako novodobá variace na indiana jonese je prostě k smíchu. Penélope Cruz umí hrát nejlépe mimo americu a zde je pouze jako ozdoba co určitě dostala slušný balík. Potěší oblíbený mistr vedlejších rolí William H. Macy. Celkově vzato jde o další film, který těží z Indiana Jonese a jenž nedokáže udržet pořádnou kvalitu celých 124 minut. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dirk Pitt je knižním druhořadým mixem doktora Jonese a sebevědomého Bonda, Jamese Bonda. Filmový Dirk Pitt by takový také chtěl být, jenže ho představuje Matthew McConaughey a postrádá tedy jakékoli charisma nad ráme "zpocené břišáky". Stejným problémem trpí i (ne)vtipný poskok v podání Stevea Zahna. A až na tuto podstatnou výtku to vlastně není nijak špatné. Zpočátku. Úvodní titulky totiž rozhodně navnadí a začátek tento dojem nevyvrací. Sahara nabízí dostatek exotických lokací, zaujme solidní a častou akcí a místy i tím správným dobrodružným "oparem". Dojmy pak kazí přepísklá stopáž, změna žánru v polovině stopáže i divná hudba jak ze špatné romantické komedie. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Penélope Cruz tady vypadá jako Lucie Bílá, ale i ta by to zahrála lépe. Předem bylo jasné, za co to tak asi bude stát, takže se žádné zklamání nekonalo. Možná ta stopáž je docela odvážná. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Sahara je skvělý dobrodružný film, u kterého nemusíte přemýšlet, stačí se jen skvěle bavit. Nechápu tady ty nízký hodnocení. Opravdu ne. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ekologické dobrodružství za záchranou afriky, skloubené s pátráním po lodi duchů, mi mnoho radosti neudělalo. nebyl jsem sice úplně zklamán, ale i když se dokážu leckde povznést nad přehnanou akční scénou, tak tady to občas nešlo. prostě mě ,,to nestrhlo" na svoji stranu! přesto díky honičce na motorových člunech v mali a občasnou vtipnost S.Z. se to dalo přežít. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Clint Mansell: 1. Stay With Me - Faces ,2. We're An American Band - Grand Funk Railroad ,3. Sweet Home Alabama - Lynyrd Skynyrd ,4. Magic Carpet Ride - Steppenwolf ,5. Right Place Wrong Time - Dr. John ,6. Never Been Any Reason - Head East ,7. In a Foreign Land - The Kinks ,8. I'm On Fire - Dwight Twilley ,9. On the Road Again - Canned Heat ,10. Time Loves a Hero - Little Feat ,11. Fire on the Mountain - The Marshall Tucker Band ,12. Boat Montage - Clint Mansell , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi půl hodiny, než mi naplno došlo, že se dívám na jeden z nejhorších filmů poslední doby. Ale nakonec jsem si Saharu poctivě vytrpěl celou, protože jsem nemohl uvěřit, že se taková parta dokázala upsat právě tomuhle. Lavině logických děr, nesouvisejících situací a dementních dialogů s nefunkčním akčním finále. Bohužel dokázala. Jedna hvězdička za Panamu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No ale prečo ste to potom pomenovali Panama?“ – „Lebo sme si mysleli, že sme v Paname.“ Skvelé úvodné titulky, vysoký rozpočet, známa knižná predloha a pokus zlanáriť agenta 007 a doktora Jonesa na jeden parník, ešte nerobia automaticky dobrý film. Napriek tomu SAHARE nemožno uprieť dostatok kladov (exotická výprava, sympatickí herci, dravé akčné scény, humor, láska, sex), takže negatíva (nenaplnené ambície urobiť sebavedomého kríženca Jamesa Bonda a Indiana Jonesa) vlastne vôbec nie sú zaujímavé. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle se teda moc nepovedlo. Tesil jsem se na peknej dobrodruznej hon za pokladem, protoze takovejch filmu neni nikdy dost, ale ono tu o poklad vlasne neslo. Po zacatku filmu, kdy se zacla vysvetlovat legenda, jsem porad jeste doufal, ale nekdy po pul hodine, kdyz sem zjistil, ze daleko vic pude o vodu a nemoc, jsem ztratil veskery ocekavani a mozna proto jsem nebyl jeste vic zklamanej. Pribeh je prakticky predvidatelnej od zacatku do konce a i kdyz na konci najdou ten poklad, neni mu venovana ani minuta filmu. Co se povedlo, jsou triky, je videt, ze nejsou nijak prevratny, ale zaroven, ze se zas nak moc nesetrilo a konec je vcelku slusna akce. Hodne mi vadilo, ze tu je tak malo akce, protoze vyplnit 2 hodiny prevazne kecama je docela nuda, navic kdyz Penélope nema moc prostor, McConaughey az na akci na zacatku nic nepredvadi a Zahn se svym pitomym usmevem leze na nervy, takze jedinej, kdo se mi libil, byl William H. Macy, ale ten byl bohuzel vedlejsi postava. Hon na poklad pres poust mohl bejt dobrej, skoda, ze tenhle film nedostal Sommers, takle to jsou 3* za tech nekolik malo napinavejch momentu a pekny prostredi. ()

Související novinky

Vin Diesel – kladivo na čarodějnice?

Vin Diesel – kladivo na čarodějnice?

11.09.2012

Nedávno dokončil třetího Riddicka a právě v Londýně maká na Fast Six. Jedním z dalších projektů by mohl být The Last Witch Hunter. Alespoň by si to přáli ve studiu Lionsgate, které před dvěma lety… (více)

Willis hledá režiséry pro Past 5 a Red 2

Willis hledá režiséry pro Past 5 a Red 2

02.09.2011

V obou případech je fakticky rozhodnuto, že pokračování bude. Nebráníme se. S Die Hard 5 to studio 20th Century Fox myslí smrtelně vážně a Bruce taky, protože se aktivně zúčastňoval na výběru… (více)

Co dál s Pandorou a Worthingtonem?

Co dál s Pandorou a Worthingtonem?

03.01.2010

Celosvětové tržby Avatara se během tohoto víkendu lehkou nohou přehoupnou přes 800-miliónovou laťku, což znamená tři věci: 1, hlavouni studia Fox budou střílet šampusy i dlouho po Silvestru; 2, šíří… (více)

Z „jumpera“ se stane novodobý Houdini

Z „jumpera“ se stane novodobý Houdini

20.05.2009

Původně plánovaných dalších dílů Jumpera se zřejmě nedočkáme (slzy neroníme), a tak se Hayden Christensen pokusí o hit hlavní rolí v adaptaci klasického komiksového stripu Mandrake. Hlavním hrdinou… (více)

Reklama

Reklama