Plakáty
Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)
AngelAngie
Tohle je přesně téma, které mě nutí si dávat pauzy. Jsem slaboch, tenhle dokument mě v tomhle utvrdil. Nebo snad mám větší srdce, než jsem si sama doposud myslela? Těžko říct, ale vidět už to víckrát nemůžu, moc silné sousto, snad úplně nejsilnější. Vynikající dokument .. víc není potřeba psát.(3.12.2008)
Shadwell
Tvrdím, že krutost lidí ke zvířatům dalece převyšuje zvěrstva válečných konfliktů, protože ty jsou minimálně rehabilitovány, kdežto zvířata žádný Schindlerův seznam nemají. A sami od sebe se ničeho dovolat nemohou. Systém nezmění.(8.5.2008)
Flipper
Najviac mi vadí, že dokumet neponúka, žiadné riešenia pri tomto probléme...(21.11.2008)
Ony
Nijak velkou díru do hlavy mi konkrétně tento film neudělal, ale pokusím se shrnout, co mě u něj napadalo. A nebude to asi nic moc zajímavého. Už jako dítě jsem podobné záběry viděla v odpoledních pořadech na ČT a dále, aniž bych to vyhledávala, jsem se takto zprostředkovaně setkala s lecčíms. Nemá to znít zvrhle ani hrdinsky, když řeknu, že jsem si na nepříjemný pohled zvykla. Ale to neznamená, že přestal být nechutný a nepříjemný, a už vůbec by to nemělo znamenat, že jsem si zvykla na utrpení druhých. A jsme u toho. Bohužel jsem taky člověk. A nic lepšího ze mě nedělá to, že se dívám na Earthlings, ani to, že si na ohníčku radši opeču doma vypěstovanou brambůrku než flák krkovice. Dokonce ani to, že se štítím kožešin a že neholduji cirkusům nebo býčím zápasům, mě nezbavuje příslušnosti k lidskému rodu a odpovědnosti, kterou nese za deformaci světa. Jenže kdo sebere odvahu něco změnit a kdo vůbec ví jak na to? Já ne. Cokoli, co se snaží naši zaslepenost, naivitu a pasivitu podkopat a vyburcovat nás alespoň k zamyšlení, soucitu a proslulému „začni u sebe“, je chvályhodné. Earthlings se tváří komplexně, ale samozřejmě těžko za nepříjemným pohledem ukáže celou nepříjemnou pravdu. Nemluvě o tom, že víra v jedinou pravdu mě opouští. Léta jsem byla v docela úzkém kontaktu s jednou přírodovědkyní. Sice omdlévala, když zaslechla slovo „žíla“, ale ceknout před ní něco proti pokusům na zvířatech, GMO nebo praktikám na jatkách bylo jen pro nejodvážnější. Čemu věřit? Kde jsou (především ve vědeckém úsilí) hranice morálního chování? Zase nevím._____ Ještě bych měla obhájit své zděšení z filmu Le sang des bêtes, protože kdo ho viděl, asi si na něj v souvislosti s Earthlings musí vzpomenout a mohlo by vypadat divně, že na mě zapůsobil o tolik silněji. Zásadní rozdíl je ve zpracování. Le sang des bêtes je především dechberoucí surrealisticko-dokumentární filmařina. Nachází zvrácenou estetiku zabíjení. Podává to prostě jinak než s alarmující nabádavostí. (Ne)lidská lhostejnost, která je společnou rovinou obou filmů, zde spoluvytváří děsivou kompozici uměleckého díla. I Le sang des bêtes můj útlocit (vím, že se nerovná morálce) ponechal bez hodnocení hvězdičkami. Dále třeba u Renoirových Pravidel hry scéna masakru divokých králíků zapříčinila, že se nakonec nemůže jednat o můj nejoblíbenější film. A mimochodem ve stejném snímku zazní i slavná věta: „Na světě je hrozné, že každý má své důvody.“(3.7.2008)
Kusko.t2
Jedna vec je výsledný pokrok a rozvoj, a druhá vec je cesta, ktorou sa dosiahne. Nadradenosť ľudskej rasy nepozná hranice, smutné je však to, že ak sa dostatočne skoro nezastavíme a nezačneme si uvedomovať plnú mieru svojho konania, nedopracujeme to ďaleko. A práve na toto zamyslenie a vnímanie súvislostí poukazuje bez servítok tento dokument, v ktorom sa úlohy rozprávača zhostil Joaquin Phoenix. Podobné dokumenty by sa mali vysielať všade po svete aspoň raz ročne, nech si väčšina populácie uvedomí skutočný dopad ľudského zaobchádzania so živými organizmami a prírodnými zdrojmi. No ale keď sa namiesto toho na obrazovke objavujú “veselé kravy“, ktoré nám s úsmevom a radosťou poskytujú trocha toho mäsíčka, niet sa čo diviť, že spejeme do sračiek a pokriveného vnímania sveta.(25.2.2008)
liborek_
Ano, dokument je to jednostranný, generalizuje, vyhání skutečnosti do extrému a kromě letmé zmínky nenabízí žádné řešení popisovaného problému. Tedy na dokumentární film docela zásadní prohřešky... Přesto bych si ho netroufl odsoudit - Toto je totiž dokument o morálce, tedy o něčem, co je absolutní a nejvyšší imperativ. Snímek nedělá nic jiného, než že zobrazuje ve vší nahosti náš vztah ke zvířatům jako využitelným věcem. Přitom Descartovský přístup, že zvíře je jen necítící stroj, je už dávno překonaný - ze záběrů to však patrné není... Shodneme se snad na tom, že utrpení, které bylo možné vidět na šokujících záběrech, může nechat lhostejným nebo dokonce činit potěšení jen člověku citově prázdnému až sadistickému, příp. sadisticko-nekrofilnímu. A právě to nutí člověka k zamyšlení, je-li zavedený životní standard správný, když vede k takovým excesům. Dokument nikoho k ničemu nenutí, nepřesvědčuje - za celou dobu je slovo "vegetarián" (či jeho variace) zmíněno pouze 2x a to ještě v souvislosti dosti neutrální. Nastíněným řešením je pouze věta: "Nadešel čas, aby každý z nás přehodnotil své stravovací návyky, své tradice, styl a módu a především své myšlení." Nic víc, nic míň - vlastně je to vágní výrok, který by zapadl i do dokumentu třeba o problémech třetího světa, globalizaci, ropě, globálním oteplování atd. Není to vegetariánská agitka, člověk si může udělat názor sám - Ovšem názor na co? Jestli jíst maso, nebo na způsob jeho získávání? Já jsem v průběhu sledování přemýšlel především o tom druhém. Pokud někdo byl na brigádě v drůbežárnách, tak ví, že ta generalizace, kterou předvádí Shaun Monson, není zase tak přehnaná - problém je právě v tomto. V mnohých názorech je Monson sice radikální, přesto je jeho pohled cenný a i přes fyzickou nevolnost, kterou člověk při sledování tohoto dokumentu zažívá, jsem rád, že jsem ho viděl.(25.7.2008)
Flego
Všetci sme pozemšťania. Ľudia aj zvieratá. A každý má právo na dôstojnú smrť, dodávam. Polemizovať nad týmto dokumentom sa podujalo mnoho užívateľov a v podstate má každý svoju pravdu. Aj tento tendenčný dokument ju má. Minimálne v tom, že je nenormálne takýmto bezpríčetným spôsobom zabíjať zvieratá, nech je to na akýkoľvek účel. Podotýkam, nenormálne ! Ľudský druh je najsilnejším na svete a tak sa i chová. Pozastavovať sa, že zabíja zvieratá kvôli strave je hlúpe, ďaleko dôležitejšie je, aby zviera netrpelo. Zabiť sa dá všelijakým spôsobom. Čo ukazuje Earthlings je však zvrátené, choré a nenormálne. Zisk a vlastná nadradenosť začína ľudí stále viacej pohlcovať, až ich nadobro pohltí. Takto sa dokáže chovať jedine človek. A po zásluhe sa dočká odmeny... Po filmárskej stránke je dokument len sériou záberov, poväčšinou tajne natočených, hoci s pôsobivým Phoenixovým komentárom. Neponúka nič len bohapusté explicitné zabíjanie a týranie, bez riešení a východísk.(26.4.2010)
fishki
Určite veľmi silná téma. Dokument bol silný a priamočiary. Ukazoval to najhoršie, čo sa zvieratám robí. Či už pre jedlo alebo pre kožu. Po skončení som sa zamyslel a je mi ich ľúto. Ale vegetariána to zo mňa nespraví. Sorry(9.2.2011)
havLord
Zajímalo by mě, jestli lidi, který s těmi zvířaty takhle nakládají, jsou nějak duševně narušený, nebo jestli to jsou milující otcové od rodin, který by mimo jatka nezkřivili mouše ocas... nebo spíš jaký procento z nich jsou sadisti s cílem pořádně si tu práci užít a kolik se jich "pouze přizpůsobilo", protože zvyknout se dá na cokoliv. Earthlings předesílají zajímavý a mnohdy šokující fakta a záběry, otázka je, nakolik je takový zacházení se zvířaty rozšířený. Nechce se mi věřit, že by se tohle dělo na každý farmě a ono to tak asi ani nebude - imho se to týká jen těch opravdu monstrózních podniků... ale kdo ví, chtělo by to nějakou statistiku, nějaký čísla, aby si o tom člověk mohl udělat přesnější obrázek. Každopádně je to odsouzeníhodný a ubohý, když takhle někdo jedná s živočichem nižší úrovně. Ale jakkoliv je ten dokument výchovný, já kvůli němu maso jíst nepřestanu, na to se mám moc rád. Promiňte mi to, jsem sobec.(23.2.2008)
Z0oMb3E
Jednostranne zameraný dokument, ktorý má za účel v prvom rade šokovať. Takéto typy dokumentov nemám rád pretože nedávajú nejakú možnosť nápravy. Podobne ladený dokument sa dá natočiť na každú ľudskú činnosť. U mňa za 3*.(22.4.2010)
LINKIN
Jedl jsem u toho párky. Byly dobré, ačkoliv u toho druhého jsem měl podezření, že dost trpěl. Mám tady ještě dva. Dám si je asi k večeři. A stejně se nic nezmění...(18.9.2011)
Phos4rus
Vzdycky to tak bylo..jen se menil zpusob. LIdi radsi jen zijou v nevedomosti..(2.1.2008)
raffspIn
Film tak skutečný že se na něj skoro nedá dívat. Ale dokument ubohý, žádné vlastní záběry, fakta, výzkumy. Jeden konkrétní případ (nebo i desítky případů když uvážíme že podobných farem je na světě statisíce) i když neskutečně brutální nemůže být považován za obraz skutečnosti. Všechno to s nádechem vegetariánství a greenpísáctví... a kdo se postaví za práva rostlin?(18.5.2008)
Fanucci
Velice jednostranný dokument, který má za úkol šokovat. Kromě střídmosti v jídle a uvědomnění lidí se věnuje naprosto minimálně řešení problému. Ale autoři snímku neměli zřejmě až takové ambice...chtěli poukázat na hrůzy, která se dějí na zvířatech. A to se jim podařilo...ne že by se ze mne stal přes noc vegetarián, ale myslím, že i největšího masožravce to po shlédnutí tohoto dokumenta minimálně napadlo.(14.7.2008)
Joe321
Po dokoukání, jsem si řikal, jestli mi to za to vůbec stálo. Byl jsem znechucen a v depresi z toho, co jsem viděl. Dokument doufejme ukazujou pouze extrémní připady, případy trpících zvířat. Poddává je tak, že by se člověk měl stydět, že maso vůbec jí, což mi trochu vadí. Taky dostane člověka do takové nálady, že by okamžitě ubil někoho, kdo by takové věci prováděl. Earthlings jsou rozděleni do pěti kapitol. 1. Mazlíčci a 2. Maso, které by se zamozřejmě měli být ošetřeny zákony a co nejtvrdšími tresty, ale jako takové nemžou zmizet a ani být humální ze dne na den, ba i v blízkých desetiletích. Pak 3. Oblečení a 4. Zábava (bíčí zápasy, rodeo, atd.), které bych okamžitě zakázal. Člověk se v dnešní době obejde bez oblečení ze zvířat a o zábavě ani nemluvě. Kdo potřebuje vidět slona na stoličce v cirkusu nebo v betonové místnosti v zoo? Poslední 5. Věda je zase trochu komplikovanější téma. Dokument není lehký na koukání. Jestli jste slabé povahy, tak to ani nezkoušejte. Já jsem většinou měl oči zakryté a stačil mi zvuk. Ke konci jsem si hrál s myšlenkou pouštět Earthlinks povině na školách, aby lidé opravdu změnili přístup ke zvířatům. Ale nutit někoho na tohle koukat by bylo zlo. - "What do they get for their pain? Do we even give that a second though?"(29.4.2008)
gjjm
Aby bylo jasno, přispívám na Greenpeace, podepisuji kdejakou zelenou petici, včetně těch pro zákaz pokusů na zvířatech, jsem vegetarián. Přesto si o tomto filmu myslím to, co si o něm myslím, a to, co si o něm myslím, není nic lichotivého. Snaha je asi takováhle: Série záběrů na zvířecí utrpení vás dožene k vegetariánství. Jde opravdu o cyklus záběrů na nejrůznější krutosti, páchané na zvířatech, od chytání zdivočelých psů po zabíjení kožešinových lišek. Asi vás to hodně deprimuje, možná opravdu dožene k vegetarináství. Ale mně na tom pár věcí štvalo tak, že tomu nemůžu dát plné hodnocení, i když bych chtěl. Především - je to agitka. Vypravěč se snaží obrátit vše na emoce a to se mi vůbec nelíbí. Já vím, že ty zvířata trpí a že je kruté šlapat stříbrným liškám na hlavu jen proto, aby si její kůži mohla nějaká kráva dát na kabát. Opravdu to vím a uráží mně, když mi to autoři ještě cítí potřebu opakovat. A to nemluvím o generalizaci. Film se snaží vydávat kruté zacházení jednotlivce za kruté zacházení všech - odmítá existenci prasečáků, kde vepřům ošetřovatelé netrhají ocas zaživa. To mně uráží ještě víc - a je to jeden ze znaků špatné propagandy. Za druhé, je to zčásti podvrh. Minimálně v tom, že záběry z lovů na velryby (a s velkou pravděpodobností i z drůbežáren) jsou někdy ze sedmdesátých či osmdesátých let - tedy z doby, kdy platily úplně jiné zákony a zvyklosti než dnes. Záběry ze sedmdesátých let prostě není možné chápat jako reálný obraz dnešního stavu věcí. Za třetí, film si protiřečí. Na začátku tvrdí, že podobné skutky nejsou nijak neobvyklé a že to odpovídá americkým standartům. A pak tam jsou záběry z Číny a z Angoly, které zcela určitě americkým standartům neodpovídají. Kdyby k tomu nebyl vypravěčský komentář a některé pochybné záběry, dal bych tomu pět hvězdiček. Kdyby to bylo chladnější, strožejší a nehrálo si to na emotivitu, dal bych tomu pět hvězdiček. Kdyby to šlo a kdyby to bylo takové tvrdčí a syrovější, nezabalené v bezpečnostním obalu příjemného hlasu voiceoveru, možná zkrátka evropské, dal bych tomu pět hězdiček. Škoda. Příště si asi vypnu zvuk a bude to jeden z nejdepresivnějších dokumentů vůbec. Chcete se podívat taky? http://tinyurl.com/r96rxv P. S. Mnohem lepší (i když podstatně starší) film s toutéž tématikou: Le sang des bêtes.(25.5.2009)
darek kartac
Dokument o otřesném chování o zvířatech. Teprv teď si uvědomuji co zvířata musí vydržet za bolest, aby se lidé najedli v Mcdonaldu, nebo aby mohli nosit krásné kožené boty.(11.9.2010)
aluna
Každej by měl tohle vidět, týká se to nás všech - poptávka určuje nabídku a tak to bylo, je a bude. Nechce po nás, aby se všichni stali vegany, ale když rodinka na týdenním nákupu v Penny obrátí s myšlenkou na Earthlings každý kuřátko a dvě ze čtyř díky němu vrátí, padlo to na úrodnou půdu. Že je dokument jednostranný? Aby ne. Že některý záběry jsou starý? Jsou (a především v sekci pokusy na zvířatech, bez nichž se společnost prostě neobejde, jsou i z roku 89. Nikdo by asi nechtěl být dobrovolníkem v klinických studiích bez ánunku, co daná látka provede na něčem jiným než umělý simulaci.) Že je to agitka? Sakra jo!!! Víc takovejch! Všichni můžeme mít zodpovědnost za potomky našich mazlíčků, za to, čím si patláme ksichty a co nosíme - každá panička, co nosí na límci lišku, by si to rozmyslela, kdyby viděla s elektrodou v konečníku svýho bišonka, i když musí bejt pitomá, když jí to nedochází hned...ale nejen - vsadím se, že všichni máte v botníku kožený kozačky či v šatníku pásek, i já, ale je tomu už dlouho, co mi došlo, že k nim už nový nepřibydou. Zvířata v oděvnictví, v dnešní době nepřebernýho množství kvalitních umělejch materiálů, naprostá zbytečnost. Stejně tak zvířata mučená pro zábavu (jakej zvrhlej paradox už v tom slovním spojení). Jedinou nutností zůstává jen vědeckej výzkum, kde je nutný zvážit přínos poznatku a dál ho provádět s ÚCTOU a zajistit, že zvířata necítí bolest a jídlo. V kosmetice už je ozkoušeno takový množství složek, že by se dál mohly vyrábět jen jejich kombinací. Všichni můžeme maso omezit, když ne nejíst, starat se odkud mi na stůl přistála vejce, mlíčko, třídit odpad... A ty sadistický kreténi, co mají menší IQ než prasata a krávy (o delfínech ani nemluvím), co si na nich vybíjejí svoje choutky a dělají špinavou práci, kterou nenarušení dělat nechtějí, by měli být pečlivě střeženi, aby dodržovali předpisy, který by měli být vypracovány víc s ÚCTOU k životu než s úctou k měně. Když to, jako konzumenti a zákazníci, budeme vyžadovat a preferovat bio farmy, podle hesla: náš zákazník, náš pán bude tohle zvěrstvo skomírat...a zvířata žít... Každej by to měl vidět...(A Joaquinův hlas by se dal poslouchat roky.)(8.2.2011)
Kwaichi
Odporúčam nepozerať ľuďom, ktorí si chcú ešte v budúcnosti pochutnať na nejakej ten údenine alebo fajnovom steaku. Je to pomerne nechutné, ale som rád, že sa takéto maniere pomaly bio chovom a novými metódami spracovanie mäsa pomaly vytrácajú. Veľmi sa mi to nepáčilo, ale kvôli objektivite musím udeliť pozitívne hodnotenie.(14.11.2011)
Hejtmy
Zajímavej dokument, kterej se zabývá tématem, o kterým se všeobecně ví, ale vůbec se o něm nemluví. Člověk jednoznačně překračuje jakýkoliv sobě daný hranice- moc žerem, moc nakupujem, moc konzumujem, všechno chcem a všechno je pro nás malý. Bohužel (nebo naštěstí?) je příroda jenom jedna. Tenhle dokument upozorňuje na několik problémů souvisejících se zneužíváním zvířat v náš prospěch. Některý z nich mi přijdou docela směšný- i když nemám rád cirkusy ani corridu a podobný hovadiny, tak těch pár tisíc kusů zvířat, který ročně umřou v důsledku těchhle blbostí je nic oproti miliardám zmrzačenejch a mrtvejch zvířat v důsledku naší žravosti a vědeckejch pokusů. Trošku ohleduplnosti by to od nás kurva chtělo. Chceš na vánoce pejska? Dostaneš ho a je jedno, že za pár tejdnů bude postupně chcípat někde v útulku. Chceš kožich? Kup si ho, co na tom, že desítky nějakejch posranej činčil stáhly zaživa z kůže. Souhlasit se dá snad se vším, co v Earthlings zaznělo, horší je s tím ale něco udělat. Otázka je, jestli se s tím vůbec něco dělat dá, protože i když se najde skupinka lidí, kteří s tím něco dělat chtějí, tak tu pořád bude stokrát větší skupinka, které je všechno tohle úplně jedno. Fuck this world! 90%(26.5.2009)
Podobné
- Forks Over Knives (2011)
- Zelené hnutie (amatérský film) (2011)
- Fat Head (2009)
- Animal Liberation - History in the making (TV seriál) (2009)
- All Jacked Up (2008)
- Potraviny, a.s. (2008)
- Na jídle záleží (2008)
- Your Mommy Kills Animals (2007)
- Raw for Life (video film) (2007)
- Behind the Mask (2006)
- Animal Warfare (TV film) (2006)
- Testify! Eco-Defense and the Politics of Violence (2005)
- Super Size Me (2004)