Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

"Nechutnost" - toto podstatné jméno asi nejlépe charakterizuje to, co dokument popisuje. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se lidé po zhlédnutí tohoto snímku staly vegetariány či vegany, protože to, co je divákům předkládáno, si vyžaduje velmi silné žaludky. Nedivila bych se, kdyby někteří dokument vypnuli po prvních minutách, občas jsem od toho také neměla daleko. Každý záběr, který je divákovi servírován, je naprosto otřesný, odstrašující a nepochopitelný. Dokument na mě působil jako encyklopedie toho, co nejhoršího se dá v rámci chování na zvířatech nejen skrytou kamerou natočit. Protože některé činy se nedějí skrytě, jsou všeobecně známy a pouze tiše akceptovány. Osobně si kladu otázku, zda mám zapotřebí sledovat 95 minut takto nechutné záběry a dospěla jsem k názoru, že ano. Dokument byl za tímto účelem natočen, jeho cílem je ukázat, jak se lidé dokáží nelidsky chovat, ale chovají se tak mimo jiné proto, že spotřeba a především poptávka po mase či kožešinách neustále vzrůstá. Dokument je nepochybně jednostranný, zachycuje pouze to nejhorší, co se za poslední dobu lidem podařilo natočit. Jedno je ale jisté, zmíněné chování není výjimka, v některých případech se opravdu jedná o zajeté postupy, což je ještě více zarážející. Earthling si bere na mušku velice silné téma, po druhé bych asi nebyla schopna jej opět zhlédnout, jednou opravdu stačilo. Jediným pozitivem snímku pro mě představoval komentář Joaquina Phoenixe, jehož hlas byl velice příjemný. ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

"Pokud by jatka měla skleněné stěny, každý by byl vegetarián." - asi tak. A tenhle dokument to bez nějakých příkras, naplno a jasně říká a hlavně ukazuje. Člověk vidí, jaké krutosti se dějí, ač si dost možná myslel, že to funguje nějak jinak. Budete mít co dělat, abyste nezavírali oči, jsou to neskutečné (v tom nejvíce možném negativním slova smyslu) věci. Film mě utvrdil v mém rozhodnutí přestat jíst maso a co nejvíce omezit i další živočišné produkty, což se mi už několik měsíců úspěšně daří. Přitom taky jsem rád žil v nevědomosti jako většina světa. A to je ten zásadní problém, který když nevyřešíme (= nezměníme přístup a myšlení), se nám jednou vrátí s plnou parádou. Proto je skvělé, že vznikl dokument jako tento, který nám pomáhá otevřít oči i mysl. Závěr je sice krapet natahovaný a věci již řečené jsou znovu zopakovány, ale v tomto případě platí staré známé OPAKOVÁNÍ MATKA MOUDROSTI. Myslím, že jakmile tuhle hodinu a půl zvládnete, se něco ve vás změní. Zároveň si troufám tvrdit a něco mi říká, že navzdory tomu jen málokterý člověk, který maso jí, ho z jídelníčku nevyřadí. Otázka zní, proč tomu tak je. Asi to je dáno lidskou povahou. A jen z mála věcí se lidstvo dokázalo poučit... ()

Reklama

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Odporúčam nepozerať ľuďom, ktorí si chcú ešte v budúcnosti pochutnať na nejakej ten údenine alebo fajnovom steaku. Je to pomerne nechutné, ale som rád, že sa takéto maniere pomaly bio chovom a novými metódami spracovanie mäsa pomaly vytrácajú. Veľmi sa mi to nepáčilo, ale kvôli objektivite musím udeliť pozitívne hodnotenie. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podobně jako nedávno u filmu Svědectví: Pravda, která měla zůstat skryta, mě i zde překvapilo, jak se 100% ztotožňuji s veškerým komentářem, který film podává. V dokumentu mj. zazní: "Zabití zvířete je samo o sobě skličující akt. Říká se, že kdybychom si měli každý zabíjet maso co jíme, byli bychom všichni vegetariány. Ale samozřejmě jen málo lidí navštívilo jatka a záběry z nich nejsou v televizi populární. Lidé si mohou namlouvat, že jídlo, které kupují, je ze zvířat, která netrpěla. Ve skutečnosti o tom ale ani nechtějí vědět. Ovšem ti, kdo nakupují maso, vyžadují smrt zvířat. A proto si nezaslouží být uchráněni před věděním o způsobech produkce masa, které kupují." Naprosto s tím souhlasím a normálně bych ten film pouštěl všem dětičkám ve škole, ať vidí, do jakého světa vyrůstají. Fakt, prostě bych z toho udělal něco jako povinnou četbu, ať je velectěné lidstvo - ten evoluční omyl a nejodpornější tvor na planetě - dostatečně informováno, jak zvráceně se ke zvířatům chováme. Film už je starý 17 let, ale že by se něco změnilo k lepšímu, o tom bych si iluze moc nedělal, viz zmiňované Svědectví ze současnosti. Btw. jestli někdo prohlašuje o filmech typu Threads (tedy čistě fiktivní vykreslení něčeho, co se nestalo), že to je největší depka a horor, jaký kdy viděli, přijde mi to vyloženě komické, protože jestli je něco nejtemnější horor, jaký jsem kdy viděl, tak to je přesně toto, protože všechny ty nechutné záběry ze skrytých kamer ukazují dokonale nepřikrášlenou realitu - Earthlings je jednoznačně největší šílenost a nekončící defilé hrůzostrašně bezbřehého sadismu a vrcholně odporné řezničiny a týrání, která nesnese srovnání s absolutně ničím, co jsem kdy viděl, a nikdy ten hnus už nedostanu z hlavy. Pokud jsem si u toho filmu něco uvědomil, tak je to to, že skutečné peklo není nějaké virtuální místo, kam se dostanou lidi po smrti "za trest" (a není to ani peklo z Goyových a Boschových obrazů či takové, které zobrazil Trier ve svém filmu Jack staví dům, jakkoli působivá se tato "pekla" mohou zdát), ale že skutečné peklo je tady s námi bezprostředně rozeseto na zemi a že jsou do něj uvrženy nekonečné zástupy zvířat, a tím největším ďáblem jsme my sami. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ach ľudia, ako strašne sa za nás hanbím, ako strašne sme sklamali, ako jednoznačne a bezpochyby dokazujeme svoju úbohosť, ignoranciu, blbosť a krutosť. Ako jednoznačne si zasluhujeme zmiznúť z povrchu našej nádhernej zeme. Sme len rakovina čo túto planétu požiera za živa. Každému, kto vedome spôsobí utrpenie živej bytosti, želám aby sa mu vrátila rovnakým dielom! Každý človek má svôj podiel viny, aj ty... ()

Zajímavosti (3)

  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)
  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)

Reklama

Reklama