Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rick (Bill Pullman) je cynický, bezohledný zaměstnanec marketingové firmy, jež má kancelář v newyorské finanční čtvrti. Nebyl však vždy takový. Kdysi to býval chlapík, kterého musel mít člověk opravdu rád. Byl to oddaný manžel a milující otec, bydlel s rodinou v luxusním apartmánu na manhattanské Park Avenue a vydělával obrovské peníze. Měl smysl pro humor a slabost pro dobré chlazené martini. Jednoho dne se však všechno zhroutilo. Rickova žena zemřela. Jeho dospívající dcera Eve, proměňující se v ženu, se mu začala odcizovat. A jeho práce začala být každým dnem více ponižující. Rickův mladý šéf Duke je totiž agresivní ničema, před kterým se Rick musí doslova plazit po kolenou. Většinu času tráví prohlížením erotických stránek na internetu, kde s oblibou navštěvuje příslušné chatovací místnosti, zatímco Rick za něj musí dělat veškerou špinavou práci. A navíc se Rickovi zdá, že už si v New Yorku ani nemůže dát martini, aniž by ho proklel někdo, kdo ho nemá rád, nebo aniž by mu bývalý přítel dal lákavý návrh... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Základními problémy Ricka jsou jeho nevyhraněnost, nevyrovnanost, hybridnost a rozplizlost. Na začátku se tváří jako lynchovsky bizarní příběh s pokřivenými hrdiny a touhou po za každou cenu originálním stylu, následně se zvrhne do rodinného melodramatu, „německého thrilleru“ o internetových úchylácích, sociální satiry a v závěru do fincherovsky laděného, ale tuctového finále, které šlechtí snad jen to, že končí, jak končí a tvůrci měli odvahu jej dotáhnout ad absurdum. Celý Rick je hříčkou s mizernými postavami, které se každých pět minut chovají jako ÚPLNĚ někdo jiný. Obzvláště Rickova postava trpí nevyrovnaností ze všech nejvíc a když se ze začátku Bill Pulman natvrdo stylizuje do Michaela Douglase a jeho odpor budících byznysmanů ze Hry a Wall street, aby se za pět minut plazil před skoro-pubertálním blbečkem a o dalších pět minut později byl smutný milující otec, aby se pak ani jedna z těch poloh jedinkrát nezopakovala stejně, je někde zatraceně veliká chyba. Režisér Clayton hraje čistě na efekt a pranic nehledí na stavbu příběhu, postavy a nějakou logiku. Hlavně aby tam měl pár scén, které mu přijdou super, a finále, ze kterého podle něj musíte padnout na zadek. A i když má závěr svou sílu, po těch protrpěných devadesáti minutách už vám to bude vlastně docela jedno. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Zlý film plný pokřivených charakterů, s dějovou zápletkou, která rozhodně není zajímavá, či snad dokonce vtipná (ani když má člověk smysl pro černočerný humor). Celé je to pojaté jako podivná alternativní, podstatně cyničtější verze naší reality, přičemž ovšem ve filmu chybí "lidský" prvek, kterého by se divák chytl. Díky tomu, že film postrádá postavu, která by byla natolik "normální", aby mohla konfrontovat postavy vedlejší a vytvářet tak alespoň komické situace, je Kletba nudným filmem, který je na drama až příliš ulítlý a emocionálně chladný a na černou komedii zoufale nevtipný... ()

Reklama

Jamal 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý, jenže nedotažené tak úplně do konce. Neustále se náhle objevující v jeho kanceláři nájemný vrah Buck, který je jakousi jeho temnou stranou mysli. A konec, který je opravdu zajímavý. Chybělo mi v tom více citu, přišlo mi to málo emotivní. Pullman dokáže zahrát mnohem lépe. ()

H.Gordon 

všechny recenze uživatele

Myšlenka nic moc, ale natočené to nebylo špatně. Film sám osobě mě nijak moc nenadchnul. Konec byl nedotažený, nedomyšlený, jakoby to neplánovaně přestali natáčet o dvacet minut dřív. Za film bych dala slabší dvě hvězdičky, ovšem za naprosto fenomenálního Billa Pullmana musím dát hvězdičky tři. Předvedl ohromný výkon. Určitě jeden z nejlepších. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Námet by vystačil na jednu epizódu seriálu Alfred Hitchcock Presents. Originálne pojatie reality režiséra Curtissa Claytona, v ktorej sa hrdinovia pohybujú, je navyše nesympatické a ťažko stráviteľné. V druhej polovici síce táto pokryvenosť ustupuje do pozadia, máme sa čoho chytiť a užijeme si to v napätí až do depresívneho finále, no celkový sladkokyslý dojem z filmu sa nevytratí. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama