Kariera Nikosia Dyzmy

Komedie

Polsko, 2002

Jacek Bromski

Nikos Dyzma je obyčejný hrobař a taky ještě umí pronášet brilantní proslovy na poslední sbohem. Od života nic moc neočekává a jediné co ho vážně štve je, že musí věčně pít teplou vodku. Jeho život se změní v okamžiku, když od pošťáka převezme (místo nebožtíka) pozvánku na banket. Takže oblékne černý pracovní šat a vyrazí mezi diplomatickou smetánku, kde se konečně roznáší ta správně vychlazená vodka. Po nějaké čtvrté páté skleničce se mu podaří urazit vicepremiéra a v tom okamžiku se stává hrdinou večera, kdekdo si s ním chce připít (teda kdekdo:ministři, senátorka, podnikatelé atd.).Ráno má sice strašnou kocovinu, ale i vizitky, známosti a vyráží vstříc závratné kariéře. Ve své první funkci prezidenta dozorčí rady, přebíhá z ložnic vlivných žen do ministerských kabinetů a na večírky politických špiček akorát má opět nouzi o tu vychlazenou vodku. Většinou se pije koňak nebo whisky a když už je vodka. tak zase teplá. Ale co, vždyť jeho kariéra je teprve na samém začátku. Je to spíš na slušné 4*, ale jelikož Polákům tuhle báječnou politickou satiru závidím, dávám 5*. Vřele doporučuji obzvlášť před volbami.(30.3.2006)

Musel jsem se sice spolehnout pouze na simultální překlad (díky moc Faye), ale bavil jsem se náramně!(1.4.2006)

Báječná politická satira s výborným Cezarym Pazurou a ostatními herci. Nestárnoucí klasika převedená do moderní doby oplývá ostrým vtipem a nekonečným vodopádem hlášek. Další ze série nových příjemných polských komedií.(26.12.2009)

Remake starého poľského filmu vo veľkom štýle. Nikoś Dyzma má síce iba svoju charizmu a výrečnosť ale to mu úplne stačí medzi hlupákmi je práve on kráľom. Milé a smiešne.(11.9.2008)

Ostré a spalující jako chlazená vodka. Polská autosatira ukazuje, jak to chodí v (nejen polské) politice. Klidně by to mohl být prequel k britskému seriálu "Yes, minister".(20.8.2010)