Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karen (Susan Strasberg) je prijatá do nemocnice v San Franciscu kvôli divnému nádoru, ktorý jej vyrástol na krku. Dr.Hughes (Jon Cedar) je presvedčený, že nádor je vlastne živý organizmus. Celá vec sa stáva ešte záhadnejšia, Karen začne hovoriť v cudzom jazyku a jej správanie je prinajmenšom podozrivé. Keď nádor dosiahne veľké rozmery, na pomoc príde John Singing Rock (Michael Ansar), indiánsky šaman. Podľa neho sa v tele Karen prebúdza k životu 400-ročný indiánsky démon. (helljahve)

(více)

Recenze (14)

Rodriguez odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle "veledílu" jsem nemohl dát jinak než odpad. Koukat více než hodinu na doktory, jak určují mladé ženě jestli je to nádor či nikoliv, mě přijde ujeté. Když už přijdou s tím, že to nádor není a má za ušima prastarého šamana, který se ke všemu sám porodí? A zbylých 15minut je tak přeplácaný efekty, až by i sám el diablo blil za nemocniční postelí! 0% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jeden kritik o filmu údajně prohlásil: "Kdo neviděl nahou ženu bojující pomocí světelných paprsků s bublajícím démonem - ten nemůže z tohoto světa odejít opravdu šťastný." Opravdu výstižné. Literární předlohu jsem nečetl, ale řekl bych, že Girdlerův Manitou je skvělou ukázkou toho, jak úprava a změna filmové podoby může docela zabít daný příběh. Na druhou stranu je fakt, že ten šílený závěr je něčím, co utkví v paměti. Jinak je to takový klasický horrorový příběh ještě z dob, kdy filmům (i těm horrorovým) šlo hlavně o příběh a ne jen vizuální formu. Susan Strasberg je ve své roli výborná, snad proto, že mnoho prostoru nedostala, o to víc vystupují její skvělý řev a Misquamacova mluva. Tony Curtis mi v roli svérázného věštitele skoro vůbec neseděl, řekl bych že hlavně proto, že je to neuvěřitelné herecké poleno. Zato oba indiánští šamani (a Michael Ansar obzvláště) byli fajn. Není to nijak originální, v dnešní době by to celé určitě neuspělo, ale právě i to aroma konce sedmdesátých let, se zavánějícím odérem nastupoujících osmdesátých let, způsobuje, že i když jsem těsně po dokoukání filmu moc nadšený nebyl, nakonec se mi to přece jen postupem času nějak rozleželo a zase tak špatné to nebylo. Má to své světlé chvilky, má to své neuvěřitelné chvilky (ten závěr, ten závěr v němž Girdler s jediovskými paprsky tryskajícími z rukou Lucase snad i předběhl), má to své zajímavé chvilky. Dá se to. Musíte tomu trošku prominout, ale nakonec to svůj účel splní. 2,5* ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

Film je založený na starej indiánskej legende.Žene menom Karen začína na krku rásť nejaký nádor.Ale doktori tvrdia že to nie je nádor,ale že vo vnútri je živý plod.Plodom ma byť starý indiánsky šamán,ktorý sa ma takto reinkarnovať cez túto ženu.Chce sa pomstiť belochom že vyhubili v minulosti jeho kmeň.Tak zavolajú tiež súčasného indiánskeho šamana aby im pomohol bojovať proti reinkarnovanému šamanovi,ktorý je už zrodený.Aj napriek mnohým chybám,zlým efektom,celkom dobrý film. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

400 rokov mŕtvy indiánsky medicinman posadne jednu ženu zo San Francisca s úmyslom zrodiť z jej chrbta. To čo spočiatku vyzerá, ako závratnou rýchlosťou sa šíriaci zhubný nádor, je v skutočnosti plod, z ktorého sa má narodiť dospelý muž. Akokoľvek absurdne to znie, The Manitou je skvelý nadprirodzený horor s viacerými pôsobivými scénami, ktorý bol najnákladnejším a najambicióznejším filmovým projektom talentovaného režiséra Williama Girdlera. Manitou mal vlastne byť jeho vstupenkou do hollywoodskej prvej ligy, to sa však už nikdy neuskutočnilo, nakoľko Girdler krátko po jeho natočení tragicky zahynul počas havárie helikoptéry na Filipínach. Ja som u tohto jeho posledného kúsku bol spokojný so všetkým, počnúc príbehom cez herecké výkony až po špeciálne efekty, jedine snáď ten vizuálne divoký záver v štýle Hviezdnych vojen bol trochu prepísknutý, chápem však Girdlerov zámer o veľkolepé finále a beriem do úvahy aj technické možnosti vtedajšej doby. Manitouovi by sa šikol remake, s využitím súčasným špeciálnych efektov by to mohla byť parádna vec. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Manitou pripomína Exorcistu ozvláštneného indiánskym folklórom a šamanizmom. 28 ročnú Karen, posadnutú 400 ročným indiánskym démonom, hrá 40 ročná Susan Strasberg podobne presvedčivo ako Linda Blair. Pomalé, trasľavé a hrdelné prejavy jasne poukazujú na démona v jej tele. Zaujímavý námet, zvládnutá ženská rola a atmosféra. Tu sa odpočet kladov filmu končí. Okrem indiánskeho šamanizmu sa vo filme, bez vnútornej logickej súvislosti, premelie všeličo: okultistické seansy, veštenie, tarot (teda egyptská mágia). Kostým veštca (K. Curtis) je jednoducho hrozný. Mnohé scény sú nedotiahnutie. Indiánsky medicinman sa pokúša zahnať démona, a uprostred monotónneho (absolútne nestrašidelného) zariekania odíde von z izby, sleduje ho cez okienko a diskutuje o ňom. Keď po chvíli otvorí dvere ocitne sa v akomsi kozmickom vzduchoprázdne, na čiernom podklade sú namaľované hviezdy... Nechcem spoilerovať. Špeciálne efekty značne nahlodal zub času, napr. stará pani, ktorá lieta 10 cm nad zemou skôr vyvoláva smiech ako naháňa hrôzu. ()

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Grahama Mastersona. (Hans.)
  • Pozvánky na premiéru v Jižní Africe byly v roce 1978 vytišteny na pytlíky na zvracení. (hladass)
  • Jedná se o poslední film režiséra Girdlera. Ten krátce před vydáním filmu zemřel při srážce vrtulníků na Filipínách, když hledal lokace pro svůj další film. (hladass)

Reklama

Reklama